ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Τουρκικά ΜΜΕ: Σε πανικό η Ελλάδα από την συμφωνία με την Λιβύη

Τουρκικά ΜΜΕ: Σε πανικό η Ελλάδα από την συμφωνία με την Λιβύη, Βάνα Στέλλου
EPA/ALI HAIDER

Αμέσως μετά την εκ νέου καταδίκη του τουρκο-λιβυκού Μνημονίου του 2019 ως «παράνομου και ανυπόστατου» στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (27/6), το σύνολο σχεδόν των φιλοκυβερνητικών τουρκικών ΜΜΕ αναφέρει ότι «η στενή συνεργασία της Τουρκίας με την Τρίπολη και τη Βεγγάζη δεν πρόκειται να διακυβευθεί», υπογραμμίζοντας πως το ζήτημα του Μνημονίου δεν θα γίνει ανεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις σχέσεις Άγκυρας-Βρυξελλών.

Στον αντίποδα, η κεμαλική αντιπολίτευση προέβαλε τον ισχυρισμό ότι οι σχέσεις με την ΕΕ πλήττονται ακριβώς λόγω του Μνημονίου. Πάντως, εκτενή τουρκικά δημοσιεύματα παρουσίασαν αντιδράσεις και σχόλια ελληνικών ΜΜΕ αναφορικά με τις θέσεις Άγκυρας και Λιβύης μετά τη Σύνοδο Κορυφής, αποδίδοντας στην Αθήνα εικόνα «έντονης ανησυχίας» ή ακόμη και «πανικού»:

  • Sabah: «Φόβος Τουρκίας στην Ελλάδα: Η συμφωνία με τη Λιβύη προκάλεσε πανικό! Μεγάλη ανησυχία για την Αθήνα»
  • Hurriyet: «Φόβος για την Ανατολική Μεσόγειο στην Ελλάδα: Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης προκάλεσε πανικό»
  • Milliyet: «Η Τουρκία πολλαπλασιάζει τη δύναμή της, η Ελλάδα πανικοβάλλεται: “Το εφιαλτικό σενάριο γίνεται πραγματικότητα”»
  • Türkgün: «Ελληνικοί φόβοι για τη Μεσόγειο»
  • Aydinlik: «Η ισορροπία αλλάζει στη Λιβύη / Η Αθήνα ανησυχεί: η Βεγγάζη πλησιάζει την Άγκυρα»

Η Hurriyet, σε ρεπορτάζ, εκτός από αναφορές σε σχόλια ελληνικών ΜΜΕ, επικεντρώνεται στη σχεδιαζόμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στη Λιβύη: «Ο Γεραπετρίτης θα ξεκινήσει περιοδεία σε Βεγγάζη-Τρίπολη». Συγκεκριμένα: «Η Βουλή των Αντιπροσώπων, με έδρα το Τομπρούκ, φέρεται να έχει δώσει το “πράσινο φως” (βάσει πληροφοριών) για επικύρωση του Μνημονίου του 2019 μεταξύ Τουρκίας και Κυβέρνησης της Τρίπολης, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην Αθήνα», γράφουν σχετικά.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται να προγραμματίζει επισκέψεις τόσο στην Τρίπολη, όσο και στη Βεγγάζη. Τονίζεται ότι η “αναταραχή” ξεκίνησε από τον ελληνικό διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων σε δύο θαλάσσιες περιοχές, τις οποίες η Λιβύη θεωρεί ότι εμπίπτουν στη δική της υφαλοκρηπίδα βάσει του Μνημονίου του 2019. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από Τρίπολη και Τομπρούκ.

Στη συνέχεια υπεγράφη συμφωνία μεταξύ TPAO και NOC για γεωλογικές και γεωφυσικές έρευνες σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές, ενώ η Ελλάδα ανέπτυξε τρία πολεμικά πλοία στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης, επικαλούμενη την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής ροής. Η εφημερίδα σημειώνει ότι, παρά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (με επιμονή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη), «οι ανησυχίες στην Αθήνα δεν έχουν κατευναστεί», ενώ ο ελληνικός τύπος υπογραμμίζει πως «η ΕΕ έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή της στη συμφωνία, αλλά τίποτα δεν έχει αλλάξει».

Κορύφωση της ανησυχίας αποδίδεται σε δηλώσεις αξιωματούχων του Τομπρούκ και πληροφορίες ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ενδέχεται να εγκρίνει τη συμφωνία εντός της εβδομάδας, εξέλιξη που – κατά την Hurriyet – «θα στερούσε από την Ελλάδα το βασικό επιχείρημα ότι το Μνημόνιο είναι άκυρο επειδή δεν έχει κυρωθεί από το κοινοβούλιο της Ανατολικής Λιβύης».

Το τρίγωνο Ελλάδα, Λιβύη, Αίγυπτος

Γράφει σχετικά η Turkiye: “Η Ελλάδα σχεδιάζει να σταματήσει την Τουρκία: Ξεκίνησε ένας αγώνας 24 ωρών με την Αίγυπτο ενάντια στη Συμφωνία της Λιβύης”. Συγκεκριμένα: Αναφέρεται ότι «κουδούνια συναγερμού χτυπούν στην Αθήνα», η οποία έχει ξεκινήσει διπλωματικές επαφές με την Αίγυπτο προκειμένου να αποτρέψει την κυβέρνηση της Βεγγάζης από το να εγκρίνει τη συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας Τουρκίας-Λιβύης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης φέρεται να προγραμματίζει επίσκεψη στη Λιβύη στις 6 Ιουλίου για συνομιλίες σε Τρίπολη και Βεγγάζη, με το δημοσίευμα να σχολιάζει ότι «προσπαθούν να αποτρέψουν το χειρότερο σενάριο». Επικαλούμενη «πηγές στην Αθήνα», η εφημερίδα αποδίδει βαθιά ανησυχία για ενδεχόμενη έγκριση του Μνημονίου από το Τομπρούκ.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι η Ελλάδα «βάζει μπροστά την Αίγυπτο», παραθέτοντας δηλώσεις του Γεραπετρίτη για τις στρατηγικές σχέσεις με την Αίγυπτο και την κοινή στόχευση σε μια λύση με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, ώστε να περιοριστεί η τουρκική επιρροή στη Λιβύη. Τέλος, σημειώνεται ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις προσπάθειες να προωθήσει το ζήτημα σε διεθνή φόρα, όπως η ΕΕ και ο ΟΗΕ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx