ΑΝΑΛΥΣΗ

Τέμπη: Τα ρέστα της παίζει η κυβέρνηση με προπαγανδιστική καταιγίδα

Τέμπη: Τα ρέστα της παίζει η κυβέρνηση με προπαγανδιστική καταιγίδα, Σπύρος Γκουτζάνης

Με την εργαλειοποίηση του “πορίσματος Καρώνη”, η κυβέρνηση πέρασε σε συνολική αντεπίθεση ευελπιστώντας να αποκαταστήσει ένα μέρος τουλάχιστον της πολιτικής ζημιάς που υπέστη από την υπόθεση των Τεμπών και τις μαζικές διαδηλώσεις.

Το πόρισμα του καθηγητή βέβαια δεν αποφαίνεται με σαφήνεια στο τι προκάλεσε την πυρόσφαιρα και την πυρκαγιά. Είναι γεμάτο ασάφειες, εκτιμήσεις και κενά. Είναι όμως κομμένο και ραμμένο για να εξυπηρετήσει το αφήγημα της κυβερνητικής προπαγάνδας: Ότι “στήθηκε μία ολόκληρη σκευωρία επάνω σε ψέματα για να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη”.

Μάλιστα στην συνωμοσία συμμετείχαν άγνωστε δυνάμεις του εξωτερικού που ενεργοποίησαν 50.000 bots στο διαδίκτυο, όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Γιατί όχι; Εάν οι θεωρίες συνωμοσίας, πχ του Κυριάκου Βελόπουλου, έχουν απήχηση, η κυβέρνηση στήνει την δική της θεωρία συνωμοσίας. Τώρα ποιος θα είχε συμφέρον, από το εξωτερικό, να ρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ένα ερώτημα που ούτε οι ίδιοι δεν απαντούν, αν και κάποιοι αφήνουν να διαφανεί ρωσικός δάκτυλος. Τι άλλο; 

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανακτήσει ένα ποσοστό των ψηφοφόρων που την εγκατέλειψαν και έχει επιστρατεύσει και τις δημοσκοπικές εταιρείες που την δείχνουν σταθερά να ανεβαίνει. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι από το 21%-22% μετά τις διαδηλώσεις των Τεμπών έχει ανέβει στο 24%-25%, στην πρόθεση ψήφου. Βρέθηκε και εταιρεία που εμφάνισε τη ΝΔ στο 27,7% στην πρόθεση, ώστε να την εμφανίσει στην εκτίμηση ψήφου στο 32%! Με την φόρα που έχουν πάρει μετά την ΔΕΘ θα εμφανίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτοδύναμο…

Εύκολος στόχος το ΠΑΣΟΚ

Φυσικά οι ψηφοφόροι που έχουν διαμορφώσει άποψη για την επιχείρηση συγκάλυψης των Τεμπών δεν θα επιστρέψουν. Η κυβερνητική προπαγάνδα απευθύνεται στους αμφιταλαντευόμενους που αναζητούν άλλοθι συνείδησης και που στην τελική τους στάση συμπεριλαμβάνουν κι άλλα κριτήρια και κυρίως την κυβερνητική σταθερότητα. Για αυτό και το Μαξίμου έχει επικεντρώσει την επίθεσή τους στο ΠΑΣΟΚ και στους κεντρώους ψηφοφόρους του.

Το ότι το ΠΑΣΟΚ είναι καθηλωμένο στο 12% δείχνει ότι η στρατηγική της κυβέρνησης αποδίδει, η εκλογική δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ τελικά τροφοδοτεί τον Μητσοτάκη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης το βλέπει, αλλά αντιδρά αμυντικά και ενοχικά και εκ του αποτελέσματος δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει. Παρόλα αυτά επιμένει στην συναινετική αντιπολίτευση. 

Η κυβέρνηση έχει στόχο να επιστρέψει δημοσκοπικά στην ζώνη του 30%, ώστε να εμφανίσει ότι μετά από τις εκλογές όποτε και αν γίνουν θα είναι το βασικό κόμμα της κυβερνητικής λύσης. Βεβαίως με το μόνο κόμμα με το οποίο μπορεί να συνεργαστεί είναι το ΠΑΣΟΚ, ή ένα τμήμα του, εάν τα πράγματα γίνουν οριακά.

Ακόμη κι έτσι όμως η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει μπροστά της το πρόβλημα της Προανακριτικής και της παραπομπής του Κώστα Καραμανλή. Ενδεικτικό της αμηχανίας είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου κράτα κλειστά τα χαρτιά του και αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην αντιπολίτευση, η οποία όμως επίσης αυτή την φορά κάνει προσεκτικά βήματα. Από το ΠΑΣΟΚ είχαν προαναγγείλει ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είχαν καταθέσει το δικό τους αίτημα καθώς διαθέτουν τους 30 βουλευτές που απαιτούνται, ωστόσο μέχρι την Πέμπτη το βράδυ η Χαριλάου Τρικούπη δεν το επιβεβαίωνε. 

Πονοκέφαλος η Προανακριτική για την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση έχει τον κίνδυνο εάν παραπέμψει τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος να πείσει την κοινή γνώμη ότι προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες του και να χάσει ότι κέρδισε με πολύ κόπο και χρήμα. Αν και κυκλοφορεί ότι υπολογίζει την αντίδραση της καραμανλικής πτέρυγας, το θέμα δεν εξαντλείται εκεί. Στην δικογραφία έχουν περιληφθεί επιστολές υπηρεσιακών παραγόντων προς τον Καραμανλή για τα κενά ασφαλείας των σιδηροδρόμων. Μόνο ο πρώην υπουργός μπορεί να πει εάν ήταν ενήμερος και ο πρωθυπουργός. Όπως επίσης να εμπλέξει συνολικότερα τον Μητσοτάκη για τις καθυστερήσεις και την τετραετή αδράνεια (από το 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023) στον εκσυγχρονισμό και την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. 

Η Προανακριτική για τον Καραμανλή προκαλεί πολιτική κινητικότητα και στον χώρο της Αριστεράς. Χθες έγινε συνάντηση του Σωκράτη Φάμελλου με την Αλέξη Χαρίτση για να συντονίσουν τις ενέργειές τους, που θεωρείται πρόκριμμα και για ευρύτερη συνεργασία των δύο κόμματων. Από κοινού έχουν τους 30 βουλευτές για την κατάθεση πρότασης. Το ποιους θα περιλαμβάνει και αν φθάνει μέχρι τον πρωθυπουργό. δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. 

Παράλληλα έχει φέρει κοντά την Ζωή Κωνσταντοπούλου με τον Στέφανο Κασσελάκη, που διαχωρίζουν την θέση τους από τα κόμματα της Αριστεράς. Αμφότεροι θεωρούν ξεπερασμένη την διάκριση δεξιά-αριστερά, ο μεν Κασσελάκης επιτίθεται σε κάθε ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ, η δε Κωνσταντοπούλου έχει σταθερά στο στόχαστρό της τον Αλέξη Τσίπρα. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ενώ το πολιτικό τοπίο μοιάζει να είναι σε τέλμα με την κυβέρνηση να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, η Προανακριτική για τον Καραμανλή μπορεί να προκαλέσει μία νέα αναζωπύρωση του θέματος…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx