ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Οι νέοι ρυθμίζουν την κάλπη στην Τουρκία

Οι νέοι ρυθμίζουν την κάλπη στην Τουρκία

Ο ρόλος της νεαρής εκλογικής βάσης στις εκλογές δεν έχει σημασία μόνο λόγω του αριθμητικού της μεγέθους, αλλά και εξαιτίας της δυναμικής της δομής, κάτι που της προσδίδει ιδιαίτερη σημασία. Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τη μεταβολή στα εκλογικά αποτελέσματα μεταξύ δύο εκλογικών αναμετρήσεων, εάν το εξετάσουμε σε ένα αφηρημένο επίπεδο: η αλλαγή της στήριξης προς κόμματα ως αποτέλεσμα της διεύρυνσης των προτεραιοτήτων και του φάσματος των πληροφοριών των ψηφοφόρων και η μεταβολή του ίδιου του εκλογικού σώματος. Ενώ ο πρώτος λόγος είναι σχετικά εύκολος στην κατανόηση, η σημασία του δεύτερου απαιτεί ανάλυση πάνω στην έννοια της «εκλογικής λογιστικής» ή απολογισμού των ψηφοφόρων.

Εφόσον υποθέσουμε ότι οι επόμενες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν στην προκαθορισμένη τους ημερομηνία, τότε ο αριθμός των πολιτών που δεν είχαν ακόμη δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της 14ης Μαΐου 2023 επειδή δεν είχαν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, αλλά θα μπορέσουν να ψηφίσουν για πρώτη φορά τον Μάιο του 2028, ανέρχεται περίπου στα 6,5 εκατομμύρια άτομα. Αυτή η ομάδα αποτελείται από άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ των ετών 2005 και 2010. Αν δεχτούμε ως απλή υπόθεση ότι η εκλογική συμπεριφορά αυτών των νέων ψηφοφόρων θα ταυτίζεται άμεσα με αυτήν της σημερινής ηλικιακής ομάδας 18-23 ετών, τότε είναι αμφίβολο εάν η παρούσα κυβέρνηση μπορέσει να “ισοφαρίσει” αυτό το νέο αριθμητικό “τιμολόγιο” στο πλαίσιο του εκλογικού της απολογισμού.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχουν άμεσες δεδομένες δημοσκοπικές ενδείξεις σχετικά με την εκλογική συμπεριφορά των γεννημένων μεταξύ 2005-2010. Ο λόγος είναι ότι μόνο ένα υποσύνολο αυτής της γενιάς, δηλαδή οι γεννημένοι μεταξύ 2005-2007, είναι ενήλικες και κατά συνέπεια μπορούν να συμμετέχουν στα δείγματα των δημοσκοπήσεων. Όσοι έχουν γεννηθεί από το 2008 και μετά, δεν έχουν φτάσει ακόμη στην ηλικία ένταξης σε τέτοια δείγματα.

Αν αναλογιστούμε ότι οι τρεις τελευταίες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία κρίθηκαν με διαφορά περίπου 2 εκατομμυρίων ψήφων, τότε μια πιθανή στροφή των 6,5 εκατομμυρίων νέων ψηφοφόρων κατά τρόπο που να βλάπτει την κυβέρνηση, θα μπορούσε να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την αλλαγή εξουσίας.

Η πρόβλεψη για τον αριθμό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στις εκλογές του 2028 βασίζεται στον μέσο όρο αύξησης του εκλογικού σώματος στις προεδρικές εκλογές των ετών 2014, 2018 και 2023.

Οι αριθμοί των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων για κάθε έτος έχουν ως εξής:

  • 2014: 52.894.115
  • 2018: 59.367.469
  • 2023: 64.145.504

Βάσει αυτών των στοιχείων, υπολογίζονται τα ακόλουθα ποσοστά ετήσιας αύξησης:

  • Μεταξύ 2014 και 2018: 2,92%
  • Μεταξύ 2018 και 2023: 1,55%

Ο μέσος όρος αυτών των δύο ποσοστών δίνει ένα ετήσιο ποσοστό αύξησης 2,235%. Αν υποθέσουμε ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων το 2023 (64.145.504) αυξάνεται κάθε χρόνο με αυτόν τον ρυθμό, τότε σε διάστημα πέντε ετών ο συνολικός αριθμός των ψηφοφόρων αναμένεται να φτάσει περίπου τα 71.651.000 άτομα. Με βάση αυτό, η ομάδα των 6,5 εκατομμυρίων νέων ψηφοφόρων θα αντιπροσωπεύει περίπου το 9% του εκλογικού σώματος.

Το ερώτημα είναι το εξής: κατά πόσον αυτή η νέα γενιά θα επιδείξει πολιτικά διαφορετική συμπεριφορά από το υπάρχον εκλογικό σώμα;

Ερευνες που διεξήχθησαν μεταξύ 19 – 22  Σεπτεμβρίου 2024, αποτυπώνουν σαφείς διαφορές στις ηλικιακές ομάδες, ως προς τις προτιμήσεις για τις βουλευτικές εκλογές.

Στις ίδιες έρευνες, διαπιστώνεται ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) λαμβάνει το χαμηλότερο ποσοστό στήριξης από την ηλικιακή ομάδα 18-24, με ποσοστό 21,8%. Αντιθέτως, κόμματα που δεν ανήκουν στο κέντρο του πολιτικού φάσματος, όπως το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), το Κόμμα της Πράσινης Αριστεράς, το Κόμμα της Νίκης (Zafer Partisi) και το Κόμμα Εργαζόμενων Τουρκίας (TİP), απολαμβάνουν μεγαλύτερη στήριξη από τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα σε σύγκριση με τις άλλες.

Παρά το γεγονός ότι κάθε δημοσκόπηση έχει περιθώριο σφάλματος, είναι γνωστό ότι όσο πιο εξειδικευμένη είναι η ανάλυση —όπως στην περίπτωση των ηλικιακών υποομάδων— τόσο αυξάνεται και το στατιστικό περιθώριο σφάλματος. Επομένως, για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την εκλογική συμπεριφορά με βάση την ηλικία, είναι απαραίτητη η ταυτόχρονη ανάλυση πολλαπλών δειγμάτων με τη μέθοδο της μετα-ανάλυσης.

Παρόλο που η προσοχή στρέφεται κυρίως στις εκλογές στην Τουρκία, οι αναλύσεις με βάση την ηλικία που προκύπτουν από πρόσφατες εκλογές σε άλλες χώρες ενδέχεται να προσφέρουν πιο σταθερά στατιστικά δεδομένα για την κατανόηση των στάσεων των νέων ψηφοφόρων. Είναι κρίσιμο να διαπιστωθεί εάν η απόκλιση στη συμπεριφορά των νέων ψηφοφόρων στην Τουρκία αντανακλά ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να μελετηθούν τα δεδομένα εκλογών στη Γερμανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, κλπ, εξετάζοντας τις προτιμήσεις ανά ηλικιακή κατηγορία.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για τις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας το 2025, η ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών δείχνει προτίμηση σε πιο ριζοσπαστικά κόμματα σε σχέση με άλλες ηλικιακές κατηγορίες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx