Νέα παραλλαγή της Όμικρον καταγράφεται διεθνώς και μεταδίδεται πολύ εύκολα
08/06/2025
Η Covid-19 για άλλη μια φορά γίνεται πρωτοσέλιδο σε μερικές χώρες, πέντε χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας
Σύμφωνα με στοιχεία από άλλες χώρες, η νέα παραλλαγή της Όμικρον είναι η NB.1.8.1 και προκαλεί πλέον το 10% των νέων λοιμώξεων. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει επίσημη έκθεση και ενημέρωση γιατί ο ΕΟΔΥ αποφάσισε να κάνει τις σχετικές ενημερώσεις μηνιαίες από εβδομαδιαίες.
Κρούσματα καταγράφονται πλέον και σε Βρετανία και ΗΠΑ, ενώ αρχικά καταγράφονταν κυρίως σε Αυστραλία, Κίνα, Ινδία και Ταϊλάνδη. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι το νέο στέλεχος προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα και οι Βρετανοί ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί πάντως να προσβάλει πιο εύκολα από άλλα στελέχη. Προκαλεί τα συνήθη συμπτώματα (πονόλαιμο, πονοκέφαλο, καταρροή,, ξερόβηχα, πυρετό και μυαλγίες) αλλά συχνά προκαλεί συμπτώματα και από το γαστρεντερικό -διάρροια, δυσκοιλιότητα και ναυτία. Στις ΗΠΑ και στην Ινδία οι ειδικοί λένε ότι αν και δεν προκαλεί στους περισσότερους σοβαρά συμπτώματα, μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άλλα στελέχη. Οι ευπαθείς καλό είναι να φορούν μάσκα.
Το στέλεχος αυτό πρωτοκαταγράφηκε φέτος τον Ιανουάριο και το γεγονός ότι συνιστά το 10%, δείχνει ότι είναι “ανερχόμενο”. Έχει χαρακτηρισθεί ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος», Εκπρόσωπος του ΠΟΥ δήλωσε: «Ο SARS-CoV-2 συνεχίζει να εξελίσσεται και μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2025 υπήρξαν μεταβολές στη δυναμική των παραλλαγών του SARS-CoV-2 παγκοσμίως. Στις αρχές του έτους, η πιο διαδεδομένη παραλλαγή που παρακολουθήθηκε από τον ΠΟΥ σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν η XEC, ακολουθούμενη από την KP.3.1.1. Τον Φεβρουάριο, η κυκλοφορία του XEC άρχισε να μειώνεται, ενώ αυτή του LP.8.1 αυξήθηκε, με την τελευταία να γίνεται η πιο ανιχνευόμενη παραλλαγή στα μέσα Μαρτίου. Από τα μέσα Απριλίου, η κυκλοφορία του LP.8.1 μειώθηκε ελαφρώς, καθώς ο NB.1.8.1 ανιχνεύεται ολοένα και συχνότερα πλέον».
Στην τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την κατάσταση στην Ελλάδα (18 Μαΐου), το στέλεχος αυτό δεν αναφέρεται. Ομως λογικά με τον τουρισμό, σίγουρα θα έχει αρχίσει να εμφανίζεται σποραδικά και στον τόπο μας. Πάντως μέχρι τις 18 Μαΐου η εικόνα από διασωληνώσεις και θανάτους είναι ίδια με την αντίστοιχη περσινή, δηλαδή κατά μέσο όρο δύο θάνατοι την εβδομάδα και δύο διασωληνώσεις.