Η Τουρκία κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως στο εμπόριο παραποιημένων προϊόντων
14/05/2025
Η Τουρκία κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως στο εμπόριο παραποιημένων προϊόντων
Σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΟΣΑ και του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), η Τουρκία βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως στο εμπόριο παραποιημένων προϊόντων, μετά την Κίνα. Το 22% των παραποιημένων προϊόντων που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχεται από την Τουρκία.
Μείωση στο μερίδιο της Τουρκίας
Σύμφωνα με τα δεδομένα κατασχέσεων παραποιημένων προϊόντων για την περίοδο 2020-2021, η Τουρκία κατατάσσεται δεύτερη μετά την Κίνα μεταξύ των χωρών εξαγωγής τέτοιων προϊόντων. Ωστόσο, η έκθεση δείχνει πως το μερίδιο της Τουρκίας μειώθηκε το 2021 σε σχέση με το 2020, ενώ της Κίνας αυξήθηκε. Οι ειδικοί του ΟΟΣΑ επισημαίνουν ότι η γεωγραφική θέση της Τουρκίας και οι σύγχρονες υποδομές εφοδιαστικής αλυσίδας δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για το παράνομο εμπόριο. Τα στοιχεία των τουρκικών τελωνείων το επιβεβαιώνουν: το 2023, το 21% των κατασχέσεων έγινε κατά την εισαγωγή, το 19% κατά τη διαμετακόμιση και το 26% σε αποθήκες.
Σημαντική πηγή για την ΕΕ
Η έκθεση δείχνει ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντική πηγή παραποιημένων προϊόντων που εισέρχονται στην ΕΕ. Κατά την περίοδο 2020-2021, το 22% των κατασχεθέντων παραποιημένων προϊόντων που εισήλθαν στην ΕΕ είχε εξαχθεί από την Τουρκία. Η πλειονότητα αφορούσε είδη ένδυσης, με ιδιαίτερα υψηλή αξία στις κατασχέσεις παραποιημένων υφασμάτων από την Τουρκία προς τη Γαλλία και τη Βουλγαρία.
Η Τουρκία πρωταγωνίστρια σε είδη ένδυσης και υπόδησης
Η Τουρκία είναι μεταξύ των κορυφαίων χωρών στην εξαγωγή παραποιημένων ενδυμάτων και υποδημάτων, μαζί με το Μπανγκλαντές, τον Λίβανο και τη Συρία. Η οδική μεταφορά έχει αυξανόμενη σημασία, με το 15% των παραποιημένων ειδών ένδυσης να μεταφέρεται οδικώς. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτός ο τρόπος μεταφοράς είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος από την Τουρκία προς ευρωπαϊκές χώρες και στις ενδοευρωπαϊκές μεταφορές.
Ο Δούναβης ως νέα διαδρομή
Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο της έκθεσης είναι η αυξανόμενη σημασία του ποταμού Δούναβη στο εμπόριο παραποιημένων προϊόντων. Ο Δούναβης, ως διεθνής πλωτή οδός με λιγότερους περιορισμούς, καθίσταται ελκυστική διαδρομή για το λαθρεμπόριο. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, της ακτογραμμής της στη Μαύρη Θάλασσα και της εγγύτητας στη λεκάνη του Δούναβη, η Τουρκία κατέχει στρατηγική σημασία σε αυτή τη διαδρομή. Οι περιορισμοί στα σύνορα κατά την πανδημία του κορωνοϊού οδήγησαν εγκληματικές οργανώσεις να αναζητήσουν εναλλακτικές οδούς.
Παραποιημένα καλλυντικά και η στρατηγική της “τοπικοποίησης”
Η έκθεση αναδεικνύει επίσης τον ρόλο της Τουρκίας στην παραγωγή παραποιημένων καλλυντικών. Το 65% των παραποιημένων καλλυντικών που κατασχέθηκαν το 2020-2021 προέρχονταν από την Τουρκία και την Κίνα. Οι ειδικοί του ΟΟΣΑ τονίζουν την αυξανόμενη υιοθέτηση της στρατηγικής της “τοπικοποίησης”, δηλαδή την παραγωγή παραποιημένων προϊόντων κοντά στις αγορές-στόχους. Η εγγύτητα της Τουρκίας στην αγορά της ΕΕ καθιστά τη χώρα ιδανική για την εφαρμογή αυτής της στρατηγικής.
Πρόταση για παγκόσμια συνεργασία
Η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία της ενίσχυσης των ελέγχων στα σύνορα και της διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου. Παρότι η Τουρκία λειτουργεί ως χώρα-διέλευσης, διαθέτει ζώνες ελεύθερου εμπορίου και προηγμένες υποδομές, απαιτείται αυστηρότερη εποπτεία. Ο ΟΟΣΑ και το EUIPO προτείνουν αύξηση των ελέγχων σε ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές υπηρεσίες, στην οδική μεταφορά και στις ζώνες ελεύθερου εμπορίου. Το παράνομο εμπόριο παραποιημένων προϊόντων εκτιμάται ότι ανήλθε το 2021 στα 467 δισεκατομμύρια δολάρια, τονίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο.