Ζελένσκι: Καλή ιδέα να έρθει και ο Τραμπ στην Κωνσταντινούπολη – Γρίφος η στάση της Μόσχας
12/05/2025
Δήλωση Τραμπ για τη συνάντηση Ρωσίας-Ουκρανίας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη: «Η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι πολύ σημαντική. Πιστεύω ότι από αυτή τη συνάντηση μπορούν να προκύψουν θετικά αποτελέσματα». Πρόσθεσε: «Ίσως πετάξω για την Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη».
«Πιστεύω ότι και οι δύο ηγέτες θα είναι εκεί… Δεν ξέρω πού θα βρίσκομαι την Πέμπτη, έχω πάρα πολλές συναντήσεις, αλλά σκέφτηκα σοβαρά να πετάξω εκεί. Αν αισθανθώ ότι μπορεί να συμβούν κάποια πράγματα, ίσως πάω. Είναι πιθανό…», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, λέγοντας πως «ο Ερντογάν θα είναι ένας υπέροχος οικοδεσπότης».
Παράλληλα, ο Τραμπ εξετάζει την άρση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Συρίας, δηλώνοντας ότι θέλει να δώσει στους Σύρους «μια νέα αρχή», αναφέροντας πως συζήτησε το ζήτημα αυτό και με τον Ερντογάν. Σε δηλώσεις του μετά το Υπουργικό στην Τουρκία, ο Ερντογάν υποστήριξε την προσπάθεια του Τραμπ στο Ουκρανικό, δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι σε θέση να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής για την επίλυση της κρίσης.
Ο Ερντογάν είχε δε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ζελένσκι. Κατά τη διάρκεια της, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας, καθώς και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα. Ο Ερντογάν δήλωσε στον Ζελένσκι ότι η βούληση Ρωσίας και Ουκρανίας για απευθείας συνομιλίες είναι καθοριστικής σημασίας. Η Άγκυρα είναι έτοιμη να στηρίξει τις διαπραγματεύσεις και θα ήταν ευτυχής να φιλοξενήσει τις αντιπροσωπείες. Για να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες απαιτείται μια συνολική κατάπαυση του πυρός· αυτό το παράθυρο ευκαιρίας δεν πρέπει να χαθεί.
Ο Ζελένσκι βρίσκει καλή ιδέα να έρθει ο Τραμπ στην Κωνσταντινούπολη: «Περιμένουμε κατάπαυση του πυρός (από τη Δευτέρα), η πρόταση είναι στο τραπέζι. Πλήρη και διαρκή κατάπαυση του πυρός. Αρκετά μεγάλη σε διάρκεια, ώστε να παρέχει την απαραίτητη βάση για διπλωματία, που θα μπορούσε να φέρει την ειρήνη πολύ πιο κοντά. Θα βρίσκομαι στην Τουρκία την Πέμπτη, 15 Μαϊου και θα περιμένω τον Πούτιν, αυτοπροσώπως», δήλωσε επιπλέον.
Να σημειωθεί ότι δεν έχει ανακοινωθεί από την Μόσχα αν και ποιος αξιωματούχος της θα παρευρεθεί την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη, με την Μόσχα να εμφανίζεται ενοχλημένη από τις πιέσεις για κατάπαυση του πυρός.
Η Ρωσία για τα τελεσίγραφα των Ευρωπαίων
Το Κρεμλίνο δήλωσε προηγουμένως ότι τα «τελεσίγραφα» για αποδοχή κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία είναι «απαράδεκτα», μετά την τοποθέτηση Ευρωπαίων ηγετών ότι η Μόσχα έχει προθεσμία έως τα μεσάνυχτα για να αποδεχθεί κοινή πρόταση με το Κίεβο για 30ήμερη παύση των εχθροπραξιών. Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι εστιάζει σε «σοβαρούς» τρόπους επίτευξης μακροπρόθεσμης ειρήνης με την Ουκρανία και δεν σχολιάζει την πρόσκληση Ζελένσκι για προσωπική συνάντηση με τον Πούτιν.
Συγκεκριμένα Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της, σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ, απηύθυναν τελεσίγραφο στη Μόσχα, καλώντας τη να αποδεχθεί «πλήρη και άνευ όρων εκεχειρία» διάρκειας 30 ημερών, που ξεκινά από σήμερα (12 Μαΐου 2025). Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιούν ότι θα επιβάλουν νέες «μαζικές κυρώσεις» στη Ρωσία.
Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε από το Κίεβο, όπου βρέθηκαν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Πολωνίας, με τη συμμετοχή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι πέντε ηγέτες επικοινώνησαν απευθείας με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φέρεται να υποστήριξε τη στάση αυτή, ενισχύοντας την πίεση προς τη Ρωσία.
«Δεν πρόκειται μόνο για μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Η Δύση συνολικά εμφανίζεται ενωμένη απέναντι στην επιθετικότητα του Πούτιν», δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση συνοδεύεται από ένα σχέδιο επιτήρησης που θα αφορά περίπου 20 χώρες.
Αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την πλευρά της Ρωσίας στο τελεσίγραφο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι είναι έτοιμος «για διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις» με την Ουκρανία, προτείνοντας να διεξαχθούν αυτές την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη.
«Είμαστε έτοιμοι για σοβαρές συνομιλίες με την Ουκρανία», ανέφερε ο Πούτιν σε δηλώσεις του αργά το βράδυ στο Κρεμλίνο. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τον Πούτιν να τον συναντήσει «προσωπικά» την Πέμπτη (15 Μαΐου 2025) στην Κωνσταντινούπολη.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε χθες, Κυριακή, από την Ουκρανία και τη Ρωσία να συναντηθούν «αμέσως» χωρίς να περιμένουν την ολοκλήρωση μιας εκεχειρίας. Η παρέμβαση του Τραμπ ενισχύει την πίεση για άμεσες συνομιλίες.
Δύο ημέρες μετά την επίσκεψη στο Κίεβο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του Γερμανού καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς, του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ και του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, στο πλαίσιο της «Συμμαχίας των προθύμων», οι υπουργοί Εξωτερικών πολλών ευρωπαϊκών χωρών συναντιούνται σήμερα (12 Μαΐου 2025) στο Λονδίνο για κρίσιμες συζητήσεις για το μέλλον της Ουκρανίας.
«Το έχουμε ξαναδεί: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν ανταποκρίνεται καλά στα τελεσίγραφα. Το είδαμε ξανά στο Κρεμλίνο. Ο Πρόεδρος Πούτιν επικρίνει τις ευρωπαϊκές δυνάμεις για τον τρόπο που μιλούν στη Ρωσία, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα και τελεσίγραφα. Δεν μπήκε σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Δεν χρειάζεται, αυτή ήταν ξεκάθαρα η απάντησή του στο τελεσίγραφο που του απηύθυναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο Κίεβο», αναφέρει ο Στιβ Ρόζεμπεργκ, ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις του Ρώσου προέδρου.
Το βρετανικό μέσο προσπαθεί να κατανοήσει αν η αντιπρόταση του Κρεμλίνου για μια σοβαρή ειρηνευτική πρωτοβουλία είναι πραγματική ή αν πρόκειται για μια τακτική καθυστέρησης, προκειμένου η Ρωσία να κερδίσει περισσότερο χρόνο και να παρατείνει τον πόλεμο. Ένα τρίτο, πιο στρατηγικό σενάριο που εξετάζεται είναι αν η Ρωσία προσπαθεί να διασπάσει τον δυτικό συνασπισμό που στηρίζει την Ουκρανία, προσφέροντας μια «συμβιβαστική» λύση και προκαλώντας ρήγματα στη συμμαχία των εταίρων της Ουκρανίας.
Γαλλική απάντηση στην Ζαχάροβα
Η πρόσφατη ανάρτηση της Μαρίας Ζαχάροβα, εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, έφερε και πάλι στο προσκήνιο το γεωπολιτικό ρήγμα που υφίσταται ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, εντείνοντας τις ήδη τεταμένες σχέσεις. Η Ζαχάροβα κατηγόρησε ευθέως τους ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας, Εμανουέλ Μακρόν, Κιρ Στάρμερ και Φρίντριχ Μερτς, για φερόμενη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Η επίθεση αυτή έγινε με αφορμή βίντεο από το πρόσφατο ταξίδι τους στο Κίεβο για τη συνεδρίαση της «Συμμαχίας των Πρόθυμων» για την Ουκρανία.
Στην ανάρτησή της, η Ζαχάροβα ισχυρίστηκε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες, αφού είχαν προηγουμένως εμπλέξει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέες διπλωματικές ίντριγκες για να διαταράξουν τις διαπραγματεύσεις και να συνεχιστεί η σύγκρουση στην Ευρώπη, αιφνιδιάστηκαν στην πορεία τους προς τη συνάντησή τους στο Κίεβο, κρατώντας σακουλάκια με λευκό περιεχόμενο. Η Ζαχάροβα παρουσίασε το γεγονός ως ένδειξη εθισμού και ακαταλληλότητας των ηγετών αυτών να ηγηθούν της Ευρώπης, ενισχύοντας την κατηγορία της υποκρισίας τους.
Η ρωσική εκπρόσωπος επανήλθε με χαρακτηριστικά λόγια, αναφέροντας: «Στο βίντεο εμφανίζονται ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας και η καγκελάριος της Γερμανίας. Αφού έσπρωξαν τον Ζελένσκι σε μια ακόμη κολασμένη ίντριγκα για να διαταράξουν τη διευθέτηση και να συνεχίσουν την αιματοχυσία στην Ευρώπη, όπως στο ανέκδοτο, ένας Γάλλος, ένας Άγγλος και ένας Γερμανός επιβιβάστηκαν σε ένα τρένο και… πήραν μία ανάσα ανακούφισης. Προφανώς τόσο πολύ που ξέχασαν να τακτοποιήσουν τα σύνεργά τους (ένα σακουλάκι και ένα κουτάλι) πριν φτάσουν οι δημοσιογράφοι.»
Η Ζαχάροβα συνέχισε να καταγγέλλει την ηγεσία της Δύσης με τον ισχυρισμό ότι οι ηγέτες της Ευρώπης είναι «εξαρτημένοι προσωρινοί εργάτες» ακατάλληλοι να λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις για την Ευρώπη. Επίσης, προχώρησε σε μια αναφορά του 2022, όταν είχε ερωτήσει έναν πρέσβη δυτικού κράτους σχετικά με τη χρηματοδότηση όπλων στον Ουκρανό πρόεδρο, ισχυριζόμενη ότι η χρήση ναρκωτικών είναι κοινή πρακτική μεταξύ πολλών δυτικών ηγετών.
Από την πλευρά της, η γαλλική προεδρία αντέτεινε τις κατηγορίες της Ζαχάροβα, εξηγώντας ότι το αντικείμενο που κρατούσε ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν ένα απλό χαρτομάντιλο, το οποίο χρησιμοποιούσε για να σκουπίσει τη μύτη του. Ανέφεραν ότι «αυτές οι ψευδείς ειδήσεις διαδίδονται από τους εχθρούς της Γαλλίας», τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, και τόνισαν την ανάγκη για εγρήγορση απέναντι στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και τη διασπορά παραπληροφόρησης.
Η αντιπαράθεση αυτή καταδεικνύει τις γεωπολιτικές εντάσεις που κυριαρχούν στις σχέσεις Ρωσίας και Δύσης, καθώς οι κατηγορίες και οι αντεπιθέσεις συνεχίζουν να ενισχύουν την ένταση γύρω από την ουκρανική κρίση.
Could a drug expert tell me what the bags are that Macron discreetly retrieves from the table?
pic.twitter.com/66yVjvNSq9— Katthy (@Kristal_971) May 10, 2025
Πιθανόν ο Τραμπ να είναι παρών
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να συμμετάσχει στις κρίσιμες συνομιλίες για το Ουκρανικό που έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη 15 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ο κ. Τραμπ να παραστεί στη συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία αποσκοπεί στην επίτευξη συμφωνίας ειρήνης για τη συνεχιζόμενη σύρραξη. Όπως προαναφέραμε δεν το απέκλεισε και ο ίδιος.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η παρουσία του Τραμπ θεωρείται πιθανή, καθώς θα έχει προηγουμένως ολοκληρώσει την επίσημη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία και ενδέχεται να ταξιδέψει στην Τουρκία προκειμένου να συμβάλει στη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων.