Μόσχα: Το Αζερμπαϊτζάν μη ασφαλής χώρα – Σοκ από ξυλοδαρμούς Ρώσων δημοσιογράφων
02/07/2025
«Η Ρωσία θα προστατεύσει τα συμφέροντα των πολιτών της στο Αζερμπαϊτζάν με κάθε μέσο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ, ενώ για την μεγάλη κρίση στις διμερείς σχέσεις Ρωσίας-Αρμενίας η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι «οι δυο λαοί έχουν αδελφικούς δεσμούς και θα μετανιώσουν όσοι προσπαθούν να διαταράξουν τη σχέση τους».
Κατηγορηματικός ήταν και ο πρόεδρος της συνταγματικής επιτροπής του Συμβουλίου τη Ρωσικής Ομοσπονδίας Αντρέι Κλισας, που δήλωσε: «Ας είμαστε ειλικρινείς. Το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι επί του παρόντος ασφαλής χώρα για τους Ρώσους πολίτες. Η εκεί πρεσβεία μας καταγγέλλει χειροδικίες από άτομα που παρίσταναν ή ήταν αστυνομικοί εις βάρος ακόμη και Ρώσων τουριστών στο δρόμο»
Η Μαρία Ζαχάροβα είπε τα εξής: «Για τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν, οι σχέσεις φιλίας είναι εξαιρετικά σημαντικές και όσοι θέλουν να τις χαλάσουν θα πρέπει να το καλοσκεφτούν. Υπάρχουν πολλοί που ζεσταίνονται με αυτό (σ.σ. ρωσική παροιμία για όσους επιχαίρουν). Προσέξτε μην καείτε. Γιατί για εμάς, αλλά πιστεύω και για τους δύο λαούς, η φιλία είναι πραγματικά σημαντική και όσοι θέλουν να την χαλάσουν θα πρέπει να σκεφτούν πολύ καλά τις συνέπειες των πράξεών τους».
Η νέα και εντονότατη κρίση ξέσπασε με αφορμή μια ακραία αντίδραση στη σύλληψη μαφιόζων στην Αικατερινούπολη -περίπου 11 άτομα που κατηγορούνται για σωρεία δολοφονιών. Όλοι ήταν Ρώσοι υπήκοοι με αζερική καταγωγή και το Αζερμπαϊτζάν διαμαρτυρήθηκε για τις συλλήψεις θεωρώντας τους υπηκόους του. Πήρε θέση κατά των συλλήψεων με δηλώσεις πολιτικών ότι «βασανίσθηκαν βάναυσα από τους Ρώσους αστυνομικούς και μάλιστα στοχευμένα επειδή ήταν Αζέροι». Η κατάσταση εκτραχύνθηκε όταν δύο από τους συλληφθέντες πέθαναν ενώ ήταν κρατούμενοι. Ως αντίποινα, οι Αζέροι συνέλαβαν Ρώσους δημοσιογράφους, οι εικόνες των οποίων από την εμφανή κακοποίηση τους προκαλούν σοκ:
Ένας 55χρονος από τους συλληφθέντες πέθανε μάλλον από καρδιά σύμφωνα με του Ρώσους και ο 60χρονος αδελφός του κατέληξε από άγνωστη προς το παρόν αιτία. Οι Ρώσοι έστειλαν τις σορούς στο Αζερμπαϊτζάν για να κάνουν και οι Αζέροι ιατροδικαστική εξέταση, με αποτέλεσμα αυτοί τώρα να υποστηρίζουν ότι τα δύο αδέλφια πέθαναν από βιαιότητες και ξύλο.
Στο twitter Αζέροι και Ουκρανοί βρίζουν τους Ρώσους «για τη βαναυσότητά τους» και δείχνουν τα φέρετρα των δύο αδελφών στους δρόμους με κόσμο, ενώ οι Ρώσοι σχολιάζουν αντίστοιχα “φαντάσου να περιφέρονταν τόσο τιμητικά ως πεσόντων ηρώων ή μαρτύρων τα φέρετρα των εμπόρων ναρκωτικών στην Κολομβία”. Φυσικά όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να διερευνηθεί ο θάνατος κρατουμένων, έστω και αν ήταν δολοφόνοι, αλλά είναι ολοφάνερο ότι το θέμα δεν είναι οι Αζέροι κακοποιοί και ότι το όλο θέμα των ρώσων αζερικής καταγωγής συνιστά αφορμή.
Κρίση Ρωσίας-Αζερμπαϊτζάν
Μετά τους θανάτους άρχισαν και οι οξύτατες αντιδράσεις. Απαγορεύθηκαν οι εκδηλώσεις της ρωσικής μειονότητας, ακυρώθηκαν πολιτικές συναντήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και άρχισαν συλλήψεις. Οι αζερικές εφημερίδες δημοσιεύουν άρθρα για τους «Ρώσους που σκοτώνουν Αζέρους» και στο τουίτερ οι Ουκρανοί αλλά και οι Αζέροι επιχαίρουν με τους χτυπημένους (προφανώς από αστυνομικους) οκτώ Ρώσους πολίτες που συνελήφθησαν αίφνης στο Μπακού και κατηγορούνται ότι είναι χάκερς ή έμποροι ναρκωτικών.
Οι Ρώσοι δημοσιογράφοι του Sputnik κρατούνται με αόριστες κατηγορίες με κάποια αζερικά δημοσιεύματα να τους αναφέρουν ως κατασκόπους της Ρωσίας. Έχουν συλληφθεί πάνω από 11 Ρώσοι στο Μπακού τις τελευταίες ημέρες. Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών καλεί εν τω μεταξύ τους Ρώσους πολίτες στο Αζερμπαϊτζάν «να επιδείξουν αυξημένη προσοχή και σύνεση και όσοι θέλουν να ταξιδέψουν, να λάβουν υπόψη την κατάσταση που επικρατεί εκεί».
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της χώρας Ιλχάμ Αλιέφ πήρε προ διημέρου καθαρά φιλοουκρανικές θέσεις στο ζήτημα του πολέμου και ότι ο Ζελένσκι δήλωσε «θα είμαστε στο πλευρό των Αζέρων, η Ρωσία δεν είναι ανίκητη». Το αντιρωσικό κρεσέντο στο Αζερμπαϊτζάν έχει πιο βαθιές ρίζες από την αφορμή του, αφού εξάλλου και στο θέμα του Ιράν, από το Αζερμπαϊτζάν πέταξαν ισραηλινά drones, σε κόντρα προς την φιλοϊρανική στάση της Ρωσίας.
Παρότι η Ρωσία δεν στήριξε στρατιωτικά την Αρμενία και αυτή ηττήθηκε, το Αζερμπαϊτζάν δεν φαίνεται να το “εκτίμησε” αυτό και μήνες τώρα προκαλεί τριβές με τη Ρωσία, είτε από καπρίτσια του Αλίεφ που κληρονόμησε την προεδρία από τον πατέρα του και θέλει να γίνει παράγοντας στις τουρκόφωνες χώρες του Τουράν, είτε και σε συνεννόηση με την Τουρκία που έχει κι αυτή τα σχέδιά της για το μαλακό υπογάστριο της ρωσικής ομοσπονδίας.