Με την κυβέρνηση της Γεωργίας τα ξαναβάζουν Γάλλοι, Γερμανοί και Πολωνοί

Με την κυβέρνηση της Γεωργίας τα ξαναβάζουν Γάλλοι, Γερμανοί και Πολωνοί

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας κατήγγειλαν την «οπισθοχώρηση της δημοκρατίας στη Γεωργία» με κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, επειδή είναι ημέρα της εθνικής εορτής της Γεωργίας για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της το 1991.

«Καταδικάζουμε όλες τις δραστηριότητες των γεωργιανών αρχών που καταλήγουν σε οπισθοχώρηση της δημοκρατίας και σε επιθέσεις εναντίον της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης και αυτών που αντιτίθενται στην κυβέρνηση», δηλώνουν στην ανακοίνωση οι Φρίντριχ Μερτς, Εμανουέλ Μακρόν και Ντόναλντ Τουσκ. Η κοινωνία των πολιτών στην οποία αναφέρονται είναι οι ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, επειδή σύμφωνα με το νόμο στη Γεωργία όσες οργανώσεις δεν στηρίζονται στην οικονομική ενίσχυση Γεωργιανών αποτελούν όργανα προπαγάνδας ξένων συμφερόντων.

Η Γεωργία αντιμετωπίζει διαδηλώσεις μικρού αλλά μαχητικού αριθμού πολιτών, που θεωρούν ότι το κυβερνών “Γεωργιανό Όνειρο” διέπραξε νοθεία στις εκλογές και υπακούει στη Μόσχα. Η κρίση ενισχύθηκε τον Νοέμβριο, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως αναστέλλει μέχρι το 2028 κάθε διαπραγμάτευση για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Επιθυμούμε να απευθύνουμε ένα μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης στον γεωργιανό λαό και να επαναλάβουμε την ακλόνητη υποστήριξή μας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας. Υποστηρίζουμε τις δημοκρατικές και ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του γεωργιανού λαού. Αυτές οι φιλοδοξίες αντανακλούν τη βούληση να αποτελέσει μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας», δήλωσαν οι τρεις ευρωπαίοι ηγέτες.

Οι τρεις ηγέτες ζήτησαν επίσης να γίνει σεβαστή η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του συνέρχεσθαι, καθώς και να αποκαταστήσουν οι γεωργιανές αρχές «τον διάλογο με την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών». Κάλεσαν επίσης τις γεωργιανές αρχές να τροποποιήσουν τους νόμους που αντιφάσκουν με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και να επαναλάβουν τη διαδικασία απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας (στη φωτ.) έχει δηλώσει ότι το κόμμα του θα ήθελε την ένταξη στην ΕΕ, αλλά η στάση πολλών ευρωπαϊκών κρατών συνιστά επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας «και στην βούληση του γεωργιανού λαού, η οποία εκφράσθηκε με σαφήνεια στις εκλογές».

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλη πολέμιος της κυβέρνησης υπήρξε η πρώην πρόεδρος της χώρας, μια Γαλλίδα με γεωργιανή καταγωγή, που πήρε την υπηκοότητα της Γεωργίας για να υπουργοποιηθεί και εν συνεχεία να εκλεγεί πρόεδρος, επειδή το κυβερνών κόμμα τότε είχε θεωρήσει ότι το συνέφερε να υποχωρήσει σε γαλλικές και εν γένει δυτικοευρωπαϊκές πιέσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx