Αναδράσεις για την αποκόλληση της τοιχογραφίας με τα δελφίνια στην Κνωσσό

Αναδράσεις για την αποκόλληση της τοιχογραφίας με τα δελφίνια στην Κνωσσό

Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Μαρίνας Κοντοτόλη σχολίασε ότι η κατάρρευση παρουσία εκατοντάδων επισκεπτών, αναδεικνύει με δραματικό τρόπο τα προβλήματα στη διαχείριση και συντήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η πρόεδρος των ξεναγών καταγγέλλει ότι ίσως φταίει και ο πρόσφατος σεισμός, αλλά η μεγαλύτερη ζημιά οφείλεται στο ότι ενώ η Κνωσσός είναι χρυσωρυχείο, τα έσοδά του δεν επενδύονται στην συντήρησή του.

«Η Κνωσός, δεύτερος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος της χώρας, απαιτεί διαρκή φροντίδα και όχι ευκαιριακές παρεμβάσεις. Η φθορά ακόμη και ενός αντιγράφου, σε τόσο κεντρικό σημείο, συνιστά ηχηρή προειδοποίηση. Καλούμε το υπουργείο Πολιτισμού να προβεί άμεσα σε αποκατάσταση των ζημιών και κυρίως να εξασφαλίσει την ουσιαστική προστασία του χώρου.»

Η πρόεδρος του Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης – Σαντορίνης, κ. Ελένη Σαμαριτάκη, αναφέρει στο Cretalive πως η πτώση μέρους της τοιχογραφίας των δελφινιών δεν πρέπει να οφείλεται στους ισχυρούς ανέμους. Τα βασιλικά ανάκτορα, τα λεγόμενα γυναικεία, είναι ένας κλειστός χώρος με μόνο μια μικρή εσωτερική αυλή στο πλάι. Η ίδια πιθανολογεί πως το περιστατικό οφείλεται στον πρόσφατο ισχυρό σεισμό που έγινε αισθητός στο Ηράκλειο. Ίσως, λόγω της δόνησης, προέκυψαν ρωγμές ή αποκόλληση.

«Τα πάντα στον χώρο της Κνωσού χρήζουν συνεχούς παρακολούθησης και συντήρησης, αυτό δε γίνεται και κατά καιρούς έχουμε τέτοια επεισόδια», αναφέρει και περιγράφει πως «είναι οδυνηρό αυτό που συνέβη, είμαστε όλοι σε σοκ»

Η ίδια θεωρεί πως σε ανάλογα συμβάντα θα πρέπει να γίνεται αμέσως μία αυτοψία. Η κ. Σαμαριτάκη αναφέρει πως το προηγούμενο διάστημα έγιναν έργα αποκατάστασης, σε άλλο, όμως, σημείο του μνημείου. Δόθηκαν χρήματα, ωστόσο, εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως η φθορά είναι παντού! Η πρόεδρος των ξεναγών τονίζει πως είναι αναγκαίο να γίνονται διαρκώς έργα συντήρησης, κάτι που δε συμβαίνει.

«Η Κνωσός είναι ένα χρυσωρυχείο», σημειώνει. Όπως λέει, ενώ το κράτος λαμβάνει υψηλά έσοδα από την Κνωσό, αυτά δεν καταλήγουν στο μνημείο και το ποσό που δίνεται δεν αρκεί για να συντηρηθεί το ανάκτορο. Η Κνωσός έχει φθορές και λόγω της χρήσης, «είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο», είπε χαρακτηριστικά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx