Ανδρουλάκης: Να αποκλειστεί καθολικά η Τουρκία από τη ευρωπαϊκή αμυντική αρχιτεκτονική
05/05/2025
«Σε έναν κόσμο που αυξάνονται οι κίνδυνοι και η αστάθεια, πρέπει να επενδύσουμε σε όλους τους συντελεστές ισχύος, το δημογραφικό, το κοινωνικό κράτος, την ανταγωνιστικότητα, την οικονομία, την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς που έχει κλονιστεί», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας το 6ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Κάνοντας αναφορά στη εσωτερική κατάσταση της χώρας είπε ότι δεν φτάνουν τα επιδόματα, είναι παυσίπονα, και πρόσθεσε ότι απαιτείται έλεγχος της αγοράς, δίκαιο φορολογικό σύστημα, νέο παραγωγικό μοντέλο. «Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το υπεrπλεόνασμα», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: «Είμαστε όμως για πανηγύρια; Πώς συμβαδίζουν τα τεράστια πλεονάσματα με την αύξηση του τραπεζικού δανεισμού και με την στάση πληρωμών σε δημόσια έργα;
Είμαστε η μόνη χώρα μεταξύ των 27 που έχει μικρότερο ΑΕΠ από το 2010 γι αυτό και έχουμε τη δεύτερη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη. Έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών».
Εκτεταμένη αναφορά έκανε στην ανάγκη να ενισχυθούν και να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι ελεγκτικοι μηχανισμοί του κράτους. Είπε ο κ. Ανδρουλάκης: «Η Ελλάδα έχει τεράστιο το κόστος ζωής. Η ακρίβεια έχει καταστεί ενδημικό φαινόμενο.
Η αγορά είναι αιχμάλωτη ισχυρών ολιγοπωλίων. Απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση για να μπει τέλος στην ασυδοσία των καρτέλ. Το κόστος ζωής αυξάνεται λόγω της ασυδοσίας των πολυεθνικών. Πέρα από την επιστολή του πρωθυπουργού στην Φον Ντερ Λάιεν δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση των πολυεθνικών. Απαιτούνται μηχανισμοί ελέγχου της αγοράς».
Αναφέρθηκε στις αμυντικές δαπάνες λέγοντας: «Στην άμυνα, να αξιοποιήσουμε την συγκυρία και να πάψουμε να είμαστε μόνο καταναλωτές οπλικών συστημάτων, να ενισχύσουμε την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την υποχρεωτική συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα της τάξης του 25%, ωστόσο στα 16 δις που ήδη έχουν διατεθεί, η συμμετοχή είναι μόλις 1%».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην επιδείνωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας, σημειώνοντας ότι το παγκόσμιο χρέος θα φθάσει στο 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ μέχρι το 2030 και υποστήριξε ότι απαιτούνται ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις για την μείωση ανισοτήτων, την δίκαιη πράσινη μετάβαση, την προσαρμογή των κοινωνιών στις τεχνολογικές εξελίξεις.
Εκτίμησε ότι ότι η στρατηγική του Τραμπ να υψώνει δασμολογικά τείχη είναι καταδικασμένη να αποτύχει και πρόσθεσε ότι «οι λύσεις μπορούν να βρεθούν στην εσωτερική αναδιανομή και όχι στην διεθνή σύγκρουση. Έχουμε ανάγκη από περισσότερη συνεργασία και αμοιβαία κατανόηση. Να ενισχύσουμε τους διεθνείς οργανισμούς που ανέπτυξε η διεθνής κοινότητα και όχι να τους υπονομεύσουμε». Σημείωσε ακόμη ότι η μείωση των ανισοτήτων είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσχερειών που παρατηρούνται πλέον τόσο στο διεθνές πεδίο όσο και στο εσωτερικό των κρατών.
Αναφερόμενος στη ΕΕ είπε μεταξύ άλλων: «Η Ευρώπη πρέπει να ασχοληθεί λιγότερο με τους δασμούς του Τραμπ και περισσότερο με τις δικές της διαρθρωτικές αδυναμίες και την ενοποίηση των εσωτερικών αγορών. Η ρήτρα διαφυγής δεν πρέπει να μετατραπεί σε ρήτρα αποφυγής. Η ΕΕ θα πρέπει να εγγυηθεί τα 800 δις των εξοπλιστικών δαπανών, απαιτείται βούληση για την έκδοση ειδικού ομολόγου. Τα κονδύλια για πολιτικές συνοχής δεν πρέπει να μειωθούν σε καμία περίπτωση».
Έδωσε έμφαση στο ότι «πρέπει να αποκλειστεί καθολικά η Τουρκία από την νέα αμυντική αρχιτεκτονική. Δεν μπορεί μία χώρα που διατηρεί κατοχικά στρατεύματα και το casus belli να είναι στην ευρωπαϊκή άμυνα. Αυτό υποτιμά και υπονομεύει την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών». Κάλεσε δε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να έχουν στο συγκεκριμένο ενιαία στάση.
Τέλος σημείωσε ότι «σχέδιο, συνεννόηση και σοβαρός δημόσιος διάλογος πρέπει να είναι η απάντηση της χώρας στις προκλήσεις που δημιουργεί το διεθνές περιβάλλον».