Αντιδράσεις για την παραχώρηση σε ιδιώτες 35 στρεμμάτων από την παραλία της Καλογριάς
19/05/2025
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Αχαΐα η παραχώρηση 35 στρεμμάτων της παραλίας της Καλογριάς σε ιδιώτες προκειμένου να ανεγερθούν τουριστικές εγκαταστάσεις.
Η παραλία της Καλογριάς, λόγω του μοναδικού οικοσυστήματος υγροτόπων, αμμοθινών, παράκτιου δάσους κουκουναριάς, και των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας, είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2.000. Ο Σύλλογος Γεωπόνων Αχαΐας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου ζητά την απόσυρση της απόφασης άμεσα, τονίζοντας πως η «παραχώρηση ενδέχεται να αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο για ανάλογες “αξιοποιήσεις” άλλων προστατευόμενων περιοχών».
Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής μεταξύ άλλων: «Ο Σύλλογος Γεωπόνων Αχαΐας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου, σε συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 16/5/2025 εκφράζει την έντονη αντίθεση και διαμαρτυρία του στην απόφαση παραχώρησης 35 στρεμμάτων της παραλίας Καλογριάς, περιοχής που ανήκει στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς, το οποίο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα, σε ιδιώτες για τουριστική/ εμπορική εκμετάλλευση. Η παραλία βρίσκεται εντός των ορίων του πάρκου και προστατεύεται από διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις.
»Η περιοχή της Καλογριάς αποτελεί μοναδικό οικοσύστημα υγροτόπων, αμμοθινών και παράκτιου δάσους κουκουναριάς, και φιλοξενεί σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, μεταξύ των οποίων προστατευόμενα μεταναστευτικά πουλιά και είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας γιατί η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται εντός οικολογικά ευαίσθητης ζώνης και οποιαδήποτε παρέμβαση αλλοιώνει το περιβάλλον, η τουριστική πίεση θα ενισχύσει την υποβάθμιση του εδάφους, της βιοποικιλότητας και του υδροφόρου ορίζοντα. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι τοπική κοινωνία, επιστημονικοί φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις ουδέποτε ερωτήθηκαν, ούτε συμμετείχαν στη διαδικασία λήψης της απόφασης. Η παραχώρηση ενδέχεται να αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο για ανάλογες “αξιοποιήσεις” άλλων προστατευόμενων περιοχών.»
Ο σύλλογος προτείνει την ανάδειξη της περιοχής ως πρότυπο οικοτουρισμού, σεβόμενο απόλυτα τη φυσική της ταυτότητα. «Η φύση δεν ιδιωτικοποιείται. Οι παραλίες είναι δημόσιο αγαθό. Υπερασπιζόμαστε το φυσικό μας πλούτο, για τις επόμενες γενιές», καταλήγουν οι γεωπόνοι.