Βουλή: Οι τοποθετήσεις των κομμάτων σχετικά με τον νέο αναπτυξιακό νόμο
20/05/2025
Μόνο μια παραγωγική Ελλάδα μπορεί να είναι ασφαλής τις επόμενες δεκαετίες, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στη φιλοσοφία του νέου αναπτυξιακού νόμου, που συζητείται από σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Βιώσιμη, είναι για την κυβέρνηση, μια ανάπτυξη η οποία είναι διατηρήσιμη, που σέβεται το περιβάλλον, που ενισχύει την εξωστρέφεια, τόνισε ο υπουργός.
Η τροποποίηση και απολοποίηση των διαδικασιών ενίσχυσης, η καθιέρωση νέων καθεστώτων ενίσχυσης και το νέο σύστημα αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων συνιστούν βασικό κορμό του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης που άρχισε να συζητείται από σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με σχεδιασμό να ψηφιστεί την προσεχή εβδομάδα στην ολομέλεια. Με βάση την εισηγητική έκθεση του σχεδίου νόμου, «προκειμένου να γίνεται ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων αξιοκρατικά, θεσπίζεται η ουσιαστική και αντικειμενική αξιολόγησή τους με τη βαθμολόγηση με συγκριτικά κριτήρια και συντελεστές βαρύτητας, ενώ καταργείται το κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας. Στην κατεύθυνση αυτή, αναμορφώνονται η διαδικασία αξιολόγησης και ο έλεγχος των επενδυτικών σχεδίων, εξορθολογίζονται τα όργανα ελέγχου και αξιολόγησης και προβλέπονται πιο ευέλικτες διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες που προκαλούσαν καθυστέρηση όχι μόνο στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και στον έλεγχο των επενδυτικών σχεδίων».
Με το σχέδιο νόμου καταργούνται τα καθεστώτα «Ψηφιακός και Τεχνολογικός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων», «Νέο Επιχειρείν», «Καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης», «Έρευνα και Εφαρμοσμένη Καινοτομία» και ιδρύονται τα νέα καθεστώτα «Σύγχρονες τεχνολογίες», «Καθεστώς κοινωνικής επιχειρηματικότητας και χειροτεχνίας» και «Καθεστώς περιοχών ειδικής ενίσχυσης». Με τα νέα καθεστώτα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, επιδιώκεται η ενίσχυση επενδύσεων, επιχειρήσεων και κοινωνικών ομάδων σε περιοχές που χρήζουν ειδικής μέριμνας για λόγους εθνικούς και οικονομικούς.
Η κεντρική ιδέα του παραγωγικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας στοχεύει στην καθοριστική μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, με την ενίσχυση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας, της εξωστρέφειας, της αύξησης των εξαγωγών και άρα θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της βιομηχανίας και της καινοτομίας, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και εξήγησε: «Στην αντίληψή μας για ένα παραγωγικό πρότυπο που θα κάνει την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική είναι ο ενισχυμένος ρόλος της σύγχρονης ελληνικής βιομηχανίας, γιατί η βιομηχανία έχει τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα και είναι πιο στέρεος τομέας οικονομικής δραστηριότητας. Θέλουμε η σύγχρονη βιομηχανία να αφήνει πολύ πιο ισχυρό αποτύπωμα στο ΑΕΠ της χώρας από αυτό που παρέχει σήμερα. Η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες επίσης είναι σημαντικές για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων που θα ενισχύουν τις εξαγωγές και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας».
Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι δυναμικός τομέας τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία βρίσκεται σε πολύ σημαντική άνοδο και σε τζίρους, και σε αριθμό εργαζομένων και στην παραγωγικότητα, και γι αυτό η κυβέρνηση «επιθυμεί και θα στηρίξει ακόμα περισσότερο αυτόν τον δυναμικό τομέα». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να μην αναπτύξει μια ισχυρή ναυπηγική βιομηχανία και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία». Στο σημείο αυτό, ο κ. Θεοδωρικάκος εξήρε και τον ρόλο της κυβέρνησης, και του υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και «τη συμβολή της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία δια της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας, έβαλε τα λεφτά για να ξαναδουλέψουν τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, στα οποία 3.500 άνθρωποι είχαν βρεθεί σε καθεστώς απόλυτης ανασφάλειας και τώρα οι άνθρωποι αυτοί, και στο Ναυπηγείο της Ελευσίνας και στο Ναυπηγείο της Σύρου, έχουν δουλειά και χιλιάδες άλλοι άνθρωποι γύρω από τα Ναυπηγεία αυτά, έχουν επίσης δουλειά».
Επιδίωξη του νέου αναπτυξιακού νόμου, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, είναι να είμαστε απολύτως αξιόπιστοι ως προς τα χρονοδιαγράμματα ενώ για τα νέα καθεστώτα ενίσχυσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι απολύτως έτοιμη για τη χρηματοδότηση για πέντε από αυτά, με πόρους 1 δισ. ευρώ. Προτεραιότητα σε αυτά τα καθεστώτα θα έχουν, όπως ενημέρωσε, η μεταποίηση, οι μεγάλες επενδύσεις, το ειδικό καθεστώς των παραμεθόριων και πιο αδύναμων οικονομικά περιοχών, η κοινωνική επιχειρηματικότητα γιατί αφορά πολλές χιλιάδες ανθρώπους, ιδίως στην περιφέρεια και στις παραμεθόριες, καθώς και το καθεστώς της εξωστρέφειας. Ιδίως για το καθεστώς των παραμεθόριων και ευάλωτων περιοχών, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι υπάρχουν και οι προφανείς λόγοι εθνικής ασφαλείας αλλά και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε να μείνουν στον τόπο τους τα Ελληνόπουλα που γεννιούνται στην ελληνική περιφέρεια και ιδιαίτερα σε τέτοιες περιοχές. Σημαντικός στόχος μας είναι βέβαια και η συμβολή μας στην μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Προηγουμένως, ο υπουργός Ανάπτυξης παρατήρησε, με νόημα, ότι η στρατηγική ανάπτυξης της κυβέρνησης αποτυπώνεται στο παρόν σχέδιο νόμου αλλά δεν φαίνεται από την πλευρά κομμάτων, που θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη διακυβέρνησης αυτού του τόπου, κανένα απολύτως σοβαρό εναλλακτικό σχέδιο, ίσα ίσα, επιμέρους απόψεις και προτάσεις που διατυπώνουν, μπορεί να ενσωματωθούν στην παρούσα στρατηγική αντίληψη με την οποία εμφορείται ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Στο κλίμα αυτό, κάλεσε τα κόμματα να αξιολογήσουν αυτή τη στρατηγική, με γνώμονα όχι τις αντιπολιτευτικές τους υποχρεώσεις μόνο, αλλά με γνώμονα την ανάγκη παραγωγικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας ως όρου για την επιβίωση της Ελλάδας.
Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει φροντίσει για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να συνδυαστούν με αυτό το νόμο, το πρόγραμμα DeLPHI της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το κοινό ταμείο εγγυοδοσίας με την Eυρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για μεγαλύτερες επενδύσεις.
Ο υπουργός Ανάπτυξης ρωτήθηκε πότε θα μπορέσουν να ξεκινήσουν να υλοποιούν τις επενδύσεις τους, όσοι καταφέρουν να ενταχθούν στον νέο αναπτυξιακό νόμο. «Όποιος κάνει αίτηση, από την ημέρα που θα κάνει την αίτηση, μπορεί να ξεκινήσει να κάνει την δουλειά. Κανένας επιχειρηματίας δεν κάνει ένα επενδυτικό σχέδιο μόνο και μόνο επειδή θα πάρει 500.000 ευρώ ή ένα ή δύο εκατομμύρια ευρώ. Προφανώς για να κάνει κάποιος ένα επενδυτικό σχέδιο, υπολογίζει την κερδοφορία του. Η στήριξη από το κράτος είναι κάτι επιπλέον, για να υπάρχει η δυναμική της όλης υπόθεσης. Εάν λοιπόν κάποιος υποβάλει το επενδυτικό του σχέδιο, και ξεκινήσει, μετά την υποβολή, να κάνει την επένδυση, εφόσον ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, έχει δικαίωμα μετά να εισπράξει χρήματα. Όταν ολοκληρώσει το 25% της επένδυσής του, θα πάρει το 25% της επιχορήγησής του ή τωω υπόλοιπων ωφελημάτων που έχει από τον αναπτυξιακό νόμο. ‘Αρα, αν το προσδιορίσουμε χρονικά, οι αιτήσεις θα υποβληθούν Ιούνιο και Ιούλιο, οι αποφάσεις υπαγωγής θα ολοκληρωθούν μέσα στον Οκτώβριο-Νοέμβριο, από εκείνη τη στιγμή και μετά, μπορούν να εισπράττουν χρήματα, αν έχουν ξεκινήσει να υλοποιούν την επενδυση και έχουν υλοποιήσει το 25%», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και επισήμανε ότι ο νέος νόμος καθιερώνει χρονικό περιθώριο, για την έναρξη κάθε επένδυσης, σε αντίθεση με παλαιότερους νόμους που είχαν και δεκατρείς παρατάσεις.
Νέα Δημοκρατία: Παραγωγικός μετασχηματισμός, βιώσιμη ανάπτυξη
Δίνουμε έμφαση στον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Βασιλειάδης και τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει επιδιώξει, όλα αυτά τα χρόνια, με συστηματικό τρόπο και με συνέπεια, να μεταμορφώσει τη χώρα σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό, με κύριο στόχο την επίτευξη μιας οικονομίας αυτόνομης, όσο γίνεται, και θωρακισμένης από τις διεθνείς αναταράξεις. «Βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι να διαμορφώσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, μειώνοντας το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και δημιουργώντας μια στέρεη βάση για τη βιομηχανία και την αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην περιφέρεια και ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές και σε νομούς που βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο του εθνικού εισοδήματος», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.
ΠΑΣΟΚ: Δεν εκταμιεύθηκε ούτε ένα ευρώ από τον προηγούμενο νόμο
«Επιτέλους η χώρα πρέπει να αποκτήσει παραγωγικό πρότυπο», είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης που κάλεσε τον παριστάμενο υπουργό να εξηγήσει γιατί από το 2022 που ψηφίστηκε ο τότε αναπτυξιακός νόμος, μέχρι σήμερα, τρία χρόνια μετά, δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ, παρά τις αιτήσεις και τα βιώσιμα επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν. «Ουδείς έχει λάβει οπιαδήποτε ενίσχυση από αυτόν τον αναπτυξιακό νόμο που έφερε η Νέα Δημοκρατία. Έχετε κάποια εξήγηση γι΄αυτό; Αναζητήσατε την αιτία; Ούτε ένα ευρώ; Παγκόσμιο ρεκόρ. Δεν υπάρχει στον κόσμο όλο αναπτυξιακός νόμος που να λειτούργησε τρία χρόνια και να μην εκταμίευσε ούτε ένα ευρώ», σημείωσε ο κ. Νικητιάδης.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι τρία χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου του 2022, έχουν προκηρυχθεί μόλις τέσσερα από τα 13 καθεστώτα ενίσχυσης και σε αυτά τα τέσσερα έχουν υπάρξει μόνο δύο αποφάσεις υπαγωγής, στον τουρισμό και στη μεταποίηση. «Αναζητήσατε τους λόγους που το υπουργείο Ανάπτυξης πάγωσε τον αναπτυξιακό νόμο;», είπε ο κ. Νικητιάδης. Ο βουλευτής κάλεσε τον παριστάμενο υπουργό να καταθέσει μελέτη για τις προτεραιότητες στις ενισχύσεις, με στόχο τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, ως προς τις περιφέρειες που υστερούν σε σχέση με το ΑΕΠ στην υπόλοιπη χώρα αλλά και την προβλεπόμενη, από τον νόμο, έκθεση απολογισμού για την εφαρμογή των αναπτυξιακών νόμων.
ΣΥΡΙΖΑ: Απέτυχε ο νόμος του 2022
«Ουσιαστικά φέρνετε μια τροποποίηση-ακύρωση του προηγούμενου νομοθετήματός σας. Περιμένουμε να κάνετε μια κριτική για το τι πήγε λάθος με τον νόμο του 2022», σχολίασε ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης για να σημειώσει: «Αποδείχθηκε η αποτυχία του ν.4887/2022. Εμείς είχαμε ασκήσει κριτική στον προηγούμενο νόμο, διαβλέποντας ότι θα φέρει δυσχέρεια, αν όχι αποκλεισμό, στην ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων και μικρομεσαίων. Είχαμε αντιληφθεί ότι θα ήταν αδύνατο να προκηρύσσονται κάθε χρόνο όλα τα καθεστώτα και υποκρύπτονταν η ενίσχυση των μεγάλων ειδικά επιχειρήσεων».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε τις δηλώσεις του τότε υπουργού Ανάπτυξης ‘Αδωνι Γεωργιάδη ότι ο νόμος του 2022 θα επιτάχυνε τις διαδικασίες ένταξης των έργων στον αναπτυξιακό νόμο, ότι περισσότεροι θα επενδύσουν χρήματα και ότι περισσότεροι θα έβρισκαν δουλειά. «Τότε μας κατηγορήσατε για κινδυνολογία. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαμε διότι μέχρι σήμερα έχουν προκηρυχθεί μόνο τέσσερα από τα δεκατρία καθεστώτα ενίσχυσης, δηλαδή η μεταποίηση-εφοδιαστική αλυσίδα, ο τουρισμός, η αγροδιατροφή που ακόμα είναι στην αξιολόγηση και ‘η επιχειρηματικότητα 360’», παρατήρησε ο κ. Κόκκαλης.
ΚΚΕ: Ανάπτυξη έξω από τις κοινωνικές ανάγκες
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει προσέλκυση επενδύσεων με φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις με ζεστό δημόσιο χρήμα και με διαμόρφωση εργασιακού περιβάλλοντος του μεσαίωνα και με δημιουργία προϋποθέσεων για μεγάλες επενδύσεις, σε τομείς όπως οι ΑΠΕ. «Αυτή η ανάπτυξη σημαίνει για τους πολλούς, θέσεις κακοπληρωμένες, με εξοντωτικά ωράρια-λάστιχο, με τεράστιο κόστος ζωής, με αναλώσιμους εργαζόμενους, σημαίνει κατεστραμμένο περβάλλον, εμπορευματοποίηση ελεύθερων χώρων, πανάκριβη στέγη, πλειστηριασμούς. Αυτή είναι η άλλη όψη της ανάπτυξης», είπε η κ. Κτενά και τόνισε ότι το κριτήριο για τις όποιες επενδύσεις δεν είναι οι κοινωνικές ανάγκες αλλά το μέγιστο καπιταλιστικό κέρδος. H ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ ανέφερε επίσης ότι το 2022, που ψηφίστηκε ο προηγούμενος νόμος, η κυβέρνηση προετοίμαζε το «ξεκοκκάλισμα» του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ τώρα, «το μεγάλο φαγοπότι το κερνάει πολεμική οικονομία και χρειάζονται προσαρμογές».
Ελληνική Λύση: Χωρίς όραμα και σχέδιο
«Και ο νέος αναπτυξιακός νόμος δεν έχει όραμα και σχέδιο, βρίθει γραφειοκρατίας, οι αναφορές του στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και τη βιομηχανία είναι προσχηματικές ενώ στο θέμα του δημογραφικού, πραγματικά προκαλεί μειδίαμα, ο τρόπος που καλύπτεται», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος. Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης αναφέρθηκε και στο μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται στον τουρισμό, σημειώνοντας ότι ένα σωστό αναπτυξιακό σχέδιο θα έπρεπε να συνδέσει τον τουρισμό με την εγχώρια παραγωγή, αντί για εισαγωγές προϊόντων με στόχο την κάλυψη των τουριστικών αναγκών, να είναι ένα μοντέλο που προωθεί λύσεις για την αύξηση της κατά κεφαλή δαπάνης. «Προφανώς δεν έχουμε τίποτα με τον τουρισμό αλλά με το λανθασμένο μοντέλο του. Δεν είναι δυνατό η μέση δαπάνη ανά τουρίστα να είναι διπλάσια στην Πορτογαλία, ακόμη και στην Τουρκία είναι 1.000 δολάρια έναντι 573 ευρώ δικών μας. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι μας εκμεταλλεύονται οι ξένοι tour operators, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Λευκάδα, που νοικιάζουν τα δωμάτια για 15 ευρώ και τα επινοικιάζουν για 70 ευρώ», είπε ο κ.Βιλιάρδος.
Νέα Αριστερά: Βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική βιωσιμότητα
«Αν δεν συνδέσουμε το αναπτυξιακό μοντέλο με το κοινωνικό, δεν θα έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη. Η βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να εμπεριέχει και την κοινωνική βιωσιμότητα», είπε ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Ευκλείδης Τσακαλώτος και αναφέρθηκε στην περίοδο του 2018, όταν το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εκπονήθηκε μετά από περιφερειακά συνέδρια, με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, των τοπικών φορέων, για να υπάρξουν συμπεράσματα για το αναπτυξιακό μοντέλο που θα έπρεπε να υιοθετηθεί και θα μπορούσε να δουλέψει. «Τα αναπτυξιακά μοντέλα που δεν δουλεύουν είναι εκείνα που περιφρονούν τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και των τοπικών φορέων, που κινούνται στη λογική του επιτελικού σας κράτους, που δεν το ενδιαφέρει τι λένε οι τοπικοί φορείς και οι κοινωνικοί εταίροι, τα επιμελητήρια, τα συνδικάτα», είπε ο κ. Τσακλώτος.
«Νίκη»: Καμία πραγματική ανάπτυξη για τους πολίτες
Ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Νίκος Βρεττός πρατήρησε ότι ενώ η χώρα βρίσκεται στον έκτο χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ, κάθε υπουργός φέρνει και δικό του νομοσχέδιο για την ανάπτυξη και κάθε νομοσχέδιο «ξηλώνει» εντελώς το προηγούμενο. «Πώς μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και μάλιστα βιώσιμη, όταν υπουργός παρακαλάει τις ασφαλιστικές εταιρείες που δηλώνουν ότι θα πρέπει οι πολίτες πρώτα να πληρώνουν και μετά εκείνες να κρίνουν, αν θα καλύπτουν τις δαπάνες», σχολίασε ο βουλευτής της «Νίκης» και προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει πραγματική ανάπτυξη για τον Έλληνα πολίτη, ιδίως για τους ευάλωτους πολίτες.
Πλεύση Ελευθερίας: Έλλεμμα μακροχρόνιας αναπτυξιακής στρατηγικής
Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας είπε ότι η συντριπτική πλειονότητα των άρθρων του νομοσχεδίου είναι τροποποιήσεις, συχνά όχι σημαντικές, του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου του 2022. «Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση έρχεται να διορθώσει τον εαυτό της και προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί, χωρίς μάλιστα να φαίνεται πουθενά στην αιτιολογική έκθεση του τι πήγε στραβά. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποια διαδικασία απολογισμού και ανάληψης ευθυνών για τα σφάλματα από τα προηγούμενα νομοθετήματα της ίδιας κυβέρνησης», είπε ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας. «Το νομοσχέδιο είναι μια σειρά από αποσπασματικές διορθώσεις, πολλές φορές πολύ μικρής εμβέλειας, στη νομοθεσία που υπάρχει ήδη από το 2022. Το νομοσχέδιο έχει κάποιες φιλοδοξίες για το όραμα της ανάπτυξης που δεν θα μπορέσει να πετύχει και έχει και σοβαρές παραλείψεις», είπε ο κ. Καζαμίας και επισήμανε ότι δεν υπάρχει μακροχρόνια στρατηγική και δεν στηρίζει ουσιαστικά τον πρωτογενή τομέα αλλά στηρίζει μονοκαλλιέργειες, όπως είναι ο τουρισμός.
«Σπαρτιάτες»: Ανάπτυξη για το λαό
Ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών» Ιωάννης Κόντης ανέφερε ότι σήμερα οργανωμένα κέντρα, οι καλούμενοι ολιγάρχες, που δραστηριοποιούνται στα πάντα, και στα media και στις κατασκευές, είναι εκείνοι που στηρίζονται και σίγουρα αυτή η πρακτική δεν ενισχύει τους μικρομεσαίους. «Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ και αυτή την πολιτική την ονομάζει ανάπτυξη. Όμως η ανάπτυξη προϋποθέτει ανεξάρτητες κυβερνήσεις με συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες θα είναι πολιτικές που θα βοηθάνε το λαό τους να αναπτυχθεί», είπε κ. Κόντης.
ΟΚΕ: Απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης
Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και σταθερού αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας, σημειώνει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, στη γνώμη που διατυπώνει επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης «Βιώσιμη ανάπτυξη, παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας – Τροποποίηση διατάξεων του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022 Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη – και λοιπές διατάξεις». Η ΟΚΕ τονίζει την ανάγκη για τη καθιέρωση θεσμικών μηχανισμών συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής και τον επενδυτικό σχεδιασμό σε εθνικό επίπεδο, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια και την ενσωμάτωση στη διαδικασία αξιολόγησης.
Επί της αρχής του σχεδίου νόμου η ΟΚΕ στην έκθεσή της, αναφέρει ότι «οι τροποποιήσεις που περιλαμβάνονται στο υπό διαβούλευση Σ/Ν του Αναπτυξιακού Νόμου ενώ πράγματι αποσκοπούν στην επιτάχυνση και τη διευκόλυνση των επενδύσεων, στην πραγματικότητα επιμηκύνουν στο σύνολό τους το χρονικό περιθώριο ολοκλήρωσης των διαδικασιών, δεν αντιμετωπίζουν δομικά προβλήματα εφαρμογής αλλά προσθέτουν νέα. Θα πρέπει να αξιολογηθεί πιλοτικά κατά πόσο αυτή η επιμήκυνση ενδεχομένως στοχεύει στον εξορθολογισμό του χρόνου απόκρισης των υπηρεσιών. ‘Αλλωστε, σε ορισμένα σημεία και διατάξεις διατηρούνται οι ίδιες χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες χωρίς να αξιοποιείται η πολύτιμη εμπειρία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) για την αξιολόγηση και έλεγχο των επενδυτικών σχεδίων (του δανειακού σκέλους) από τρίτα μέρη. Επιπρόσθετα, οι αλλαγές στα προβλεπόμενα καθεστώτα ενίσχυσης ενδέχεται να προκαλέσουν περιορισμούς στη δυνατότητα ένταξης σε αυτά των νέων επιχειρήσεων, ενώ πρακτικά διατηρούνται όλοι οι αποτρεπτικοί παράγοντες για την ένταξη ιδιαίτερα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων».