Ινδία: Το Πακιστάν παραβιάζει την εκεχειρία – Εκρήξεις στο ινδικό Κασμίρ
10/05/2025
Το Πακιστάν παραβίασε την κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε νωρίτερα με την Ινδία, έπειτα από τέσσερις ημέρες αντιπαράθεσης στα σύνορα των δύο χωρών, σύμφωνα με το Νέο Δελχί. Ο πρωθυπουργός του ινδικού Κασμίρ επιβεβαίωσε το γεγονός. «Τι στο καλό συνέβη με την εκεχειρία; Εκρήξεις ακούγονται σε όλη τη Σριναγκάρ», έγραψε σε ανάρτησή του. Δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην περιοχή είπαν ότι ενεργοποιήθηκε η αντιαεροπορική άμυνα.
Η ινδική κυβέρνηση αναφέρθηκε σε «επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις» της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε έπειτα από τέσσερις ημέρες συγκρούσεων, δηλώνοντας ότι ο στρατός της απάντησε «με τον κατάλληλο τρόπο». «Υπήρξαν τις τελευταίες ώρες επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις» της συμφωνίας, είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών Βίκραμ Μίσρι. Οι ένοπλες δυνάμεις έλαβαν οδηγίες να τις αντιμετωπίσουν, πρόσθεσε, καλώντας το Πακιστάν «να σταματήσει την παραβίαση» των συμφωνηθέντων.
«Ζητούμε από το Πακιστάν να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτές τις παραβιάσεις και να χειριστεί την κατάσταση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα», πρόσθεσε. Ωστόσο, ο υπουργός Πληροφοριών του Πακιστάν Αταουλάρ Ταράρ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Geo, διέψευσε ότι έχουν γίνει παραβιάσεις.
Την ίδια ώρα, το Πεκίνο ανακοίνωνε ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Ινδίας και του Πακιστάν για να καταλήξουν σε μια κατάπαυση του πυρός και είναι «διατεθειμένο να συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο» στη διαδικασία αυτή. Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουανγκ Γι έκανε αυτή τη δήλωση κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πακιστανό ομόλογό του, τον Ισάκ Ντα. Πρόσθεσε ότι η Κίνα ανησυχεί για τυχόν κλιμάκωση της σύγκρουσης, δεδομένου ότι έχει σύνορα και με τις δύο χώρες, μετέδωσε το πρακτορείο «Νέα Κίνα».
Η ανακοίνωση Τραμπ
Κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν ανακοίνωσε προηγουμένως, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Με μήνυμα του στην πλατφόρμα Truth Social: «Μετά από μια μακρά νύχτα συνομιλιών με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η Ινδία και το Πακιστάν συμφώνησαν σε πλήρη κατάπαυση του πυρός. Συγχαρητήρια και στις δύο χώρες που χρησιμοποίησαν την κοινή λογική και την εξαιρετική νοημοσύνη. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα!»
Η ανάρτηση του Τραμπ έγινε λίγες ώρες μετά την κλιμάκωση που παρατηρήθηκε με εκατέρωθεν χτυπήματα κατά στρατιωτικών στόχων με την μία πλευρά να κατηγορεί την άλλη ως υπεύθυνη. Τώρα η ινδική πλευρά κατηγορεί το Πακιστάν για παραβίαση της εκεχειρίας.
Τί λένε Ινδία-Πακιστάν
Την πληροφορία για την κατάπαυση του πυρός επιβεβαίωσε προηγουμένως ο υπουργός Εξωτερικών, Ισάκ Νταρ. «Το Πακιστάν ανέκαθεν αγωνιζόταν για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα!», είπε χαρακτηριστικά.
Την είδηση επιβεβαίωσε και η Ινδία, που ανακοίνωσε ότι «ο γενικός διευθυντής στρατιωτικών επιχειρήσεων του Πακιστάν επικοινώνησε με τον γενικό διευθυντή στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ινδίας στις 15:35, νωρίτερα σήμερα το απόγευμα. Συμφωνήθηκε μεταξύ τους ότι και οι δύο πλευρές θα σταματήσουν όλες τις εχθροπραξίες και τις στρατιωτικές ενέργειες από ξηράς, αέρας και θαλάσσης από τις 17:00 ώρα Ινδίας σήμερα».
Το Πακιστάν και η Ινδία έχουν συμφωνήσει για μία «πλήρη και όχι μερική» κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν στο ειδησεογραφικό κανάλι Geo news, ενώ πρόσθεσε ότι 36 χώρες είχαν εμπλοκή στη διπλωματία για την επίτευξη της. Περισσότερες πληροφορίες για τη συμφωνία έδωσε, μέσω ανάρτησης στο Χ, ο επικεφαλής του Αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάρκο Ρούμπιο, λέγοντας ότι το τελευταίο 48ωρο, ο ίδιος και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς ήρθαν σε επαφή με ανώτερους αξιωματούχους των δύο χωρών, μεταξύ των οποίων οι πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και Σεχμπάζ Σαρίφ.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι οι κυβερνήσεις της Ινδίας και του Πακιστάν συμφώνησαν σε άμεση κατάπαυση του πυρός και στην έναρξη συνομιλιών για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σε ουδέτερο έδαφος. Επαινούμε τους πρωθυπουργούς Μόντι και Σαρίφ για τη σοφία, τη σύνεση και την πολιτειακή τους ικανότητα στην επιλογή του δρόμου της ειρήνης», αναφέρει σε ανάρτησή του.
Η αναστολή εφαρμογής της συμφωνίας διαχείρισης υδάτων μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν εξακολουθεί να είναι ενεργή, δήλωσαν τέσσερις κυβερνητικές πηγές στο Reuters, παρά τη σημερινή επίτευξη της συμφωνίας κατάπαυσης. Η αναφερόμενη συμφωνία του 1960 αποτελεί το πλαίσιο για τη διαχείριση των υδάτων του Ινδού ποταμού μεταξύ των κρατών της Νότιας Ασίας. Η Ινδία αποχώρησε από τη συμφωνία τον προηγούμενο μήνα, μετά από τη δολοφονική επίθεση κατά τουριστών στο Κασμίρ.
Ο ρόλος των ΗΠΑ και η σκακιέρα της Ασίας
Την είδηση σχολίασε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, Hüseyin Şeyhanlıoğlu, υπογραμμίζοντας τις γεωπολιτικές προεκτάσεις της σύγκρουσης. Όπως σημειώνει, οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν στρατηγικά την Ινδία, ιδίως στο πλαίσιο του διαδρόμου IMEC (Ινδία – Μέση Ανατολή – Ευρώπη), που αποσκοπεί στη διασύνδεση Ινδίας, Ισραήλ και Ευρώπης. Ο διάδρομος αυτός θεωρείται ανταγωνιστικός προς την κινεζική πρωτοβουλία “Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος” (BRI), γεγονός που εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.
Ο Şeyhanlıoğlu προειδοποιεί ωστόσο ότι η σύντομη σύγκρουση κατέδειξε αδυναμίες της Ινδίας, παρά τον εξοπλισμό της με τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και κινεζικά μαχητικά J-10. «Η αδυναμία της Ινδίας έγινε εμφανής, είτε πρόκειται για τον τεχνολογικό της εξοπλισμό είτε για την επιχειρησιακή της ετοιμότητα. Αν η ένταση συνεχιστεί, δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμη και σε εσωτερική αποσταθεροποίηση ή διάσπαση της χώρας – ένα ενδεχόμενο που η Δύση απεύχεται», τονίζει χαρακτηριστικά.
Το χρονικό της έντασης
Σήμερα το Πακιστάν προχώρησε σε αντίποινα, πλήττοντας στρατιωτικούς στόχους στην Ινδία, για την απόφαση που έλαβε το Νέο Δελχί να επιτεθεί εναντίον πακιστανικών αεροπορικών βάσεων. Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε περίπου 50 αμάχους και υπάρχουν φόβοι για το που θα καταλήξει όλο αυτό. Ο στρατός της Ινδίας, πάντως, δήλωσε ότι «αντιδρά αποτελεσματικά και ανταποκρίθηκε» στην επιχείρηση του Πακιστάν.
Σύμφωνα με το Πακιστάν, 13 άμαχοι σκοτώθηκαν στο πακιστανικό Κασμίρ από τα ινδικά πλήγματα και έτσι ο στρατός της χώρας απάντησε σήμερα στην Ινδία, αφού το Νέο Δελχί έπληξε στη διάρκεια της νύκτας πακιστανικές αεροπορικές βάσεις, η μία εκ των οποίων βρίσκεται κοντά στο Ισλαμαμπάντ.
Ο στρατός της Ινδίας επιβεβαίωσε σήμερα ότι δέχθηκε εκ νέου επίθεση από το Ισλαμαμπάντ, κυρίως με drones, σε πολλές περιοχές κατά μήκος των δυτικών του συνόρων. Κατήγγειλε εξάλλου «την προφανή κλιμάκωση από το Πακιστάν». Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν στην περιοχή Τζαμού του ινδικού Κασμίρ, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.
Το Πακιστάν από την πλευρά του επεσήμανε ότι πριν την επίθεσή του η Ινδία εκτόξευσε πυραύλους εναντίον τριών αεροπορικών βάσεων, όμως το πακιστανικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισε τους περισσότερους. Εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση για να ανακοινώσει ότι «η Ινδία επιτέθηκε με πυραύλους (…) στις βάσεις του Νουρ Χαν, του Μουρίντ και του Σορκότ».
Λίγο αργότερα ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν Χαουάζα Ασίφ διευκρίνισε ότι δεν έχει συγκληθεί συνεδρίαση της Εθνικής Αρχής Διοίκησης – το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων για θέματα εθνικής ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων όσων σχετίζονται με το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας—διαψεύδοντας προηγούμενη ανακοίνωση του στρατού.
Την Τετάρτη ο ινδικός στρατός εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον του Πακιστάν σε απάντηση στην επίθεση που διαπράχθηκε στις 22 Απριλίου στο ινδικό Κασμίρ. Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι στηρίζει τη τζιχαντιστική οργάνωση την οποία υποπτεύεται για την επίθεση αυτή, η οποία κόστισε τη ζωή σε 26 ανθρώπους στην τουριστική πόλη Παχαλγκάμ. Το Ισλαμαμπάντ αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.
Έκτοτε τα πλήγματα με πυραύλους και το πυροβολικό όπως και οι επιθέσεις με drones διαδέχονται το ένα το άλλο μεταξύ των δύο χωρών, αντίπαλων μετά τον οδυνηρό διαχωρισμό τους το 1947, όταν απέκτησαν την ανεξαρτησία τους, παρά τις εκκλήσεις για αποκλιμάκωση.
Διπλωματικός πυρετός
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο κάλεσε τις δύο χώρες «να αποκαταστήσουν την άμεση επικοινωνία προκειμένου να αποφευχθεί οποιοσδήποτε λάθος υπολογισμός», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η G7 προειδοποίησε με ανακοίνωσή της κατά «της συνέχισης της στρατιωτικής κλιμάκωσης η οποία απειλεί σοβαρά την περιφερειακή σταθερότητα». Ζήτησε εξάλλου από τις δύο χώρες «να ξεκινήσουν άμεσο διάλογο με στόχο την ειρηνική επίλυση» της κρίσης.
Από την πλευρά του ο Ρούμπιο είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ινδίας και του Πακιστάν, όπως και με τον επικεφαλής του πακιστανικού στρατού Ασίμ Μουνίρ. Ο Αμερικανός υπουργός «συνεχίζει να καλεί τις δύο πλευρές να βρουν τρόπους ώστε να καταλήξουν στην αποκλιμάκωση και πρότεινε τη συνδρομή των ΗΠΑ ώστε να ξεκινήσουν εποικοδομητικές συνομιλίες με στόχο να αποφευχθούν μελλοντικές συγκρούσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Και η Κίνα ζήτησε σήμερα από τις δύο αντίπαλες χώρες να αποφύγουν την κλιμάκωση. «Ζητάμε έντονα τόσο από την Ινδία όσο και από το Πακιστάν να δώσουν προτεραιότητα στην ειρήνη και τη σταθερότητα, να παραμείνουν ψύχραιμες, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ξαναβρούν τον δρόμο προς μια πολιτική διευθέτηση με ειρηνικά μέσα, αποφεύγοντας να λάβουν μέτρα που θα όξυναν περαιτέρω την ένταση», σημείωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Τουλάχιστον 48 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την Τετάρτη και στις δύο χώρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί.