Επιμνημόσυνη δέηση για τον Σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη που σκοτώθηκε σε αερομαχία
23/05/2025
Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τον Σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 23 Μαΐου, στην Κάρπαθο, παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αθανάσιου Δαβάκη.
Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), στην τελετή παραβρέθηκαν βουλευτές των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων, ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Παναγιώτης Γεωργακόπουλος και ως εκπρόσωπος του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας στρατηγού Δημήτριου Χούπη και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχου Δημοσθένη Γρηγοριάδη, ο δήμαρχος Καρπάθου Μιχαήλ Φελλουζής, εκπρόσωποι των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Στρατού και Ναυτικού, ο αντιδήμαρχος δήμου Χανίων Στυλιανός Μιχαηλάκης, μέλη της οικογένειας, αντιπροσωπείες αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μέλη Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, εκπρόσωποι Συλλόγων, πολιτειακές και θρησκευτικές αρχές καθώς και πλήθος κόσμου.
Ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης ήταν Σμηναγός της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας που σκοτώθηκε από Τούρκο πιλότο, πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος, στις 23 Μαΐου 2006. Ηταν από τον Κάστελλο Ρεθύμνης και ήταν πατέρας δύο παιδιών 1,5 και 4 χρονών (το 2006). Την μοιραία ημέρα τουρκικός σχηματισμός μαχητικών αεροσκαφών F-16 μπήκε στο FIR Αθηνών πιθανόν για να φωτογραφίσει τα αντιεροπορικά συστήματα S-300 στην Κρήτη. Σηκώθηκε ζεύγος ελληνικών F-16 από την Σούδα για αναγνώριση και αναχαίτιση, με την εντολή να μην επιτρέψουν στα τουρκικά μαχητικά να πλησιάσουν τα παράλια της Κρήτης. Στις 12.45 το ελληνικό ζεύγος αεροσκαφών είχε πλησιάσει τα τουρκικά και τότε φέρονται να συγκρούσθηκαν δυο μαχητικά, καθώς ο Τούρκος πιλότος έκανε ελιγμό και έπληξε με το δεξί φτερό την καλύπτρα του αεροσκάφους του Ηλιάκη, με αποτέλεσμα αυτό να πάρει ανεξέλεγκτη πορεία. Τα συντρίμμια του μαχητικού βρέθηκαν λίγο αργότερα επιβεβαιώνοντας το τραγικό συμβάν, ενώ ο Τούρκος πιλότος κάνοντας χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος, βρέθηκε στη θάλασσα.
Η ελληνική αεροπορία απογείωσε τότε 40 μαχητικά και η Τουρκια 80 μαχητικά αεροσκάφη με αποστολή “την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε εχθρικό έδαφος”. Ο Τούρκος πιλότος περισυνελέγη από το διερχόμενο παναμέζικο εμπορικό πλοίο «Gas Century».
Πάνω από το πλοίο έφθασαν σχεδόν ταυτόχρονα ένα τουρκικό και ένα ελληνικό ελικόπτερο διάσωσης. Ο Τούρκος πιλότος απείλησε με το πιστόλι του τους Έλληνες διασώστες. Μετά από λίγες ώρες και για να εκτονωθεί η κρίση οι ελληνικές αρχές, έδωσαν την άδεια στους Τούρκους διασώστες να παραλάβουν τον πιλότο.