Η Ευρώπη εφαρμόζει “κλιμακωτό σύστημα βίζας” για Τούρκους πολίτες

Η Ευρώπη εφαρμόζει “κλιμακωτό σύστημα βίζας” για Τούρκους πολίτες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εφαρμόσει έναν νέο κανόνα με τίτλο Cascade (Κασκέιντ) στις αιτήσεις για βίζα Σένγκεν από Τούρκους πολίτες, ο οποίος προβλέπει κλιμακωμένη χορήγηση βίζας ανάλογα με το ιστορικό του αιτούντος.

Ο κανόνας αυτός επιτρέπει σταδιακή αύξηση της διάρκειας της βίζας, φτάνοντας ως και τα 5 χρόνια.

Η συγκεκριμένη πολιτική είχε τεθεί σε ισχύ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2019, αλλά λόγω της πανδημίας εφαρμόστηκε περιορισμένα. Από το 2023 άρχισε να εφαρμόζεται πιο ενεργά, με θετικά αποτελέσματα και για τους Τούρκους πολίτες.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο βίζας Γκιοκχάν Γκιοκντενίζ, το Cascade είναι ένα σύστημα αξιολόγησης που βασίζεται στη χρήση προηγούμενων θεωρήσεων. Συγκεκριμένα:

  • Άτομο που έλαβε τρεις βίζες μικρής διάρκειας εντός δύο ετών, μπορεί να λάβει βίζα 1 έτους.
  • Όποιος είχε μία βίζα 1 έτους, μπορεί να λάβει βίζα 2 ετών.
  • Όποιος είχε δύο βίζες 2 ετών, μπορεί να λάβει βίζα 5 ετών.

Ωστόσο, βασική προϋπόθεση είναι να μην έχουν υπάρξει παραβιάσεις των όρων της βίζας ή άλλα προβλήματα κατά τη διάρκεια προηγούμενων ταξιδιών στην Ευρώπη.

Ο κανόνας δεν ισχύει μόνο για τους Τούρκους αλλά για όλους τους πολίτες που χρειάζονται Σένγκεν βίζα.

Ο πρόξενος της Γερμανίας στη Σμύρνη, Ραλφ Σρέερ, έχει δηλώσει πως η χώρα του εφαρμόζει τον κανόνα σε όλους ανεξαιρέτως, ενώ τόνισε πως η χρήση συμβούλου για τη βίζα δεν προσφέρει απαραίτητα πλεονέκτημα. Ο Γκιοκντενίζ διαφωνεί μερικώς, λέγοντας ότι όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τις διαδικασίες θα έπρεπε να ζητούν βοήθεια.

Επίσης, σημειώνεται πως η Ινδία κατάφερε μέσω διπλωματικών επαφών να πετύχει ευνοϊκότερη εφαρμογή του κανόνα για τους πολίτες της. Ανάλογες ενέργειες θα μπορούσε να κάνει και η Τουρκία.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως είναι δύσκολο να βρεθούν ραντεβού για βίζα Σένγκεν, και σε αρκετές περιπτώσεις σημειώνονται απορρίψεις χωρίς σαφή αιτιολόγηση. Η ευρύτερη ενημέρωση γύρω από το Cascade και η σωστή εφαρμογή του, σύμφωνα με τον Γκιοκντενίζ, θα μπορούσε να μειώσει την ένταση του “προβλήματος βίζας” που βιώνουν σήμερα οι Τούρκοι πολίτες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx