Γ. Παπανδρέου: Η συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα είναι κίνδυνος και ευκαιρία

Παπανδρέου για την απώλεια του Κώστα Σημίτη: Υπήρξε ένας από τους ηγέτες της ΕΕ

«Ναι στη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα, αλλά μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο με κανόνες. Η συμμετοχή της είναι κίνδυνος και ευκαιρία», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Η δήλωση έγινε στο 13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου.

«Αν μιλάμε για Άμυνα, που αφορά στα σύνορα, η Τουρκία ας εγκαταλείψει τις αμφισβητήσεις και τις διεκδικήσεις των δικών μας συνόρων. Αν είναι Άμυνα για τη Δημοκρατία, τότε πρέπει να υιοθετήσει δημοκρατικές αρχές», είπε ο πρώην πωθυπουργός. «Οι καλές σχέσεις και η ειρήνη ωφελούν και τους δύο. Όταν δουλεύουμε μαζί και σε διεθνή θέματα, έχουμε μεγάλη δύναμη», επεσήμανε. Τόνισε, όμως, πως όταν μιλάμε για ευρωπαϊκή άμυνα, πρέπει να δούμε ποιες είναι οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως είναι υπέρ του διαλόγου, υπενθυμίζοντας πως επί θητείας του θεσπίστηκε το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας σε επίπεδο υπουργικών συμβουλίων μεταξύ των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στη διακυβέρνηση Τραμπ και το αν αυτή θα μπορούσε να συμβάλλει στην επίλυση διμερών διαφορών και στη γειτονιά μας, υπογράμμισε πως στο θέμα αυτό είναι σημαντική η συζήτηση για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή. «Μία εκεχειρία θα ήταν σημαντική, όμως οι όροι της Ειρήνης είναι πιο σημαντικοί. Εάν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο να το χειροκροτήσουμε, αν όμως αυτός, που είναι ισχυρός επιβάλλεται, θα έχουμε και στη γειτονιά μας δυσκολίες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ακόμη πως η θέση της Ελλάδας έχει «μπατάρει» προς το Ισραήλ και «θα πρέπει να έχουμε μία πιο ισορροπημένη θέση».

Εξηγώντας την άνοδο του Αμερικανού Προέδρου στις ΗΠΑ τόνισε ότι: «Ο παγκόσμιος καπιταλισμός φέρνει φτωχοποίηση και ανισότητα σε πολλές χώρες οπως και στις ΗΠΑ» και επεσήμανε την ανάγκη συνεργασιών σε παγκόσμιο επίπεδο. «Η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση, η ανισότητα, οι οικονομικές κρίσεις φέρνουν αντιδράσεις ποικίλες, όπως η ροπή προς τον εθνικισμό, τον αυταρχισμό και την απομόνωση, αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς. Θα πρέπει να κάνουμε ένα νέο «Bretton Woods», ένα νέο σύστημα, που θα χτυπάει την ανισότητα», είπε ο κ. Παπανδρέου.

«Ο Καναδάς και η Αυστραλία αντέδρασαν σε μία πολιτική Τραμπ απειλητική για τη χώρα τους και τα δικαιώματα. Η εποχή μας αναζητά λύσεις συνεργασιών και εμπιστοσύνη. Οι ανισότητες δημιουργούν αίσθηση απομονωτισμού, με αποτέλεσμα να υπονομεύονται οι παγκόσμιες συνεργασίες. Εδώ η ΕΕ μπορεί να παίξει ρόλο. Ο Τραμπ δεν είναι μεμονωμένο πρόβλημα, αλλά σύμπτωμα προβλημάτων», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας για «αγανάκτηση στις ΗΠΑ λόγω της φτώχειας, που δεν αντιμετώπισαν ούτε οι Δημοκρατικοί. Μία ολιγαρχία, όπως ο Μασκ, έχουν αιχμαλωτίσει τη Δημοκρατία στην Αμερική», είπε.

Ερωτηθείς, τέλος, για την περιφερειακή ανάπτυξη της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας μίλησε για «Κοιμώμενο γίγαντα», που «δεν πρέπει να ζητά ελεημοσύνη». Όπως είπε, έχει πρωτογενή παραγωγή και πολιτισμό. Αναφέρθηκε ακόμη στο πελατειακό σύστημα και τον συγκεντρωτισμό εξουσίας και πόρων, ενώ κατέληξε λέγοντας «Ναι στην Ανάπτυξη, όχι στον αφελληνισμό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx