Εκεχειρία ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν – Ο ρόλος των ΗΠΑ και η σκακιέρα της Ασίας

Με τι όπλα πολεμάνε Ινδία και Πακιστάν; Κώστας Κόλμερ

Σε μία απρόσμενη εξέλιξη, Ινδία και Πακιστάν συμφώνησαν σε εκεχειρία έπειτα από ημέρες έντασης. Την είδηση σχολίασε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, Hüseyin Şeyhanlıoğlu, υπογραμμίζοντας τις γεωπολιτικές προεκτάσεις της σύγκρουσης.

Όπως σημειώνει, οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν στρατηγικά την Ινδία, ιδίως στο πλαίσιο του διαδρόμου IMEC (Ινδία – Μέση Ανατολή – Ευρώπη), που αποσκοπεί στη διασύνδεση Ινδίας, Ισραήλ και Ευρώπης. Ο διάδρομος αυτός θεωρείται ανταγωνιστικός προς την κινεζική πρωτοβουλία “Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος” (BRI), γεγονός που εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Ο Şeyhanlıoğlu προειδοποιεί ωστόσο ότι η σύντομη σύγκρουση κατέδειξε αδυναμίες της Ινδίας, παρά τον εξοπλισμό της με τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και κινεζικά μαχητικά J-10. «Η αδυναμία της Ινδίας έγινε εμφανής, είτε πρόκειται για τον τεχνολογικό της εξοπλισμό είτε για την επιχειρησιακή της ετοιμότητα. Αν η ένταση συνεχιστεί, δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμη και σε εσωτερική αποσταθεροποίηση ή διάσπαση της χώρας – ένα ενδεχόμενο που η Δύση απεύχεται», τονίζει χαρακτηριστικά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx