ΑΝΑΛΥΣΗ

Ο παραμορφωτικός φακός των δημοσκοπήσεων

Ο παραμορφωτικός φακός των δημοσκοπήσεων, Σπύρος Γκουτζάνης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Το ερώτημα για το αν οι δημοσκοπήσεις εκφράζουν και αντανακλούν την κοινή γνώμη ή την χειραγωγούν και την κατευθύνουν είναι τόσο παλιό, τουλάχιστον όσο και η “Λιτέραρυ Νταϊτζέστ”(Literary Digest) που έκλεισε όταν δεν προέβλεψε το εκλογικό αποτέλεσμα του 1936 στις ΗΠΑ και κατηγορήθηκε ότι παρέσυρε χιλιάδες Αμερικανούς.

Στα καθ’ ημάς τέτοιοι ενδοιασμοί δεν υπάρχουν. Μπορεί στο πιο πρόσφατο παράδειγμα των ευρωεκλογών οι δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν μέσω της εκτίμησης ψήφου τη ΝΔ να κινείται στο 33%-35% να έπεσαν μακριά από το τελικό 28,3%, αλλά οι δημοσκόποι επιμένουν στην ίδια μέθοδο η οποία δεν προβλέπει μεν το αποτέλεσμα, δημιουργεί όμως την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα που επιθυμεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis η ΝΔ έχει ανέβει από το 20,9% του Απριλίου στο 22,6% στην πρόθεση ψήφου(1,7%) που είναι ο μόνος σχετικά αξιόπιστος δείκτης. Ωστόσο, η εταιρεία εμφανίζει την εκτίμηση ψήφου 7,6 μονάδες επάνω και τη ΝΔ στο 30,2%. Η Μarc πάλι έχει πρόθεση ψήφου 28,2% αλλά με την δική της εκτίμηση πηγαίνει και εκείνη στο ίδιο περίπου, 30,6%. Η MRB του Απριλίου έδινε πρόθεση ψήφου 20,4% και εκτίμηση 26,9%.

Στον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων από τις 9 Απριλίου και μετά η ΝΔ είναι στο 24,18% στην πρόθεση ψήφου (28,91), η Πλεύση Ελευθερίας στο 11,98, το ΠΑΣΟΚ στο 11,19%, η Ελληνική Λύση στο 8,9% το ΚΚΕ στο 7% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 5,39%. Τα υπόλοιπα κόμματα είναι κάτω από τον πήχη του 3%. 

Εν ολίγοις το συμπέρασμα είναι ότι ενώ η ΝΔ εξακολουθεί να κινείται στην ζώνη του 22% με 24%, έχει στο τσεπάκι το 30% και υπό προϋποθέσεις θα διεκδικήσει και την αυτοδυναμία. Έχει ενδιαφέρον ότι σχεδόν όλα τα sites παρουσιάζουν ως βασική την εκτίμηση με τίτλους του είδους “Στο 30% η ΝΔ”, ενώ κάπου προς το τέλος, ή και καθόλου υπάρχουν και τα ποσοστά της πρόθεσης ψήφου. Έτσι είναι εάν έτσι νομίζετε…

Προσωρινή διόρθωση των δημοσκοπήσεων;

Η σύγκριση των μέσων όρων δείχνει ότι η αντεπίθεση της κυβέρνησης έχει αποφέρει μικρή διόρθωση, περί τις δύο ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου. Οι εκτιμήσεις εκλογικού αποτελέσματος, η διακύμανση μέγιστου και ελάχιστου, το εκλογικό ταβάνι κλπ, απλώς θολώνουν την εικόνα με εν πολλοίς αυθαίρετες εκτιμήσεις των δημοσκόπων.

Σημαντικά είναι και τα λεγόμενα ποιοτικά ευρήματα που σταθερά επιβεβαιώνουν την εκτίμηση της κοινωνίας σε ποσοστό άνω του 60% ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση και σε ποσοστό άνω του 70% εκφράζει αρνητικά συναισθήματα που συγκυριακά άγγιξαν μέχρι το 82%. Τα ποιοτικά στοιχεία υπογραμμίζουν το παράδοξο, ότι ενώ η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει πολιτική, ενώ οι εκτιμήσεις των πολιτών είναι αρνητικές και απαισιόδοξες, ενώ αξιολογούν αρνητικά τις επιδόσεις της κυβέρνησης στα βασικά τους προβλήματα – πχ την ακρίβεια και την στέγη – αυτό αντανακλάται μεν στην πρόθεση ψήφου (που και εκεί υπάρχουν επιφυλάξεις) αλλά είναι πολύ μακριά από τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων. 

Στο διάστημα των τελευταίων δύο μηνών υποχώρησε η πλημμυρίδα των Τεμπών, η κυβέρνηση έκανε έναν μάλλον αποτυχημένο ανασχηματισμό που χαρακτηρίστηκε από την παραίτηση του Αρίστου Δοξιάδη και το παρελθόν του Γιώργου Τσάφου και προχώρησε σε υποσχέσεις για παροχές που θα κάνει και σε προαναγγελίες που θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ. Παράλληλα, αξιοποίησε στο έπακρο την αμφιλεγόμενη γνωμάτευση Καρώνη για την πυρόσφαιρα. Ο μεν καθηγητής άφηνε τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αλλά ο επικοινωνιακός μηχανισμός και τα πρόθυμα ΜΜΕ διαστρέβλωσαν την τελική εντύπωση, κάτι που αποτυπώθηκε με μερική αναστροφή της κοινής γνώμης.

Στο ίδιο διάστημα οι οθόνες των τηλεοράσεων και των sites κατακλύστηκαν από μία πλημμυρίδα θετικών ειδήσεων, μέχρι και το Kids wallet πρόβαλαν ως μεγάλη πολιτική, ενώ υποβάθμισαν κάθε σημαντικό ζήτημα. Μία έρευνα για τα έσοδα των ΜΜΕ το αντίστοιχο διάστημα και την προέλευση τους, σίγουρα θα είχε ενδιαφέρον – τέτοια πράγματα βέβαια δεν γίνονται στη χώρα μας. 

Τα δύσκολα είναι μπροστά για την κυβέρνηση

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει το οπλοστάσιό της και έχει προεξοφλήσει την όποια θετική επίπτωση μπορεί να έχουν οι εξαγγελίες των παροχών της. Μάλλον ένδειξη αμηχανίας είναι ότι επιστρέφει ξανά στην περίοδο Τσίπρα το 2015-2019 είτε με επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ για “πολακισμό” είτε με άνευ απάντησης για υποβάθμιση της οικονομικής πολιτικής της περιόδου που έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια. Ή ότι ανοίγει θέμα αναθεώρησης του Συντάγματος καταφεύγοντας στον κοινωνικό αυτοματισμό με την κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Συνολικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει τις βασικές εξαγγελίες του 2019, κάτι που βέβαια μόνο σαν παραδοχή αποτυχίας μπορεί να εκληφθεί.

Καθώς μετά την πλημμυρίδα ακολουθεί η άμπωτη, το προσεχές διάστημα θα φανεί εάν ή άνοδος του 2% είναι μία προσωρινή διόρθωση και η δυναμική καθόδου θα επανέλθει ή εάν θα πετύχει να σταθεροποιηθεί γύρω στην ζώνη του 22%- 24% που είναι τα πραγματικά της ποσοστά. 

Εν τω μεταξύ όμως, αμηχανία προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου η Προανακριτική για τα Τέμπη και η παραπομπή του Κώστα Αχ. Καραμανλή, ενώ πιέζεται συνολικά από τα δεξιά της από τον Αντώνη Σαμαρά, η τελευταία παρέμβαση του οποίου ερμηνεύτηκε ως προαναγγελία κόμματος. 

Ενδεικτικό της αμηχανίας είναι η καθυστέρηση από την πλευρά της ΝΔ να καταθέσει την δική της πρόταση για την παραπομπή του πρώην υπουργού της Κώστα Αχ. Καραμανλή. Θα είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση θα παραπέμπει δικό της στέλεχος, έστω και για πλημμέλημα.

Το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά τον τρόπο για να ρίξει στα μαλακά τον Κώστα Καραμανλή. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών ήταν αποδεδειγμένα ενήμερος για τα κενά ασφαλείας στον σιδηρόδρομο. Το ερώτημα στο οποίο μπορεί να απαντήσει ο ίδιος, και προς το παρόν λειτουργεί από μόνο του σαν διαχείριση της απειλής, είναι εάν είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό και αν είχε ζητήσει κονδύλια για να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις.

Το Μαξίμου κάνει στάθμιση πολιτικού κόστους. Αίτημα Προανακριτικής για πλημμέλημα θα επαναβεβαιώσει την εντύπωση της πλειονότητας της κοινής γνώμης ότι κάνει ό,τι μπορεί για να συγκαλύψεις τις ευθύνες της. Από την άλλη, ενδεχόμενη παραπομπή του Κώστα Καραμανλή για κακούργημα και διερεύνηση από την Βουλή είναι εκτός συζήτησης γιατί θα είναι καταστροφή για την κυβέρνηση.

Παράλληλα, έχει μπροστά και μάλιστα σύντομα, τις εξελίξεις γύρω από το “ReArm Europe” όπου δεν κατάφερε να αποκλείσει την Τουρκία από την χρηματοδότηση και την αμυντική αρχιτεκτονική και βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα βάλει βέτο. Ακόμη και το συμβολικής πια σημασίας αίτημα για άρση του “casus belli”, απορρίφθηκε.  Σύντομα ο Κυριάκος θα βρεθεί αντιμέτωπος με την Διάσκεψη Κορυφής με την Τουρκία και με το καλώδιο ενεργειακής σύνδεσης τα οποία, για μία ακόμη φορά, προανήγγειλε. 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Σήμερα μεγάλη Κυριακάτικη εφημερίδα γράφει για το πώς μπορεί η κυβέρνηση να θέσει βέτο και να φρενάρει από το ReArm Europe την Τουρκία. Το ότι θα δώσουν συμπολίτες μας 4.5 ευρώ για να διαβάσουν για κάτι που είναι επιστημονική (πολιτική) φαντασία απαντά και στο γιατί η ΝΔ έχει δημοσκοπική εκτίμηση… Διαβάστε περισσότερα »

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx