Πολεμική κλιμάκωση: Δεκάδες τραυματίες στο Ισραήλ από επιθέσεις
22/06/2025
Το Ιράν εκτόξευσε τουλάχιστον 27 πυραύλους κατά του Ισραήλ, φέροντας τα περισσότερα πλήγματα στη Χάιφα. Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ο αριθμός των τραυματιών από την τελευταία ιρανική επίθεση ανήλθε σε 86, χωρίς ωστόσο να φέρεται κάποιος τραυματισμός να είναι σοβαρός. Ενας από τους πυραύλους έπεσε πάνω σε σπίτια όπου κάτοικοι απομακρύνθηκαν έγκαιρα, ενώ άλλοι απεγκλώβισαν ηλικιωμένους και παιδιά που γλίτωσαν τα χειρότερα.
Σύμφωνα με την ιρανική εφημερίδα Shargh, όπως αναρτήθηκε στο Telegram, ακούστηκε ισχυρή έκρηξη στην νότια ιρανική πόλη Μπουσέρ. Στο Μπουσέρ βρίσκεται ο μοναδικός ηλεκτροπαραγωγικός πυρηνικός σταθμός που λειτουργεί στο Ιράν και χρησιμοποιείται ρωσικό πυρηνικό καύσιμο.
Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ενεργοποιήθηκαν συστήματα αεράμυνας στην ανατολική Τεχεράνη και στην επαρχία Γιαζντ.
Νωρίτερα, ισραηλινά αεροσκάφη είχαν εξαπολύσει επίθεση στην πόλη Ταμπρίζ στο νοτιοδυτικό Ιράν.
Από την ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ, το πρωί της Κυριακής, σημειώθηκαν ζημιές σε κτίρια και στο Τελ Αβίβ, ενώ σύμφωνα με το Channel 12 χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν κάτοικοι από συντρίμμια.
Την ίδια ώρα οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν σήμερα ότι στοχοθέτησαν εγκαταστάσεις στο Ισραήλ, μεταξύ των οποίων το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, κοντά στο Τελ Αβίβ, μετά τις αμερικανικές επιθέσεις εναντίον των κύριων πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
«Το εικοστό κύμα της επιχείρησης Τίμια Υπόσχεση 3 άρχισε να χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό πυραύλων υγρών και στερεών καυσίμων μεγάλου βεληνεκούς με καταστροφική ισχύ κεφαλής», ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις σε ανακοίνωσή τους την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Fars.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στους στόχους περιλαμβάνονται το αεροδρόμιο, ένα «κέντρο βιολογικής έρευνας», βάσεις επιμελητείας και κέντρα διοίκησης και ελέγχου.
Δεκάδες οι τραυματίες στο Ισραήλ
Τουλάχιστον 86 άτομα τραυματίστηκαν και χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία του Ισραήλ, μετά τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Εκ των τραυματιών, δύο νοσηλεύονται με μέτρια τραύματα, 77 είναι σε καλή κατάσταση, τέσσερις έχουν οξύ άγχος και τρία υποβάλλονται σε ιατρική αξιολόγηση.