Το Πακιστάν στον ΟΗΕ για την “καταπίεση στο Κασμίρ” και τα νερά του Ινδού ποταμού

Το Πακιστάν στον ΟΗΕ για την “καταπίεση στο Κασμίρ” και τα νερά του Ινδού ποταμού

Για την κλιμάκωση της έντασης των σχέσεων μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας μετά την επίθεση σε Τζαμού και Κασμίρ ενημέρωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Πακιστάν στον ΟΗΕ, πρέσβης Ασίμ Ιφτιχάρ Αχμάντ τους ανταποκριτές του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το Πακιστάν είναι Μη Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2025-26. Ο Αχμάντ ξεκίνησε λέγοντας ότι “υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στη Νότια Ασία και της αυξανόμενης περιφερειακής έντασης, συμπεριλαμβανομένης της επικείμενης απειλής στρατιωτικής κλιμάκωσης, κρίθηκε σημαντικό να παρασχεθεί μία ενημέρωση για την κατάσταση που διαμορφώνεται και για την οπτική του Πακιστάν”.

“Οι αδικαιολόγητες ενέργειες και τα μέτρα που ανακοίνωσε μονομερώς η ινδική κυβέρνηση στις 23 Απριλίου”, τόνισε,”συνοδευόμενα από επιθετικές δημόσιες δηλώσεις, έχουν επιτείνει σημαντικά την ένταση και συνιστούν σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.”

Ο ίδιος ανέφερε ότι “μέσα σε αυτό το πολιτικά υποκινούμενο και εξαιρετικά προκλητικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε από τις ανεύθυνες και αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ινδίας, στον απόηχο της επίθεσης στο Παχαλγκάμ, στο υπό ινδική Κατοχή Τζαμού και Κασμίρ, υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για επικείμενη στρατιωτική δράση της Ινδίας κατά του Πακιστάν”.

“Θέλω να τονίσω ότι το Πακιστάν δεν επιδιώκει κλιμάκωση”, είπε. “Αυτό έχει διατυπωθεί με σαφήνεια από την πολιτική ηγεσία και σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο, είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα. Αν η Ινδία προβεί σε επιθετικές ενέργειες, το Πακιστάν θα ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα του στην αυτοάμυνα, όπως κατοχυρώνεται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ” σημείωσε.

“Το ιστορικό της Ινδίας όσον αφορά την στρατιωτική επιθετικότητα είναι γνωστό”, επέμεινε. “Προβλέψιμη, μόλις σημειώθηκε η πρόσφατη επίθεση, η Ινδία έσπευσε να επιρρίψει αστήρικτες και παραπλανητικές κατηγορίες στο Πακιστάν – χωρίς την παραμικρή απόδειξη και χωρίς να έχει ξεκινήσει οποιαδήποτε αξιόπιστη έρευνα. Δέκα ημέρες μετά το περιστατικό, δεν έχει δημοσιοποιηθεί καμία αξιόπιστη πληροφορία για τους δράστες”, τόνισε.

Το Πακιστάν απορρίπτει “κατηγορηματικά κάθε απόπειρα σύνδεσής του με την τρομοκρατική επίθεση της 22ας Απριλίου στο Παχαλγκάμ, στο υπό Ινδική Κατοχή Τζαμού και Κασμίρ (IIOJK). Καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκφάνσεις της. Τίποτα δεν δικαιολογεί τη στοχοποίηση αθώων πολιτών. Μας θλίβει η απώλεια ζωών από την επίθεση στο Pahalgam και έχουμε εκφράσει τα συλλυπητήριά μας. Ως θύμα τρομοκρατίας, κανείς δεν μπορεί να αισθανθεί τον πόνο των πληγέντων περισσότερο από το Πακιστάν”.

Τα νερά του Ινδού ποταμού casus belli

“Ιδιαίτερη και σοβαρή ανησυχία προκαλεί για το Πακιστάν η ανεύθυνη απόφαση της Ινδίας να αναστείλει τη Συνθήκη για τα Ύδατα του Ινδού του 1960 – μια ιστορική, νομικά δεσμευτική συμφωνία για την οποία διαμεσολάβησε και εγγυήθηκε η Παγκόσμια Τράπεζα”, είπε. “Η Συνθήκη κατοχυρώνει τα δικαιώματα του Πακιστάν επί των τριών δυτικών ποταμών, που αποτελούν πηγή ζωής για περισσότερους από 240 εκατομμύρια πολίτες. Η αναστολή εφαρμογής της Συνθήκης είναι μονομερής και παράνομη. Οι μονομερείς και παράνομες ενέργειες της Ινδίας θα υπονομεύσουν αναπόφευκτα την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα με καταστροφικές συνέπειες”, τόνισε ο Αχμάντ, προσθέτοντας:

“Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Πακιστάν έχει καταστήσει σαφές ότι οιαδήποτε απόπειρα διακοπής ή εκτροπής της φυσικής ροής των υδάτων που δικαιωματικά ανήκουν στο Πακιστάν, σύμφωνα με τη Συνθήκη, θα θεωρηθεί ως Πράξη Πολέμου. Μια τέτοια κίνηση συνιστά υπαρξιακή απειλή για τον πακιστανικό λαό και δεν θα γίνει ανεκτή. Εάν η διεθνής κοινότητα δεν παρέμβει, τέτοιες ενέργειες ενδέχεται να δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο, θέτοντας σε κίνδυνο τα νόμιμα δικαιώματα και άλλων χωρών που ειναι αποδέκτες υδάτων και ενδέχεται να πυροδοτήσουν νέες παγκόσμιες συγκρούσεις για κοινά υδάτινα αποθέματα”, τόνισε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι “η Ινδία απέτυχε να καταστείλει το αναφαίρετο δικαίωμα των κατοίκων του Κασμίρ στην αυτοδιάθεση, τις αποτυχίες της στην ασφάλεια στο Τζαμού και Κασμίρ και τις δεκαετίες κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής κατά των κατοίκων της περιοχής. Η βασική αιτία σύγκρουσης και αστάθειας στη Νότια Ασία παραμένει το άλυτο ζήτημα του Τζαμού και Κασμίρ, που εκκρεμεί εδώ και σχεδόν οκτώ δεκαετίες. Η διαρκής ειρήνη θα παραμείνει άπιαστο όνειρο χωρίς μια δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του βασικού αυτού ζητήματος σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη βούληση του λαού του Κασμίρ”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx