Εκτός ορίων ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν – Διάγγελμα-απάντηση Χαμενεΐ σε Τραμπ – Παρέμβαση Μόσχας
18/06/2025
Το Ισραήλ και το Ιράν συνέχιζαν να ανταλλάσσουν αεροπορικές επιδρομές τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, για έκτη συνεχόμενη νύχτα, μερικές ώρες μετά την απαίτηση του Ντόναλντ Τραμπ να υπάρξει «παράδοση άνευ όρων» της Τεχεράνης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε εξάλλου πως ο στρατός του θα μπορούσε να σκοτώσει πολύ εύκολα τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τη στιγμή που εντείνεται η σεναριολογία περί πιθανής άμεσης εμπλοκής των ΗΠΑ στη σύρραξη, που ξέσπασε την Παρασκευή, όταν το Ισραήλ εξαπέλυσε επιθέσεις εύρους χωρίς προηγούμενο στην ιρανική επικράτεια με διακηρυγμένο στόχο να εμποδιστεί η Ισλαμική Δημοκρατία να αποκτήσει πυρηνικό όπλο – κάτι που η ιρανική ηγεσία διαψεύδει πως είναι επιδίωξή της.
Παράλληλα ο Τούρκος Πρόεδρος δηλώνει πως «το Ιράν έχει νόμιμο δικαίωμα να αμυνθεί απέναντι στην ισραηλινή επιθετικότητα». Την ίδια στιγμή, η Μόσχα προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην εμπλακούν στον πόλεμο.
Χαμενεΐ: Το Ισραήλ έκανε ένα τεράστιο λάθος και θα τιμωρηθεί γι΄αυτό
Κατά το διάγγελμά του ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν τόνισε ότι ο λαός δεν θα ξεχάσει το αίμα των «μαρτύρων» και την επίθεση στο έδαφός του. Παράλληλα, επαίνεσε την ακλόνητη, θαρραλέα και συνεπή αντίδραση του ιρανικού έθνους στην πρόσφατη περίπτωση της «ανόητης και κακόβουλης επιθετικότητας του σιωνιστή εχθρού» όπως είπε.
Προειδοποίησε επίσης ότι «οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ θα προκαλέσει αναμφίβολα ανεπανόρθωτη ζημιά», καταδικάζοντας τις «απειλητικές και γελοίες δηλώσεις» του Ντόναλντ Τραμπ. «Οι έξυπνοι άνθρωποι που γνωρίζουν το Ιράν, το ιρανικό έθνος και την ιστορία του δεν θα μιλήσουν ποτέ σε με απειλητική γλώσσα, επειδή το ιρανικό έθνος δεν θα παραδοθεί και οι Αμερικανοί πρέπει να γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ αναμφίβολα θα συνοδεύεται από ανεπανόρθωτη ζημιά» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Προειδοποίηση της Μόσχας στην Ουάσιγκτον
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ προειδοποίησε σήμερα ότι η άμεση στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο Ισραήλ θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ριζικά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου εδώ και έξι ημέρες μαίνεται αεροπορικός πόλεμος μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.
Σε ξεχωριστά σχόλια, ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ξένων πληροφοριών SVR, ο Σεργκέι Ναρίσκιν, φέρεται να δήλωσε ότι η κατάσταση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ είναι τώρα κρίσιμη.
Ο Ριαμπκόφ προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην προσφέρουν άμεση στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ ούτε να εξετάσουν τέτοιες «εικοτολογικές επιλογές», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
«Αυτό θα ήταν ένα βήμα που θα αποσταθεροποιούσε ριζικά ολόκληρη την κατάσταση», φέρεται να δήλωσε.
Προηγουμένως, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα ότι είναι απαραίτητο να δοθεί αμέσως τέλος στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Ο Πούτιν επανέλαβε την ετοιμότητα της Ρωσίας να χρησιμεύσει ως μεσολαβήτρια χώρα για να συμβάλει στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης σχετικά με τις ισραηλινές και δυτικές ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, πρόσθεσε το Κρεμλίνο.
Παράλληλα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας RIA μετέδωσε σήμερα δήλωση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με την οποία ο κόσμος βρίσκεται «σε απόσταση χιλιοστών από την καταστροφή» λόγω των καθημερινών ισραηλινών πληγμάτων σε πυρηνική υποδομή του Ιράν.
Υπενθυμίζεται ότι πηγή με γνώση των εσωτερικών συζητήσεων στις ΗΠΑ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η ομάδα του εξετάζουν σειρά επιλογών, μεταξύ των οποίων το να συνταχθούν μαζί με το Ισραήλ σε πλήγματα κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Μήνυμα του Ιράν σε Κατάρ
Ο εμίρης του Κατάρ έλαβε επιστολή από τον Ιρανό πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, χωρίς να αποκαλύψει το περιεχόμενο της επιστολής.
Το Κατάρ είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν καλέσει την Ουάσινγκτον να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός και να επαναλάβει τις συνομιλίες με την Τεχεράνη προς την επίτευξη συμφωνίας για το πρόγραμμά του πυρηνικής ενέργειας δήλωσε πηγή στο Reuters, ενώ την είδηση επιβεβαιώνει και ο ιστότοπος του Κατάρ, Qatar Peninsula.
Ο ισραηλινός στρατός καλεί Ιρανούς να επικοινωνήσουν με την Μοσάντ
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF), σε ασυνήθιστό τους μήνυμα γραμμένο στην περσική γλώσσα, παρότρυναν Ιρανούς που ανησυχούν για την κατάσταση στη χώρα τους να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επικοινωνήσουν με τη Μοσάντ, την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών.
«Αγαπητοί πολίτες του Ιράν. Κατανοούμε τη δύσκολη κατάστασή σας υπό τις σκληρές συνθήκες που δημιούργησε το καθεστώς. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε λάβει πολλά μηνύματα από ανθρώπους που ανησυχούν για το αβέβαιο μέλλον. Ακόμα και εκείνοι που αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη των θεσμών ασφαλείας του καθεστώτος μας έχουν εκφράσει τον φόβο, την απελπισία και τον θυμό τους για όσα συμβαίνουν στο Ιράν και μας έχουν ζητήσει να επικοινωνήσουνε με τις ισραηλινές αρχές, ώστε το Ιράν να μην υποστεί την ίδια μοίρα με τον Λίβανο και τη Γάζα», ανέφερε η ανάρτηση των IDF στο Χ.
«Την παρούσα στιγμή, είναι απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι δεν είμαστε η αρμόδια αρχή για τέτοια αιτήματα. Αλλά το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σας παραπέμψουμε μέσω αυτού του συνδέσμου στην ιστοσελίδα της Μοσάντ», συνεχίζει η ανάρτηση, που συνοδεύεται με τον ιστότοπο της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών.
شهروندان عزیز ایران,
ما وضعیت سخت شما را در سایه شرایط دشواری که رژیم برایتان ایجاد کرده، درک میکنیم. در روزهای اخیر پیامهای زیادی از سوی عزیزانی دریافت میداریم که از آینده نامعلوم کنونی نگران اند. حتی کسانی که خود را از اعضای نهادهای امنیتی رژیم معرفی میکنند، احساس ترس،… pic.twitter.com/XQMitfk46v— ارتش دفاعی اسرائیل | IDF Farsi (@IDFFarsi) June 18, 2025
Συνεδριάζει εκτάκτως η βρετανική COBRA
Ο Κιρ Στάρμερ θα προεδρεύσει σε έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής COBRA σήμερα το απόγευμα, λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου επέστρεψε στο Λονδίνο, μετά τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής της G7 στον Καναδά. Η COBRA (Cabinet Office Briefing Room A) – συγκαλείται συχνά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως πολιτικές αναταραχές ή πλημμύρες.
Νωρίτερα, αναφέρθηκε ότι οι οικογένειες των Βρετανών διπλωματών στο Ισραήλ είχαν αποσυρθεί από την περιοχή, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να εμπλέξει τις ΗΠΑ σε ενέργειες κατά της Τεχεράνης.
Περίπου 400 πολίτες της ΕΕ έχουν απομακρυνθεί από το Ισραήλ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμβάλει στην απομάκρυνση περίπου 400 πολιτών της από το Ισραήλ μέσω της Ιορδανίας και της Αιγύπτου, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για τον συντονισμό της αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στις 27 χώρες του μπλοκ, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν, Eva Hrncirova.
«Μέχρι στιγμής, εκτιμούμε ότι περισσότεροι από 400 πολίτες της ΕΕ έχουν επαναπατριστεί μέσω αυτού του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ», δήλωσε η Eva Hrncirova στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.
Ανέφερε, ακόμα, ότι η ΕΕ εξετάζει αιτήματα της Σλοβακίας, της Λιθουανίας, της Ελλάδας και της Πολωνίας για βοήθεια στην εκκένωση από τη Μέση Ανατολή. «Τα κράτη μέλη συντονίζουν τον κατάλογο και εμείς συγχρηματοδοτούμε αυτές τις πτήσεις έως και το 75% των μεταφορικών εξόδων», πρόσθεσε.
Δηλώσεις Ερντογάν
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας και αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν/ δηλώσεις κατά τη διάρκεια της Ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Μιλώντας για την ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, ο Ερντογάν δήλωσε ότι όλα τα θεσμικά όργανα και οι αρμόδιοι φορείς στην Τουρκία βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, όσον αφορά τις ενδεχόμενες επιπτώσεις των επιθέσεων στη χώρα. Ο Ερντογάν τόνισε: «Έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να κάνουμε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο αρνητικό σενάριο».
Βίντεο: Οι Ισραηλινοί χτύπησαν το αεροδρόμιο Paym στο Ιράν
Το αεροδρόμιο Payam στην πόλη Καράτζ χτύπησαν οι Ισραηλινοί στη διάρκεια των μεσημεριανών τους επιδρομών, όπως έκανε γνωστό το πρακτορείο Fars.
BREAKING: IRANIAN AIRPORT HIT BY ISRAELI
Iranian media says Payam Airport in Karaj was targeted in the latest Israeli strike. pic.twitter.com/j0hvEVLXKM
— Khalissee (@Kahlissee) June 18, 2025
Επιθέσεις του Ιράν
Χθες βράδυ ο ιρανός στρατός αρχικά προειδοποίησε πως θα εξαπέλυε άμεσα «τιμωρητικές» επιθέσεις στο Ισραήλ, καλώντας τους κατοίκους μεγάλων πόλων όπως η Χάιφα και το Ισραήλ να απομακρυνθούν εσπευσμένα.
Κατόπιν, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κήρυξαν για κάποια ώρα συναγερμό, αφού εντόπισαν ιρανικούς πυραύλους εν πτήσει. Εκτοξεύτηκαν περίπου 10 βαλλιστικοί πύραυλοι, οι περισσότεροι από τους οποίους αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού.
Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανέφεραν πως εκτόξευσαν υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς «Φάταχ 1», σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ακόμη πως αναχαιτίστηκαν δυο drones στην περιοχή της Νεκράς Θάλασσας νωρίς σήμερα.
Η ισραηλινή αεροπορία προχώρησε από τη πλευρά τους σε βομβαρδισμούς στην Τεχεράνη. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων MEHR δημοσιοποίησε μέσω X βίντεο στο οποίο εικονίζονται τροχιοδεικτικές βολές και βλήματα της αντιαεροπορικής άμυνας που εκρήγνυνται στους αιθέρες της πρωτεύουσας, χωρίς να είναι σαφές αν ή τι αναχαιτίζεται.
Καμιά από τις εμπόλεμες πλευρές δεν ανακοίνωσε ζημιές ή θύματα την έκτη βραδιά εχθροπραξιών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ, που έχει πει πως θα προτιμούσε να εξευρεθεί διπλωματική λύση στη σύγκρουση, προέδρευσε σε συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με αξιωματούχο.
Ο 79χρονος Ρεπουμπλικάνος, η κυβέρνηση του οποίου άρχισε τον Απρίλιο διαπραγματεύσεις με αυτή στην Τεχεράνη για το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, ανεβάζει πολύ τον τόνο πλέον κι έφθασε στο σημείο να απειλήσει να διατάξει να σκοτωθεί ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν.
Οι ΗΠΑ, ο σημαντικότερος σύμμαχος του Ισραήλ, «ξέρουν ακριβώς που κρύβεται ο ούτως καλούμενος ‘Ανώτατος Ηγέτης’» του Ιράν, ο αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, αλλά «δεν θα τον εξουδετερώσουμε (σκοτώσουμε!), τουλάχιστον όχι τώρα», ανέφερε χθες μέσω Truth Social, ενώ καυχήθηκε πως «έχουμε» τον πλήρη έλεγχο του ιρανικού εναέριου χώρου.
«Παράδοση άνευ όρων», πέταξε κατόπιν, σε άλλη τηλεγραφική ανάρτησή του.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει πως εάν σκοτωνόταν ο ιρανός ανώτατος ηγέτης Χαμενεΐ θα επερχόταν το «τέλος της σύγκρουσης», ενώ καλεί τους Ιρανούς να εξεγερθούν εναντίον του «τυραννικού» καθεστώτος.
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκρινε πως «αλλαγή καθεστώτος» στο Ιράν θα ήταν συνώνυμη του χάους», ενώ χαρακτήρισε «στρατηγικό σφάλμα» την επιδίωξή της.
Μετά την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης την Παρασκευή, η Ουάσιγκτον γνωστοποίησε πως ενισχύει τις «αμυντικές δυνατότητες» που έχει αναπτύξει στη Μέση Ανατολή, στέλνοντας ιδίως εκεί το αεροπλανοφόρο Nimitz.
Εξάλλου χθες οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως η πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ θα παραμείνει κλειστή για λόγους ασφαλείας ως την Παρασκευή και παρότρυναν το προσωπικό τους στη χώρα και τα μέλη των οικογενειών τους να αναζητήσουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται.
Ακόμη, ανακοίνωσαν πως δημιουργούν «task force» για να βοηθήσει τους Αμερικανούς στη Μέση Ανατολή. Το Ιράν ορκίζεται πως θα βομβαρδίζει το Ισραήλ ακατάπαυστα για να τερματιστεί η επίθεσή του που άρχισε τη 13η Ιουνίου.
Κυβερνήσεις κρατών της Δύσης και το Ισραήλ -η μοναδική δύναμη στη Μέση Ανατολή με πυρηνικό οπλοστάσιο, κατά ειδικούς- ερίζουν εδώ και χρόνια πως το Ιράν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κάτι που διαψεύδει η Τεχεράνη, υπενθυμίζοντας πως είναι δικαίωμά της να έχει πολιτικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας.
Αν ο Ντόναλντ Τραμπ επιλέξει όντως την εμπλοκή της χώρας του στον πόλεμο, ισχυρή αμερικανική κατευθυνόμενη βόμβα, η GBU-57, βάρους 13,6 τόνων, με γόμωση εκρηκτικές ύλες συνολικά σχεδόν 2,5 τόνων, σχεδιασμένη για τη διάτρηση και τη διείσδυση σε βάθος 61 μέτρων, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καταστροφή υπόγειων εγκαταστάσεων του ιρανικού προγράμματος πυρηνικής ενέργειας.
Από την Παρασκευή η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έχει βάλει στο στόχαστρο εκατοντάδες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, πυρηνικές εγκαταστάσεις, έχει σκοτώσει πολλά από τα κορυφαία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και επίσης επιστήμονες ειδικευμένους στην πυρηνική ενέργεια. Χθες, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως σκότωσε ακόμη έναν σημαντικό ανώτατο αξιωματικό, τον Αλί Σαντμανί, στην Τεχεράνη.
Οι βομβαρδισμοί έχουν επίσης στοιχίσει τη ζωή σε πολλούς άμαχους σε αστικές ζώνες των δυο χωρών, με τα θύματα να φθάνουν τα 224 στο Ιράν, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή, και τα 24 στο Ισραήλ, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου.
Χθες είχαν σχηματιστεί μεγάλες ουρές σε αρτοποιία και πρατήρια καυσίμων στην Τεχεράνη, όπου κάποια καταστήματα παρέμειναν ανοικτά, αλλά όχι η κεντρική αγορά.
«Θέλω να φύγω από την πόλη, αλλά έχω πολλές γάτες, δεν μπορώ να τις εγκαταλείψω», είπε στο AFP η Μίνα, ειδική στην πληροφορική, 37 ετών, κάτοικος δυτικής συνοικίας της Τεχεράνης.
Κυβερνοεπίθεση παρέλυσε χθες τη Sepah, μια από τις μεγαλύτερες ιρανικές τράπεζες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων FARS.
Ιρανικά ΜΜΕ έκαναν αργότερα λόγο για ευρύτερα προβλήματα όσον αφορά την πρόσβαση στο διαδίκτυο, χωρίς να διευκρινίσουν σε τι οφείλονταν.