Ο Μητσοτάκης στο περιβόλι της Παναγίας
02/07/2025
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμενόταν από μακρού να επισκεφτεί το “θεοβάδιστον Όρος”, αλλά ανέκυψαν ζητήματα που έθεσαν την επίσκεψη εν αμφιβόλω. Επτά ηγούμενοι ισαρίθμων Ιερών Μονών (ΙΜ) του Αγίου Όρους εξέφρασαν επιφυλάξεις για το πρόγραμμα της επίσκεψης, που διοργάνωσε ο Πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, Αλκιβιάδης Στεφανής. Επιμένουν να εφαρμοστεί το “τυπικόν” της υποδοχής αρχηγού κυβερνήσεως στην Αθωνική πολιτεία κι όχι το “πρόγραμμα Στεφανή”.
Την πρωθυπουργική επίσκεψη στις Καρυές, πρωτεύουσα της μοναστικής κοινότητας, θα ακολουθήσει πανηγυρική ιερά λειτουργία στον περίφημο ναό του Πρωτάτου, δεξίωση στην ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους και δείπνο στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος, όπου προβλέπεται η διανυκτέρευση του πρωθυπουργού.
Οι ηγούμενοι και αντιπρόσωποι των 20 Ιερών Μονών θα μετάσχουν σε σύσκεψη-εργασίας υπό τον πρωθυπουργό, για την αντιμετώπιση επειγόντων προβλημάτων της Μοναστικής ζωής, μετά τον πρόσφατο σεισμό. Υπάρχει και το θεσμικό καθεστώς (Άβατον) και οι ιδιομορφίες του Αγίου Όρους.
Κατ’ αρχήν, ο εκούσιος κανόνας, να μην υπάρχει Έλληνας πολίτης και πολιτικός, που δεν έχει επισκεφθεί τουλάχιστον μία φορά την Κοιτίδα της Ορθοδοξίας, επιβάλλει την επίσκεψη. Τον κανόνα παρέβη μόνον ο “εθνάρχης” (όπως κι άλλους κανόνες: της ταφής του, επίσκεψης στην Κύπρο και φιλίας).
Το Άγιον Όρος
Το Άγιον Όρος είναι αναπόσπαστο τμήμα της κυριαρχίας της Ελληνικής Πολιτείας από την απελευθέρωση το 1913 και υπήρξε η άσβεστος φλόγα του Ελληνισμού επί 12 αιώνες. Προηγουμένως, η χερσόνησος του Άθω είχε παγανικόν ιερόν στην “Κερασιά” (παραφθορά της λέξεως Κοράσιον) και υπήρξε καταφύγιο ερημιτών κι αναχωρητών. Έχει συνδέσει την θρησκευτική του υπόσταση με εκκλησιαστικούς κι εθνικούς αγώνες, όπως την Μεγάλη Επανάσταση του 1821 και την διαφύλαξη του Ορθοδόξου δόγματος της Ανατολικής Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.
Φιλοξενεί σήμερα τέσσερις αλλοεθνείς Ιερές Μονές, Ρωσική, Βουλγαρική, Σερβική και Ρουμανική (σκήτη). Οι ξένοι μοναχοί είναι υποχρεωτικά Έλληνες πολίτες. “Lingua franca” στο Όρος είναι η Ελληνική γλώσσα, όπως την Αλεξανδρινή και Ρωμαϊκή περίοδο. Και μόνον το γεγονός της ανεξάντλητης Ελληνικότητας του Αγίου Όρους καθιστά επιβεβλημένη την επίσκεψη του πρωθυπουργού της χώρας στην μοναστική πολιτεία. Αρκετές αμφισβητήσεις δέχεται η Ελληνική πατρίδα από ξένους αναθεωρητές (Τουρκία, Σκόπια, Αλβανία) ή/και από Έλληνες καλοθελητές, όπως λχ. η εγκατάλειψη της επήρειας της νήσου Στρογγύλης στο Καστελλόριζο. Μην ξυπνήσουμε αλυτρωτισμούς από της εποχής του Μπίσμαρκ…
Υπάρχει κι άμεσος αιτία που καθιστά την επίσκεψη του Κυρ.Μητσοτάκη στο Άγιον Όρος επιβεβλημένη: Οι μεγάλες ζημίες των ιερών καθιδρυμάτων, που προκάλεσε ο σεισμός του περασμένου μηνός. Χρειάζεται η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, για τις επισκευές και συντηρήσεις και ξέρουμε από τα Τέμπη πόσο άμεση είναι η κινητοποίηση των εργολάβων, όταν λάβουν άνωθεν εντολή. Υπάρχουν βεβαίως οι ορθές ενστάσεις των ηγουμένων των Ιερών Μονών, για τον γάμο των ομοφύλων και την τεκνοθεσία. Αλλά στο περιβόλι της Παναγίας θάλλει η Αγάπη και χορηγείται αφειδώς η Μετάνοια. Μην τις στερήσουν οι πατέρες Αγιορείτες από το απολωλός πρόβατο…
Ο κ. Διοικητής του Αγίου Όρους οφείλει εξ άλλου να τηρεί το τυπικόν του Αγίου Όρους απαρεγκλίτως, κι αν δεν το ξέρει να το μάθει. Εδώ, δεν έχει να κάνει με τους φτωχοδιάβολους του Ερντογάν, όπως το 2019 στον Έβρο, αλλά με μία παράδοση ευλάβειας, άνω των χιλίων ετών. Σοβαρότης λοιπόν.