Ο Μητσοτάκης για Γάζα-Casus Belli-Μονιμότητα – Η παρέμβαση Γεραπετρίτη στον ΟΗΕ
22/05/2025
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μιλώντας ραδιόφωνο του ΣΚΑÏ το μεσημέρι της Πέμπτης, επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, για τη Γάζα, αλλά και προαναγγέλλοντας την αναθεώρηση του άρθρου για τη μονιμότητα στο Δημόσιο.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί πολλές φορές και μέσα από δικές μου δηλώσεις. Έχουμε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της ανάγκης άμεσης κατάπαυσης πυρός και αποκατάσταση της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα» δήλωσε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο και πρέπει το Ισραήλ να σταματήσει τις επιχειρήσεις για να αποκατασταθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας το συντομότερο δυνατόν. Καθόλου σιωπηλοί δεν είμαστε. Έχουμε υποχρέωση να λέμε σκληρές αλήθειες στους συμμάχους μας και την έχω μεταφέρει στο Ισραήλ. Δεν δικαιολογούνται τέτοιες επιχειρήσεις με ένα δυσανάλογα μεγάλο κόστος» συνέχισε ο ίδιος.
Να σημειωθεί πως η στάση της ελληνικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Για παράδειγμα, ο υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, ανέφερε: «Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου ομολόγησε ότι η κυβέρνησή του διαπράττει και επιδιώκει εθνοκάθαρση εις βάρος των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τι πιστεύει; Υπάρχει εθνοκάθαρση ή όχι;».
Η παρέμβαση Γεραπετρίτη
«Τα παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις πεθαίνουν», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «οφείλουμε να τα τοποθετήσουμε στο επίκεντρο των προσπαθειών ειρήνης και ασφάλειας». Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συνεχάρη τη UNICEF και τους Ειδικούς Εκπροσώπους του Γεν. Γραμματέα για τα Παιδιά και για τη Βία κατά των Παιδιών, επισημαίνοντας πως, όπως ανέφερε και η Πρόεδρος της Save the Children, Ζάντι Σοερίπτο, «τα παιδιά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μικροί ενήλικες».
Αναφερόμενος στους ανθρωπιστικούς εργαζόμενους, σημείωσε ότι το 2024 ήταν «το πιο φονικό έτος που έχει καταγραφεί», κυρίως στη Γάζα, ενώ τόνισε την επίδραση παραπληροφόρησης και δυσφημιστικών εκστρατειών, οι οποίες υπονομεύουν τη δράση τους και τους εκθέτουν σε κίνδυνο.
Για τους δημοσιογράφους, επεσήμανε την 10η επέτειο του Ψηφίσματος 2222 και την επερχόμενη 20ή επέτειο του Ψηφίσματος 1738, που συγγράφηκε από τη Γαλλία και την Ελλάδα. Υπογράμμισε ότι οι δημοσιογράφοι σήμερα αποτελούν στόχο υβριδικών απειλών, όπως η βία, η παραπληροφόρηση και οι εκστρατείες μίσους, που αποσκοπούν στην απονομιμοποίηση τους: «Αυτές οι πρακτικές συνιστούν αντίστροφη προπαγάνδα».
Καταδίκασε έντονα τη δολοφονία δύο υπαλλήλων πρεσβείας στην Ουάσινγκτον και τους πυροβολισμούς στην Ιεριχώ κοντά σε ξένο διπλωμάτη, καλώντας σε λογοδοσία και υπενθυμίζοντας τη σημασία του Σεβασμού της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις.
Ο Υπουργός υποστήριξε επίσης:
- Την πλήρη εφαρμογή του Ψηφίσματος 2474 για τους Αγνοούμενους,
- Τη στήριξη επιτροπής για τους Αγνοουμένους,
- Τη χρήση τεχνολογίας για την πρόληψη βλάβης στους αμάχους.
Κλείνοντας ο κ. Γεραπετρίτης επανήλθε στα παιδιά: «Ο πόλεμος, η βία και η προπαγάνδα δεν πρέπει ποτέ να στερούν από ένα παιδί το δικαίωμα να μεγαλώσει, να μεγαλώσει με υγεία και ελπίδα». Κλείνοντας, ζήτησε τρία συγκεκριμένα μέτρα για τη Γάζα:
1. «Άμεση, πλήρη, απρόσκοπτη και μαζική ροή ανθρωπιστικής βοήθειας» σε όλα τα σημεία της Λωρίδας της Γάζας,
2. «Βιώσιμη εκεχειρία»,
3. «Απελευθέρωση όλων των ομήρων».
Η Ελλάδα, όπως είπε, θα τοποθετήσει το ζήτημα της Γάζας στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΣΑΗΕ για τη Μέση Ανατολή στις 28 Μαΐου, αξιοποιώντας την Προεδρία της.
Ο Μητσοτάκης για Τουρκία και casus belli
Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Για να μπορέσει η ΕΕ να συνάψει σχέση με τρίτο κράτος, απαιτείται ομοφωνία. Είναι 30 χρόνια από το Casus Beli. Πρέπει να ζητήσουμε ευθέως από τους Τούρκους φίλους μας να το βγάλουν από το τραπέζι. Δεν γίνεται από τη μία να διεκδικείς να μπεις σε χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ και από την άλλη να απειλείς χώρα της ΕΕ, εάν κάνει πράξη κάτι που δικαιούται. Αυτό θα το πω και στον Ερντογάν με τον οποίον έχουμε μία καλή σχέση. Το Ανώτατο Συμβούλιο με την Τουρκία θα γίνει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «η ελληνική Εξωτερική πολιτική κινείται βάσει συγκεκριμένου σχεδιασμού».
Όπως σημείωσε «δώσαμε δυνατότητα στη Chevron να εξετάσει εάν υπάρχουν κοιτάσματα. Δημοσιεύσαμε τις χάρτες του θαλάσσιου χωροταξικού κατοχυρώνοντας στο χαρτί τα ανώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Καλώδιο Απολύτως λανθασμένη η θέση που θέλει το καλώδιο να παραπέμπεται στις καλένδες».
«Δεν νοείται κάποιος δημόσιος υπάλληλος να αρνείται την αξιολόγηση»
Μιλώντας στη συνέχεια για την αξιολόγηση στο δημόσιο, τόνισε ότι «δεν νοείται κάποιος δημόσιος υπάλληλος να αρνείται την αξιολόγηση. Και μετά πρέπει να δούμε, πώς πραγματικά λειτουργεί η αξιολόγηση για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Είναι αυτονόητο να γίνεται σε οποιαδήποτε οργανωμένη διοίκηση, προφανώς και στην ελληνική δημόσια διοίκηση».
«Αξιολόγηση γίνεται και δεν μπορεί να γίνεται όπως επί ΣΥΡΙΖΑ όταν το 97% ήταν άριστοι. Αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη που θεσμοθέτησε μπόνους. Έχουμε 40 εκατ. φέτος γι αυτόν τον σκοπό», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.