Η Άγκυρα εκλιπαρεί για αναγνώριση της “ΤΔΒΚ” από την Ισλαμική Διάσκεψη
03/07/2025
Η Άγκυρα «κανονίζει» τα ταξίδια του εγκάθετου της, Ερσίν Τατάρ, στο εξωτερικό. Πολλές φορές τα επιβάλλει. Πρωτίστως σε κράτη, τα οποία επηρεάζει. Είτε είναι- αυτά τα κράτη- της επιρροής της είτε έχει μαζί τους καλές σχέσεις. Κάποτε η Άγκυρα εκλιπαρεί για μια πρόσκληση προς τον εγκάθετο της.
Ο Ερσίν Τατάρ ταξιδεύει συχνά στο Αζερμπαϊτζάν, Κι αυτό είναι αποτέλεσμα των στενών σχέσεων Ερντογάν με Αλίεφ. Είναι αποτέλεσμα των κοινών επιδιώξεων της Άγκυρας και του Μπακού στην ευρύτερη περιοχή. Δεν στοιχίζει στους Αζέρους τίποτε να προσκαλούν κατά καιρούς τον κατοχική ηγέτη ή εκπρόσωπο του. Και το πράττουν.
Αυτές τις ημέρες ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, έχει μεταβεί στο Αζερμπαϊτζάν για τη 17η Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και για να πραγματοποιήσει, όπως συναφώς αναφέρθηκε, σειρά συναντήσεων. Είναι σαφές πως η επιδίωξη της κατοχικής πλευράς είναι η σύνδεση του παράνομου καθεστώτος με το διεθνή γίγνεσθαι. Απώτερος στόχος η αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος και στο τέλος η αναγνώριση. Το εγχείρημα της αναγνώρισης είναι δύσκολο, ωστόσο, η προσπάθεια συνεχίζεται, κυρίως από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Τατάρ ψάχνει να βρει… αναγνώριση
Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης πριν από την αναχώρησή του για το Αζερμπαϊτζάν ο Τατάρ υποστήριξε ότι «η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έχει γίνει σταδιακά αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα και στο πλαίσιο αυτό, η Σύνοδος Κορυφής των Ηγετών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας, που έγινε μέλος-παρατηρητής το 2012, είναι πολύ σημαντική».
Ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι «αφού η ΤΔΒΚ έγινε μέλος-παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) με τη συνταγματική της ονομασία το 2022, εκπροσωπήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο τόσο στον ΟΤΚ όσο και στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας»( πηγή Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών).
Τα περί αναγνώρισης τα λέει συνεχώς τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντιγάν, ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν και ασφαλώς το φερέφωνο τους στα κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ. Το λένε και το ξαναλένε με απώτερο στόχο να εδραιωθεί διεθνώς.
Η κυπριακή διπλωματία σε εγρήγορση
Αυτά που λέγει δημόσια ο Τατάρ φαντάζουν εξωπραγματικά. Ενδέχεται να τα πιστεύει καθώς συνήθως είναι εκτός πραγματικότητας και έχει έλλειψη πολιτικής αντίληψης. Ο κατοχικός ηγέτης, ισχυρίζεται ότι «η χώρα μας ( σ.σ. εννοεί τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας) είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια γέφυρα από την Κεντρική Ασία προς την Ανατολική Μεσόγειο με το νέο μας αεροδρόμιο και τα λιμάνια, τα οποία είναι πλήρως εξοπλισμένα και έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούν περισσότερους από 10 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, και η Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη είναι έτοιμη να αναπτύξει και να διευκολύνει το εμπόριο εντός του οργανισμού»!
Δεν έχει σημασία τι μπορεί να γίνει και τι όχι από τα όσα αναφέρει ο εγκάθετος της Άγκυρας, Τατάρ. Μάλλον δεν μπορούν να γίνουν όλα αυτά. Το ζητούμενο είναι να βρισκόμαστε σε εγρήγορση για αποτρεπτικές κινήσεις. Δυνατότητες υπάρχουν εξ ου και οι επιφυλάξεις που εκφράσθηκαν στο ψήφισμα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Η Άγκυρα αιφνιδιάστηκε και ενοχλήθηκε για το γεγονός ότι έξι κράτη-μέλη εναντιώθηκαν στις διατυπώσεις, που κατέθεσε. Αυτή η αντίδραση είναι αποτέλεσμα καλής δουλειάς της κυπριακής διπλωματίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας.