Προετοιμάζεται συνομιλία Πούτιν-Τραμπ δηλώνει και η Μόσχα
17/05/2025
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε με ανάρτηση στο Truth Social πως την Δευτέρα θα επικοινωνήσει με τον Ρώσο ομόλογο του για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, συγκεκριμένα στις 10.00. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, δήλωσε σήμερα ότι προετοιμασίες είναι σε εξέλιξη για τη συνομιλία μεταξύ των Πούτιν και Τραμπ. “Mια συνομιλία προετοιμάζεται”, δήλωσε ο Πεσκόφ.
Στη συνέχεια, γνωστοποίησε πως θα επικοινωνήσει και με τον Ουκρανό ομόλογο του: «Θα μιλήσω, τηλεφωνικά, με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν τη δευτέρα, στις 10:00 π.μ. τα θέματα της κλήσης θα είναι, η διακοπή του λουτρού αίματος που σκοτώνει, κατά μέσο όρο, περισσότερους από 5.000 Ρώσους και Ουκρανούς στρατιώτες την εβδομάδα, και το εμπόριο.
Στη συνέχεια θα μιλήσω με τον πρόεδρο Ζελένσκι της Ουκρανίας και στη συνέχεια, μαζί με τον πρόεδρο Ζελένσκι με διάφορα μέλη του ΝΑΤΟ. Ελπίζω ότι θα είναι μια παραγωγική ημέρα, θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός και θα τερματιστεί αυτός ο πολύ βίαιος πόλεμος, ένας πόλεμος που δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί. Ο θεός να μας ευλογεί όλους!», αναφέρει στην ανάρτησή του.
Κινητικότητα παρατηρείται στο διπλωματικό πεδίο. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο με θέμα τις απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
“Ο Λαβρόφ επισήμανε τον θετικό ρόλο των ΗΠΑ να βοηθήσουν το Κίεβο να αποδεχθεί εντέλει την πρόταση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για επανάληψη των συνομιλιών της Κωνσταντινούπολης”, διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών σε ένα δελτίο Τύπου, προσθέτοντας πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεχίσει να εργάζεται με τις ΗΠΑ επί αυτού του θέματος.
Ο δε Ρούμπιο λέει ότι το Βατικανό θα μπορούσε να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας. Όταν ρωτήθηκε αν το Βατικανό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μεσολαβητής ειρήνης, ο Μάρκο Ρούμπιο απάντησε: «Δεν θα το έλεγα μεσολαβητής, αλλά είναι σίγουρα — πιστεύω πως είναι ένας τόπος όπου και οι δύο πλευρές θα ένιωθαν άνετα να πάνε». Επιπλέον, χαιρέτισε την συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων που συμφώνησαν οι δύο πλευρές στην Κωνσταντινούπολη.
Τραμπ : Θα καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Πούτιν
Προηγουμένως, ο Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξη του στο Fox News, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να τερματιστεί μόνο με τη δική του συμμετοχή. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως ο Ρώσος ομόλογος του είναι “κουρασμένος” από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί την τελευταία τριετία.
Συγκεκριμένα, ο Τραμπ τόνισε «Ο Πούτιν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πάντα πίστευα ότι δεν θα μπορούσε να γίνει συνάντηση χωρίς εμένα. Υπάρχει πολύ μίσος και από τις δύο πλευρές. Έχω πολύ καλές σχέσεις με τον Πούτιν. Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Πρέπει να συναντηθούμε. Και πιστεύω ότι πιθανότατα θα το προγραμματίσουμε…»
«Ο Στιβ Γουίτκοφ έχει κάνει καταπληκτική δουλειά. Αλλά είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά (σ.σ ο τερματισμός του πολέμου). Και είναι μια δουλειά που, δεδομένης της θέσης μου, νομίζω ότι είμαι ο μόνος που μπορεί να την κάνει. Και νομίζω ότι θα το κάνουμε γρήγορα», πρόσθεσε ο Τραμπ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Πούτιν είναι, πλέον, “κουρασμένος” από τον πόλεμο, τον οποίο σχεδίαζε να τερματίσει «σε μια εβδομάδα». «Νομίζω ότι ο Πούτιν είναι κουρασμένος από όλα αυτά. Φαίνεται πως είναι άσχημα και ο ίδιος θέλει να φανεί καλά. Μην ξεχνάτε, αυτό έπρεπε να είχε τελειώσει σε μια εβδομάδα. Αν δεν είχε κολλήσει στη λάσπη με αυτά τα άρματα, θα είχαν φτάσει στο Κίεβο σε πέντε ώρες», σημείωσε ο Τραμπ.
Στην συνέχεια, ο δημοσιογράφος ρώτησε τον Αμερικανό πρόεδρος αν ο Πούτιν αποτελεί το μόνο εμπόδιο για την ειρήνη. Ο Τραμπ απάντησε επικρίνοντας τον Ζελένσκι: «Ακούστε, είχα μια πολύ δύσκολη συζήτηση με τον Ζελένσκι, επειδή δεν μου άρεσαν αυτά που έλεγε. Και δεν το έκανε εύκολο. Πάντα έλεγα ότι δεν έχει ατού. Και πραγματικά δεν έχει ατού».
Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός ηγέτης επέκρινε τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας υπό την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι είχαν δαπανηθεί 350 δισεκατομμύρια (η Ουκρανία αρνείται αυτό το ποσό). Και αποκάλεσε τον Ζελένσκι «τον καλύτερο έμπορο στον κόσμο».
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Κάθε φορά ο Ζελένσκι… Νομίζω ότι είναι ο καλύτερος trader στον κόσμο, πολύ καλύτερος από εμένα. Ο Ζελένσκι έφτανε στην Ουάσινγκτον και έφευγε με 100 δισεκατομμύρια. Κάθε φορά που ερχόταν – έπαιρνε 100 δισεκατομμύρια, και άλλα 100 δισεκατομμύρια. Τώρα οι ευκαιρίες του συρρικνώνονται επειδή την τελευταία φορά έλαβε μόνο 60 δισεκατομμύρια. Αλλά το Κογκρέσο είναι πολύ δυσαρεστημένο με αυτό. Ρωτάνε: πού πάνε όλα αυτά τα λεφτά; Απλώς γράφουμε επιταγές. Δεν ξέρουμε. Απλώς στέλνουμε επιταγές.»
Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι υπέφεραν επίσης πολύ από αυτό. «Ξόδεψαν πολλά χρήματα. Ξόδεψαν 100 δισεκατομμύρια. Ξοδέψαμε 350. Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Όλα θα έπρεπε να είναι αντίστροφα», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Δηλώσεις Πεσκόφ
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ρωσίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε στους δημοσιογράφους, το Σάββατο, ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενδέχεται να συναντηθούν, εάν οι διαπραγματευτικές αντιπροσωπείες καταλήξουν σε ορισμένες συμφωνίες. «Μια τέτοια συνάντηση, ως αποτέλεσμα των εργασιών των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών, μετά την επίτευξη ορισμένων συμφωνιών μεταξύ αυτών των αντιπροσωπειών, είναι πιθανή. [Εμείς] το θεωρούμε πιθανό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Παράλληλα, όπως, είπε ο Πεσκόφ, το Κρεμλίνο θα ενημερώσει εάν οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν τηλεφωνική συνομιλία σχετικά με τις πρόσφατες ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη. «Εάν οι πρόεδροι Πούτιν και Τραμπ κρίνουν σκόπιμο να πραγματοποιήσουν συνομιλία, θα σας ενημερώσουμε», δήλωσε.
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Την ίδια ώρα, όταν υπογράφονται έγγραφα στα οποία οι αντιπροσωπείες έχουν συμφωνήσει, το βασικό και θεμελιώδες πράγμα για εμάς παραμένει ποιος ακριβώς θα υπογράφει αυτά τα έγγραφα εκ μέρους της ουκρανικής πλευράς».
Ο Πεσκόφ δεν επεκτάθηκε περαιτέρω σε αυτό το σχόλιο. Ο Πούτιν έχει κατά το παρελθόν αμφισβητήσει τη νομιμότητα του Ζελένσκι ως προέδρου, διότι η θητεία του στη θέση αυτή έληξε πέρυσι.
Οι επαφές του Ερντογάν με τις ΗΠΑ στη Σύνοδο των Τιράνων
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επιστροφή του από την Αλβανία, όπου βρέθηκε για τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, μετά και την ολοκλήρωση, χθες, των ειρηνευτικών συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας, που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, προέβη σε δηλώσεις σχετικά με το πράσινο φως, που άναψε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην πώληση προηγμένων πυραυλικών συστημάτων στην Τουρκία, συνολικής αξίας άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων.
«Στη Σύνοδο των Τιράνων, υπογράμμισα τον καίριο ρόλο της Τουρκίας για την ασφάλεια, την ευημερία και τη σταθερότητα της Ευρώπης. Μοιράστηκα πληροφορίες για τις πρόσφατες επαφές μας με στόχο τον τερματισμό του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Τόνισα τη σημασία της συνεργασίας με τη χώρα μας και όσα απαιτούνται για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη. Καθώς επανεξετάζουμε τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Ασφαλείας και της Αμυντικής Βιομηχανίας, εξέφρασα τον αδιαπραγμάτευτο ρόλο της Τουρκίας στο μέλλον της Ευρώπης. Ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε τα πολιτικά εμπόδια και τις προκαταλήψεις που παρεμποδίζουν βαθύτερη συνεργασία σε όλους αυτούς τους τομείς. Διαφορετικά, η Ευρώπη δεν θα πετύχει τον αναγκαίο μετασχηματισμό και η ανταγωνιστικότητά της θα μειωθεί περαιτέρω»σε , δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.
«Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε πολύ ταχύτερα τη διαδικασία CAATSA (κυρώσεις των ΗΠΑ κατά εχθρικών κρατών). Η απόφαση που ελήφθη είναι, από αυτή την άποψη, απολύτως ορθή» είπε ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε: «Έχουμε κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της κατανόησης, όπως πάντα. Η εταιρική σχέση Τουρκίας-ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή μας και στον κόσμο».
«Βλέπουμε μια χαλάρωση στο πλαίσιο της CAATSA. Το συζητήσαμε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Ντόναλντ Τραμπ, και τον νέο Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τομ Μπαράκ, όταν τον υποδεχθήκαμε. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε πολύ γρηγορότερα τη διαδικασία CAATSA. Ως δύο μεγάλες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν περιορισμοί ή εμπόδια μεταξύ μας στον τομέα της άμυνας. Η απόφαση που ελήφθη είναι απολύτως ορθή. Η μεγαλύτερη προσδοκία μας είναι να αρθούν όλα τα εμπόδια που αντιβαίνουν στο πνεύμα της στρατηγικής μας εταιρικής σχέσης.
Κάθε θετικό βήμα είναι πολύτιμο για εμάς και πιστεύω ότι θα συνεχιστούν. Έχουμε κοινά συμφέροντα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, από τη βιομηχανία άμυνας έως τις οικονομικές σχέσεις, από την περιφερειακή ασφάλεια έως τα παγκόσμια προβλήματα. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στη βάση αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης, όπως πάντα. Η εταιρική σχέση Τουρκίας-ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή μας και στον κόσμο. Για αυτό καταβάλλουμε προσπάθειες να καθιερώσουμε έναν εποικοδομητικό και στοχευμένο διάλογο» σημείωσε ο Ερντογάν.
Τι συμφώνησαν Ουκρανία-Ρωσία
Υπενθυμίζεται ότι, χθες το απόγευμα, ολοκληρώθηκαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν η πρώτη φορά από τις αρχές του 2022 – όταν ξεκίνησε η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – που οι δύο πλευρές κάθισαν ξανά στο ίδιο τραπέζι για άμεσες συνομιλίες.
Οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις απευθείας συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης, συμφώνησαν κατ’ αρχήν να συναντηθούν ξανά για διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
Σύμφωνα με ουκρανική πηγή, η ρωσική αντιπροσωπεία παρουσίασε απαιτήσεις, που χαρακτηρίστηκαν ως “μη ρεαλιστικές”, καθώς υπερέβαιναν κατά πολύ τα όσα είχαν τεθεί στις προηγούμενες συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών. Οι Ρώσοι φέρεται να ζήτησαν την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από τέσσερις περιοχές (Χερσώνα, Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια), τις οποίες συμπεριέλαβαν στο λεγόμενο “σύνταγμά” τους, ως αντάλλαγμα για την κατάπαυση του πυρός.
Στην αντίπερα όχθη, σε εντελώς άλλο κλίμα ήταν οι τοποθετήσεις της ρωσικής αντιπροσωπείας. «Είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Μεδίνσκι. «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες, η ανταλλαγή κρατουμένων 1000 προς 1000 θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες.»
Παράλληλα τέθηκε και το ζήτημα της ανταλλαγής κρατουμένων. «Ξέρουμε την ημερομηνία, αλλά δεν θα την αποκαλύψουμε ακόμα», δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας Ουμέροφ. Μάλιστα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συνάντησης σε επίπεδο ηγετών κρατών, δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας.
Στην αντίπερα όχθη, σε εντελώς άλλο κλίμα ήταν οι τοποθετήσεις της ρωσικής αντιπροσωπείας. «Είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Μεδίνσκι. «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες, η ανταλλαγή κρατουμένων 1000 προς 1000 θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες.»
Πηγή: protothema, ΑΠΕ-ΜΠΕ & CNN Greece