Οι Ρώσοι στέλνουν στα σύνορα το τρένο με τις σορούς που δεν παραλαμβάνουν οι Ουκρανοί – Κατέλαβαν κι άλλη πόλη

Γιατί οι Ουκρανοί δεν παραλαμβάνουν τις 6.000 σορούς των στρατιωτών τους, Όλγα Μαύρου

Τα τρένα που μεταφέρουν τις σορούς Ουκρανών στρατιωτών θα αρχίσουν να κινούνται προς τα ρωσοουκρανικά σύνορα σε μία ώρα, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο τον Ρώσο αντιστράτηγο Αλεξάντερ Ζορίν. Εν τω μεταξύ ο πόλεμος συνεχίζεται με διαρκή προέλαση των Ρώσων, με ενδείξεις ότι η κυβέρνηση του Κιέβου στρέφεται σε πλήγματα εντός της Ρωσίας.

Όσον αφορά στους νεκρούς, χθες είχαν μεταφερθεί με φορτηγά ψυγεία οι σοροί 1.200 Ουκρανών, αλλά οι ουκρανικές αρχές δεν εμφανίστηκαν για να τις παραλάβουν. Ο αντιστράτηγος Ζορίν πρόσθεσε ότι υπάρχουν ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες η παράδοση των σορών θα αναβληθεί ως την επόμενη εβδομάδα. Χθες Σάββατο η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι ανέβαλε αιφνιδιαστικά και επ’ αόριστον την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και την αποδοχή των σορών νεκρών Ουκρανών στρατιωτών. Το Κίεβο απάντησε ότι οι ισχυρισμοί της Μόσχας είναι αναληθείς. Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ίσως υπάρχει αδυναμία πληρωμής των αποζημιώσεων σε συγγενείς νεκρών, αλλά το υπουργείο Οικονομικών της χώρας το διέψευσε. Μια άλλη ερμηνεία είναι η προσπάθεια να μην πέσει το ηθικό του λαού με τόσο μεγάλο αριθμό κηδειών στη χώρα. Εντούτοις ακόμα και φίλα προσκείμενοι στον Ζελένσκι δυσανασχέτησαν με την «μη παραλαβή σορών ηρώων», καθώς δημιουργούνται αρνητικές εντυπώσεις.

Η ανταλλαγή αιχμαλώτων και η μονομερής επιστροφή 6.000 σορών νεκρών στρατιωτών της Ουκρανίας ήταν το μοναδικό ζήτημα στο οποίο συμφώνησαν οι δυο χώρες στον δεύτερο γύρο απευθείας συνομιλιών που είχαν τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη. Οι Ουκρανοί κατηγορούν τους Ρώσους ότι “λένε ψέματα” γιατί “εμείς δεν συμφωνήσαμε στην ημερομηνία παράδοσης των σορών”. Επίσης κωλυσιεργούν στην ανταλλαγή 600 αιχμαλώτων ή βαριά τραυματισμένων στρατιωτών κάτω των 25 ετών, ενώ η Ρωσία είχε έτοιμο από χθες τον κατάλογο.

Οι ρωσικές δυνάμεις εν τω μεταξύ καταλαμβάνουν πλέον σχεδόν έναν οικισμό την ημέρα τόσο στα βόρεια της Ουκρανίας όσο και στα ανατολικά της.Σήμερα ανακοινώθηκε οτι καταλήφθηκε και το Ζάρια στο Ντονμπάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και RiaNovosti

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx