Επανεκκίνηση ευρωτουρκικού διαλόγου μετά από πέντε χρόνια
07/05/2025
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, θα συμμετάσχει στην Άτυπη Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρσοβία στις 8 Μαΐου.
Στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονται η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ και ζητήματα ασφάλειας της ευρωπαϊκής ηπείρου. Σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων και επαναπροσδιορισμού της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, η Άγκυρα επιχειρεί να επανενταχθεί στον ευρωπαϊκό διάλογο, επιδιώκοντας στρατηγική ισορροπία και αμοιβαίο ρεαλισμό.
Η παρουσία του Χακάν Φιντάν στη Βαρσοβία αποτελεί το δεύτερο βήμα επαναπροσέγγισης με την ΕΕ μετά από πενταετή απουσία, μεταφέροντας σαφές μήνυμα: η Τουρκία ζητά ουσιαστικό διάλογο και απτά βήματα για την επανεκκίνηση της ενταξιακής πορείας, την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης και τη συνεργασία στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφαλείας.
Η σύνοδος, πέρα από την ουσιαστική της ατζέντα για τις υβριδικές απειλές και την ευρωπαϊκή ασφάλεια, αποκτά βαρύνουσα σημασία λόγω της συμμετοχής της Τουρκίας — χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, αλλά εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παρουσία Φιντάν ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια επανένταξης της Τουρκίας στον ευρωπαϊκό διάλογο, την οποία η Άγκυρα αντιλαμβάνεται ως διπλή ευκαιρία: αφενός για την αναθέρμανση της ενταξιακής διαδικασίας και αφετέρου για την αναγνώριση του ρόλου της ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Τι αναμένεται από την Άγκυρα
Ο Φιντάν αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η στρατηγική συνεργασία ΕΕ–ΝΑΤΟ δεν μπορεί να είναι πλήρης χωρίς την ενεργό συμμετοχή της Τουρκίας, η οποία διαθέτει κρίσιμη γεωπολιτική θέση, ισχυρές αμυντικές δυνατότητες και εμπειρία στη διαχείριση ασύμμετρων και υβριδικών απειλών. Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να τεθούν ζητήματα όπως η ανταλλαγή πληροφοριών, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η ενίσχυση της κοινής άμυνας, με την Τουρκία να ζητά αναγνώριση των προσπαθειών της και έμπρακτη στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους.
Παράλληλα, η Άγκυρα αναμένεται να επαναφέρει στο προσκήνιο τις πάγιες διεκδικήσεις της: την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, την άρση των θεωρήσεων (visa) για Τούρκους πολίτες και την επαναδραστηριοποίηση των θεσμικών μηχανισμών επικοινωνίας με την ΕΕ, οι οποίοι έχουν παγώσει τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζεται ότι η στασιμότητα στις ευρωτουρκικές σχέσεις δεν εξυπηρετεί ούτε την περιφερειακή σταθερότητα ούτε τις κοινές στρατηγικές προτεραιότητες.
Η τουρκική αντιπροσωπεία σχεδιάζει επίσης διμερείς επαφές στο περιθώριο της συνόδου, επιδιώκοντας την ενίσχυση των σχέσεων με επιμέρους κράτη-μέλη και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Η Άγκυρα δείχνει αποφασισμένη να παραμείνει παρούσα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, όχι ως θεατής, αλλά ως εταίρος που αξιώνει ισοτιμία, σεβασμό και στρατηγική προοπτική.