Τι αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ για τη συμφωνία “SAFE”

Τι αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ για τη συμφωνία “SAFE”

Anadolu: «Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν για νέο αμυντικό πακέτο που περιλαμβάνει δάνεια ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) συμφώνησε επίσημα για την Ευρωπαϊκή Δράση για την Ασφάλεια “SAFE”, η οποία περιλαμβάνει δάνειο ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την ενίσχυση του αμυντικού τομέα.

Σε δήλωσή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Antonio Costa, χαρακτήρισε τη συμφωνία που επετεύχθη από τους πρέσβεις των κρατών μελών ως “ένα σημαντικό βήμα προς μια ισχυρότερη Ευρώπη”.

Η SAFE αποτελεί μέρος της στρατηγικής που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 19 Μαρτίου, η οποία ονομάζεται White Paper, και η οποία περιλαμβάνει στοιχεία, όπως η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και της παραγωγής μέχρι το 2030 και τη διάθεση πόρων για κοινά αμυντικά έργα.

Κατά συνέπεια, προκειμένου να επωφεληθούν από τα κονδύλια της ΕΕ, τουλάχιστον το 65% της αξίας των οπλικών συστημάτων, που αγοράζονται πρέπει να αγοράζονται από χώρες της ΕΕ και τη Νορβηγία, το Λιχτενστάιν, την Ισλανδία και την Ουκρανία, οι οποίες περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη. Ενώ, το υπολειπόμενο 35% θα μπορεί να προέλθει πέραν από αυτών των χωρών. Για την συμμετοχή στο 65% θα δύναται να υπογραφούν ειδικές διμερείς συμφωνίες ασφάλειας και άμυνας.

Ο Thomas Regnier, ο εκπρόσωπος Άμυνας της Επιτροπής της ΕΕ, σε γραπτή δήλωση που είχε κάνει παλαιότερα στην ανταποκρίτρια του Αnadolu για το θέμα είχε δηλώσει τα εξής: «Οι εταιρείες που εδρεύουν στην Ευρώπη μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία σύναψης συμβάσεων. Εάν εκπληρώσουν τους όρους με βάση την Ασφάλεια, δεν χρειάζεται να ανήκουν στην Ευρώπη. Άλλες χώρες (εκτός ΕΕ), όπως η Τουρκία, μπορούν να εξασφαλίσουν άμεσα έως και το 35% ενός αμυντικού προϊόντος. Για να αυξηθεί η βιομηχανική συμμετοχή πάνω από το 35 τοις εκατό, είναι απαραίτητη μια εταιρική σχέση ασφάλειας και άμυνας και στη συνέχεια μια συμφωνία συνεργασίας».

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο πρέσβεων θα εγκριθεί στις 27 Μαΐου στη σύνοδο των υπουργών της ΕΕ που είναι αρμόδιοι για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Yeni Şafak: «Δεν γίνεται ασφάλεια χωρίς την Τουρκία» 

Παρά τις αντιρρήσεις και τις προσπάθειες σαμποτάζ από την Ελλάδα και την “Ε/Κ Δημοκρατία της Νότιας Κύπρου”, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα δώσει την έγκριση για τη συμμετοχή της Τουρκίας στα νέα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα. Αυτή την παραδοχή μετέδωσε η ελληνική εφημερίδα Καθημερινή. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η τελική απόφαση, για τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ληφθεί με ειδική πλειοψηφία, αντί για ομοφωνία και ότι η Αθήνα δεν έχει καμία δύναμη να την εμποδίσει.

Την Τρίτη, ο Έλληνας ΥΕΘΑ, Νίκος Δένδιας, προέβη σε μια σκανδαλώδη δήλωση στοχεύοντας έμμεσα την Τουρκία, καθώς ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες είπε ότι «δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε την Ευρώπη αν ο εχθρός βρίσκεται εντός των τειχών». Ωστόσο, αυτή η προκλητικότητα του Δένδια ήρθε σε σύγκρουση με την επείγουσα ανάγκη, που έχει η Ευρώπη για την Τουρκία, στο πλαίσιο της άμυνάς της.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τους τελευταίους μήνες αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο Γερμανός καγκελάριος Friedrich Merz, μετέφεραν στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και σε άλλους Έλληνες αξιωματούχους σε πολλαπλά επίπεδα το μήνυμα ότι η ΕΕ σκοπεύει να συνεργαστεί με την Τουρκία σε θέματα άμυνας, δεδομένης της επείγουσας ανάγκης ενίσχυσης των δυνατοτήτων της Ευρώπης. Η εφημερίδα σημειώνει ότι για όλα σχεδόν τα κράτη μέλη της ΕΕ, με εξαίρεση την Ελλάδα και την Κύπρο, δεν έχει νόημα να αποκλείεται ένα μέλος του ΝΑΤΟ με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό της συμμαχίας σε μια εποχή που η Ένωση επιδιώκει να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή, ιδίως στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Η ε/φ επισημαίνει επίσης ότι η Αθήνα δεν έχει πολλά διπλωματικά περιθώρια ελιγμών μπροστά στις εξελίξεις. Από την άλλη, η προεδρεύουσα στην ΕΕ Πολωνία πιέζει για την οριστικοποίηση της συμμετοχής τρίτων χωρών στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική αμυντικής συνεργασίας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 27 Μαΐου.

Milliyet: «Παρά την Αθήνα, η συμφωνία είναι εντάξει…»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) συμφώνησε επίσημα για την Ευρωπαϊκή Δράση για την Ασφάλεια «SAFE», η οποία περιλαμβάνει δάνεια ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του αμυντικού τομέα.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Antonio Costa χαρακτήρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους πρέσβεις των κρατών μελών ως «ένα σημαντικό βήμα προς μια ισχυρότερη Ευρώπη».
Σύμφωνα με τον κανονισμό, για να επωφεληθούν από τα κονδύλια της ΕΕ, τουλάχιστον το 65% της αξίας των οπλικών συστημάτων που θα αγοραστούν θα πρέπει να αγοραστεί από χώρες της ΕΕ, τη Νορβηγία, το Λιχτενστάιν, την Ισλανδία και την Ουκρανία, οι οποίες περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη.

Σημαντικό για την Τουρκία

Ενώ το υπολειπόμενο 35 τοις εκατό θα μπορεί να προέλθει πέραν από αυτών των χωρών. Για την συμμετοχή στο 65% θα δύναται να υπογραφούν ειδικές διμερείς συμφωνίες ασφάλειας και άμυνας.

Σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, η συμμετοχή της Τουρκίας στα νέα ευρωπαϊκά εξοπλιστικά προγράμματα είναι «σχεδόν βέβαιη». Η Αθήνα και η ‘Ε/Κ πλευρά’ ασκούσαν πιέσεις στην Ευρώπη προκειμένου να εμποδίσουν την ένταξη της Τουρκίας ζητώντας όρους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx