Οι Τούρκοι απέρριψαν την πρόταση Χριστοδουλίδη για εμπλοκή των πολιτών στη διπλωματία
05/05/2025
Η κατοχική πλευρά απέρριψε πρόταση της Λευκωσίας για τη συγκρότηση επιτροπής, που θα εμπλέκει τους πολίτες στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Σε μια προσπάθεια εμπλοκής της κοινωνίας στις συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας των πολιτών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη και στον Ερσίν Τατάρ, πρόταση για τη συγκρότηση μιας «Συμβουλευτικής Επιτροπής της Κοινωνίας των Πολιτών». Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση για συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, προσφέροντας δυνατότητας ενημέρωσης, διαφάνειας και αλληλοεπίδρασης.
Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, απέρριψε αμέσως την πρόταση αμφισβητώντας τη χρησιμότητα μιας τέτοιας Επιτροπής. Άλλωστε ο ίδιος φαίνεται να μην χρειάζεται συμβούλους καθώς έχει ενώπιον του τις γραπτές οδηγίες του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, τις οποίες ακολουθεί κατά γράμμα. Η πρόταση αυτής της ελληνικής κυπριακής πλευράς είχε ετοιμασθεί το 2007, επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου, και τώρα με βάση και τα σημερινά δεδομένα επανέρχεται, έχοντας και την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων.
Στο συμβουλευτικό αυτό όργανο θα συμμετέχουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Θα συμμετέχουν άτομα υπό την προσωπικής τους ιδιότητα, που εκπροσωπούν τις απόψεις διαφόρων κοινωνικών παραγόντων, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως νέοι, γυναίκες, επιχειρηματίες, επαγγελματίες, συνδικαλιστικές οργανώσεις, εκπρόσωποι θρησκευτικών ομάδων κ.λπ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την παρουσίαση της πρότασης έκανε λόγο για συμμετοχή 30 ατόμων, δεκαπέντε και δεκαπέντε, υποδεικνύοντας ότι η επιλογή θα μπορούσε να γίνει και από τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία στο παρελθόν είχαν προβάλλει την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός τέτοιου φόρουμ.
Η πρόταση Χριστοδουλίδη
Για να υπάρχει αλληλοεπίδραση, στην Συμβουλευτική Επιτροπή θα συμμετέχουν, με το καθεστώς παρατηρητή, ένας εκπρόσωπος του Προέδρου και ένας του κατοχικού ηγέτη, ώστε να ενημερώνονται για τα όσα θα συζητούνται και θα τα μεταφέρουν τόσο στον Νίκο Χριστοδουλίδη όσο και στον Ερσίν Τατάρ. Κι αυτό για να έχουν πλήρη εικόνα των διαμειφθέντων. Θα είναι εν πολλοίς ένα φόρουμ προβληματισμού και διαβούλευσης, που θα συζητούν διάφορα ζητήματα.
Η πρόταση αυτή, ωστόσο, απορρίφθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη από τον εγκάθετο της Άγκυρας, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, δεν αναλαμβάνει ποτέ δική του πρωτοβουλία. Επιλέγει- υποχρεωτικά- να κινείται εντός των οδηγιών που έχει ενώπιον του και αποτελούν τους καθοδηγητικούς άξονες, που πάντα ετοιμάζονται από την κατοχική Τουρκία, σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο.