Ποιες αμερικανικές εταιρείες ενεπλάκησαν στην επιδρομή κατά του Ιράν
15/06/2025
Έναρξη της επιχείρησης “Rising Lion” — Νατάνζ, Ιράν / 12 Ιουνίου 2025 – 02:43 τοπική ώρα: Οι πρώτες τετράδες αεροσκαφών F‑35I “Adir” της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας ήδη διασχίζουν σε απόλυτη σιγή ασυρμάτου τον ιρανικό εναέριο χώρο, κινούμενα στα 28.000 πόδια, σε stealth διαμόρφωση, με όλα τα IFF σβηστά και χρήση αποκλειστικά παθητικών αισθητήρων. Στην επιχείρηση συμμετείχαν και αμερικανικές εταιρείες.
Λίγες ώρες πριν την είσοδο στον ιρανικό εναέριο χώρο, τα F-35I είχαν ανεφοδιαστεί εν πτήσει από ισραηλινά Boeing 707 “Re’em”, σε ασφαλή ζώνη πιθανώς νοτίως της Ιορδανίας. Ο εναέριος ανεφοδιασμός, πλήρως ενσωματωμένος στο επιχειρησιακό flight plan, επέτρεψε στο σμήνος να φτάσει στη Νατάνζ με πλήρες φορτίο και ενεργοποιημένο stealth profile, χωρίς να μειώσει τη μαχητική του ικανότητα ή να εκτεθεί σε ραντάρ. Έχουν απογειωθεί από τη Nevatim και βρίσκονται στο τελικό σκέλος προσέγγισης για χτύπημα στις υπόγειες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου της Νατάνζ. Για να φθάσουν με ασφάλεια εκεί, όμως, έχουν συμπράξει αρκετές αμερικανικές εταιρείες.
Τα αεροσκάφη φέρουν κατευθυνόμενες βόμβες JDAM της Boeing, guidance modules της RTX (Raytheon Technologies), pods σκόπευσης LITENING της Northrop Grumman και υποστήριξη πλοήγησης από chipsets της Intel. Πέριξ της ιρανικής εγκατάστασης πυρηνικών, ομάδα της Μοσάντ βρίσκεται ήδη σε θέση ετοιμότητας. Φορούν φόρμες με διακριτικά μάλλον τεχνικού συνεργείου, και φέρουν μαζί τους φορητούς αναμεταδότες της θρυλικής στον τομέα υποκλοπών L3Harris, ειδικά ρυθμισμένους να δημιουργούν ψευδείς θερμικές απεικονίσεις σε επιλεγμένα σημεία.
Μονάδες της Μοσάντ εντός του Ιράν
Παράλληλα, έχουν εγκαταστήσει οπτικές μονάδες ανακατεύθυνσης σήματος με εξοπλισμό Motorola Solutions, ώστε το CCTV (τηλεοπτικό κύκλωμα καμερών) της εγκατάστασης να μεταδίδει αλλοιωμένο υλικό στους τοπικούς σταθμούς ελέγχου. Όλες οι μονάδες της Μοσάντ, εντός του Ιράν, πιθανόν χρησιμοποιούν ειδικά καμουφλαρισμένα τερματικά του δορυφορικού συστήματος Starlink Government / DoD Channel του Έλον Μακ για κρυπτογραφημένες επικοινωνίες επιτρέποντας real-time uplink ακόμα και μέσα σε black zones ιρανικής παρακολούθησης.
Το uplink περνά κατευθείαν σε δίκτυα του ισραηλινού στρατού μέσω δορυφόρων της SpaceX, παρέχοντας στους πράκτορες ασύρματη διασύνδεση με το κέντρο επιχειρήσεων της HaKirya στο Ισραήλ, χωρίς να εντοπίζονται σε επίγειο επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί η αιωρούμενη υποψία ότι το ισραηλινό δίκτυο πληροφοριών έχει ήδη προβλέψει την αποθήκευση άγνωστου αριθμού τερματικών Starlink εντός του ιρανικού εδάφους, με σκοπό τη μελλοντική διανομή τους σε αντικαθεστωτικούς Ιρανούς ακτιβιστές και μονάδες εσωτερικής αντίστασης.
Στο υπόγειο κέντρο επιχειρήσεων της HaKirya, ο επικεφαλής αξιωματικός πληροφοριών κοιτάζει τρεις οθόνες: σε μία φαίνεται το πεδίο επιχειρήσεων από την περιβόητη Palantir Technologies, συνδεδεμένο σε real time με data stream από UAV και δορυφόρους της Maxar Technologies. Το interface είναι πλήρως προσαρμοσμένο με εσωτερικά modules AI της πλατφόρμας μάχης Gotham της Palantir, βασισμένα σε large language models, όπου ενσωματώνεται και το Grok LLM της xAI (Elon Musk) για προηγμένη αναγνώριση προθέσεων, συναισθηματική χαρτογράφηση και αυτοματοποιημένη ανάλυση φωνητικών υποκλοπών των Ιρανών αξιωματούχων. Τον Ιανουάριο του 2024, η Palantir υπέγραψε επίσημη συμφωνία συνεργασίας με το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, με τον εκκεντρικό CEO της Alex Karp να δηλώνει με νόημα: «Η τεχνολογία μας βρίσκεται ήδη στο πλευρό του Ισραήλ στο πεδίο».
Τα δεδομένα φιλτράρονται από την Microsoft Azure, τρέχουν παράλληλα σε cloud της Amazon Web Services, ενώ η GPU επεξεργασία γίνεται μέσω NVIDIA Tensor Cores σε συστοιχίες που έχουν τοποθετηθεί τοπικοί κόμβοι υπολογιστικής ισχύος κοντά στις επιχειρήσεις για χαμηλή χρονική υστέρηση στην επεξεργασία δεδομένων πιθανόν κοντά στη Χάιφα. Είναι γνωστό ότι σε σύγχρονες στρατιωτικές δομές χρησιμοποιούνται φορητά data centers ή κόμβοι επιτόπιας επεξεργασίας, ώστε τα τεράστια δεδομένα αισθητήρων να αναλύονται επί τόπου αντί να αποστέλλονται όλα πίσω σε κεντρικό cloud. Η Oracle παρέχει την κεντρική βάση αποθήκευσης και το data cataloging όλων των κινήσεων της επιχείρησης, ενώ η C3.ai τρέχει μοντέλα για προβλεπτική ανάλυση αντεπιθέσεων, εντοπίζοντας πιθανές κινητοποιήσεις IRGC και προβλέποντας χρονικά παράθυρα αντιδράσεων.
Η χαρτογράφηση του υπόγειου συγκροτήματος της Νατάνζ όπως τα φρεάτια εξαερισμού, τα επίπεδα θωράκισης, οι είσοδοι συντήρησης, είναι βασισμένη στα γεωδαιτικά δεδομένα υψηλής ακριβείας της αμερικάνικης Esri (ArcGIS Pro), με ακρίβεια εκατοστών, προερχόμενο από digital elevation models συνδυασμένα με υπόγεια LIDAR scanning που έγινε από δορυφορικές λήψεις αμερικανικής προέλευσης, καταγεγραμμένες αρκετούς μήνες πριν την αποστολή.
Συνεργασία συστημάτων
Την ίδια στιγμή, εικόνες από εναέρια ραντάρ τύπου synthetic aperture radar (SAR), επεξεργάζονται από μονάδα της Anduril Industries, που ειδικεύεται στην ανάλυση μορφών εδάφους και επιφανειακής ανακλαστικότητας. Με το SAR imaging γίνεται εκτίμηση για το βάθος και την πιθανή θέση του αντιδραστήρα κάτω από την επιφάνεια, ώστε να επιλεγεί το σωστό σημείο ρίψης. Το όλο ψηφιακό δίκτυο της επιχείρησης προστατεύεται από το Cloudflare Zero Trust framework, το οποίο εγγυάται ότι κάθε μετάδοση εντολής ή δεδομένων περνά από ταυτοποίηση σε επίπεδο hardware, ενώ τα logs καταγράφονται και επιτηρούνται με την αμερικανική πλατφόρμα Splunk για real-time επιτήρηση και αυτόματη ειδοποίηση σε περίπτωση παραβίασης ή ανωμαλίας στο σύστημα.
Το λογισμικό της επιχείρησης “τρέχει” σε εικονικό περιβάλλον τύπου container (Red Hat της IBM), όπου κάθε επιμέρους εφαρμογή λειτουργεί απομονωμένα, αλλά ταυτόχρονα, εξασφαλίζοντας σταθερότητα και άμεση συνεργασία μεταξύ των συστημάτων. Ο αξιωματικός επιχειρήσεων λαμβάνει την τελική επιβεβαίωση καθαρής περιοχής: τοπικά ραντάρ έχουν αποπροσανατολιστεί, το φάσμα IR είναι αλλοιωμένο και οι εκπομπές σημάτων των φρουρών δείχνουν ανενεργά.
Με ένα απλό confirmation click, αποστέλλεται η εντολή στο ψηφιακό cockpit του πρώτου F-35. Οι βόμβες JDAM απελευθερώνονται. Την ίδια στιγμή, τα drones της αποστολής, εξοπλισμένα με ενσωματωμένους αισθητήρες της Qualcomm, παραμένουν στον αέρα για να καταγράψουν σε πραγματικό χρόνο τη θερμική υπογραφή του χτυπήματος και να στείλουν επιβεβαίωση στο κέντρο επιχειρήσεων. Σε 31 δευτερόλεπτα, όλα έχουν τελειώσει. Οι είσοδοι των εγκαταστάσεων έχουν συντριβεί, τα υποσυστήματα ηλεκτροδότησης έχουν καταρρεύσει και το κέντρο ασφαλείας στέλνει ψεύτικο υλικό, επεξεργασμένο εκ των προτέρων μέσω uplink που χειρίζονται ακόμα οι πράκτορες της Μοσάντ, ώστε να δείχνει πως όλα λειτουργούν ομαλά, ενώ στην πραγματικότητα το συγκρότημα έχει ήδη χτυπηθεί.
Ο τελικός φάκελος επιχειρήσεων αποθηκεύεται στα συστήματα της Oracle, ενώ η In-Q-Tel, γνωστή και ως επενδυτικός βραχίονας της CIA, λαμβάνει snapshot της επιχείρησης για μελλοντική εκπαίδευση LLMs που σχεδιάζουν adaptive targeting. Η General Dynamics, που έχει προμηθεύσει τις μονάδες με server racks και φορητά tablet εκστρατείας, εκτελεί διαγνωστικό έλεγχο σε όλα τα υπολογιστικά υποσυστήματα . Η Ford και η Toyota, των οποίων τα οχήματα εκτιμάται ότι χρησιμοποιούνται για τις μεταφορές των ομάδων εδάφους εντός της εχθρικής ζώνης, παραμένουν εκτός κάδρου, αλλά μάλλον όχι εκτός παιχνιδιού.
Κι άλλες αμερικανικές εταιρείες
Την ώρα που η Νατάνζ δέχεται τα πρώτα πλήγματα, ένα άλλο κύμα F-15I “Ra’am” προσεγγίζει τις βραχώδεις πλαγιές κοντά στη Φορντοού –100χλμ νοτιοδυτικά της Τεχεράνης και 2.200χλμ από το Ισραήλ– εκεί όπου το Ιράν έχει θωρακίσει μια από τις πιο προστατευμένες εγκαταστάσεις φυγοκεντρητών του. Εδώ, η στοχοποίηση δεν γίνεται μόνο από drones καθώς χρησιμοποιούνται δορυφορικές αναλύσεις με ηλεκτρομαγνητικές υπογραφές ανάκλασης κυμάτων ραντάρ που έχουν παραχθεί από την Leidos, εταιρεία που ειδικεύεται σε τεχνικές υποστήριξης πληροφοριών για στρατιωτικές επιχειρήσεις (ιδιαίτερα σε συνεργασία με την NSA και την DIA).
Ταυτόχρονα, η SAIC (Science Applications International Corporation) είχε ήδη αναπτύξει σενάρια επίθεσης με χρήση AI μοντέλων προσομοίωσης κατάρρευσης οχυρωμένων κατασκευών, σε εικαζόμενη συνεργασία με την DARPA. Τα μοντέλα αυτά βασίζονταν σε αναλυτική αποτύπωση της εσωτερικής αρχιτεκτονικής των ιρανικών εγκαταστάσεων, με εκτίμηση υλικών, πάχους τοιχωμάτων, σχεδίασης θαλάμων και επιπέδων θωράκισης, προερχόμενη από δορυφορικά δεδομένα, παλαιότερες διαρροές, και τεχνικές LIDAR ανακατασκευής. Αυτή η εικονική ανάλυση επέτρεψε την ακριβή επιλογή σημείων πρόσκρουσης και του κατάλληλου οπλισμού, πιθανότατα του GBU-72 bunker buster.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, τa F-15I δεν επικοινωνούν άμεσα με το κέντρο επιχειρήσεων παρά με κρυπτογραφημένα σήματα σε συνοδευτικό drone της Kratos Defense, το οποίο λειτουργεί ως ενδιάμεσος σταθμός αναμετάδοσης (repeater) και μεταφέρει την πληροφορία μέσω ασφαλούς δορυφορικού uplink. Έτσι, η εντολή, η επιβεβαίωση στόχου ή τα δεδομένα της πτήσης περνούν απευθείας στο κέντρο διοίκησης, χωρίς να εκτεθεί η θέση του αεροσκάφους.
Η ανάλυση της επιχείρησης παρουσιάστηκε στο ισραηλινό war room μέσω ψηφιακού interface της Booz Allen Hamilton — εταιρείας συμβούλων και τεχνικής υποστήριξης της CIA, της NSA και του Πενταγώνου. Αυτή παρείχε το διαδραστικό περιβάλλον ψηφιακής απεικόνισης της επιχείρησης, ενοποιώντας γεωχωρικά δεδομένα, προσομοιώσεις έκρηξης και ζωντανή ροή πληροφοριών μάχης σε ένα ενιαίο command interface, σχεδιασμένο για λήψη κρίσιμων αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο.
Πέραν των εταιρειών που αναφέρθηκαν, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι εμπλέκονται και άλλες αμερικανικές εταιρείς, τεχνολογικές και αμυντικές, των οποίων η συνεισφορά παραμένει εκτός δημόσιας καταγραφής είτε λόγω επιχειρησιακής μυστικότητας είτε λόγω μη επιβεβαιωμένης ενεργής χρήσης στη συγκεκριμένη επιχείρηση.