Κίεβο και ΔΟΑΕ συγκάλυψαν πρόβλημα σε ουκρανικό πυρηνικό σταθμό
07/07/2025
Διαβαθμισμένο έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα η τουρκική εφημερίδα Aydinlik δείχνει πώς συγκαλύφθηκε η βλάβη σε αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό της Νότιας Ουκρανίας λόγω «παραβίασης των συνθηκών λειτουργίας». Από το έγγραφο προκύπτει ότι η Ουκρανία όχι μόνον συγκάλυψε βλάβη σε πυρηνική αντιδραστήρα, αλλά “έπεισε” και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να κάνει το ίδιο.
Η τουρκική εφημερίδα Aydinlik από προχθές δημοσιεύει απόρρητα ουκρανικά έγγραφα τα οποία ήρθαν στα χέρια της. Σήμερα δημοσίευσε ένα έγγραφο από το οποίο το τουρκικό μέσο ενημέρωσης συνάγει το συμπέρασμα ότι συγκαλύφθηκε τόσο από το Κίεβο όσο και από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας ένα λάθος που διαπράχθηκε στον πυρηνικό σταθμό της Νότιας Ουκρανίας.
Η δυσλειτουργία, σύμφωνα με την Aydinlik, «δεν είναι σαφές αν αφορούσε σε αντιδραστήρα και αν ο κίνδυνος ήταν μεγάλος, αλλά είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι το Κίεβο έκανε ενέργειες για να αποκρύψει το περιστατικό και η ΔΟΑΕ δεν το ανέφερε με ακριβή στοιχεία». Υπενθυμιζεται ότι δημοσιεύσαμε και τα δυο προηγούμενα απόρρητα έγγραφα που έφερε στο φως η Aydinlik και ότι όλα είναι επιστολές ταξιάρχου της υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανία, της SBU. Αυτός ζητεί με τέσσερις επιστολές του να παρασημοφορηθούν ή πάντως να ανταμειφθούν ισάριθμοι στρατιωτικοί της SBU για σημαντικές υπηρεσίες που παρείχαν σε διάφορους τομείς.
Το πρώτο ντοκουμέντο αφορούσε την ανάγκη να τιμήσει η υπηρεσία έναν ταγματάρχη για τις υπηρεσίες του στον τομέα τόσο της στρατολόγησης πρακτόρων μεταξύ της διασποράς των Ουκρανών στην Τουρκία, όσο και για το ότι κατάφερε να αποτρέψει την στρατολόγησης τριών εξ αυτών από ξένες δυνάμεις. Το δεύτερο ντοκουμέντο είναι επιστολή που ζητεί να τιμηθεί ένας αντισυνταγματάρχης που σημείωσε επιτυχίες στην παρακολούθηση Τατάρων της Κριμαίας και διείσδυσε σε αυτές για να αποτρέψει αυτονομιστικές τάσεις που σχετίζονται με τουρκικές υπηρεσίες. Το τρίτο αναφέρεται σε συγκάλυψη περιστατικού σε πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας και το τέταρτο (που θα δημοσιευθεί μάλλον αύριο) αναφέρεται σε διείσδυση της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών SUB σε ευρωπαϊκές υπηρεσίες. Όλα τα έγγραφα έχουν συνταχθεί από την Περιφερειακή Διεύθυνση Μικολάιβ της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU). Η ονομασία είναι Μικολάιβ (ουκρανικά) ή Νικολάγιεφ (ρωσικά)
Το νέο δημοσίευμα
Σήμερα το Aydinlik ανήρτησε τα εξής: «Συνεχίζουμε να δημοσιεύουμε τα μυστικά ουκρανικά έγγραφα που έχουμε αποκτήσει. Στην πρώτη φάση της έρευνάς μας, αποκαλύψαμε ότι το Κίεβο στρατολόγησε κατασκόπους στην ουκρανική διασπορά στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα και στη Σμύρνη, ενσωματώνοντας ουσιαστικά την κοινότητα των προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία στο δίκτυο πληροφοριών της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ουκρανίας, στην SBU. Στη συνέχεια δημοσιεύσαμε απόρρητο έγγραφο της ίδιας υπηρεσίας, που αποκαλύπτει ότι το Κίεβο διείσδυσε στις αντιρωσικές κοινότητες των Τατάρων της Κριμαίας -κοινότητες που έχουν διασυνδέσεις με την Τουρκία, την οποία θεωρούσε «απειλή» και αυτονομιστικές, και πώς χειραγώγησε τους ηγέτες της κοινότητας με ΜΚΟ “φαντάσματα”.
»Το τρίτο έγγραφο του δημοσιεύουμε σήμερα αφορά σκάνδαλο πυρηνικής συγκάλυψης του Κιέβου. Το τρίτο ουκρανικό έγγραφο παρέχει στοιχεία για την επικίνδυνη επιχείρηση χειραγώγησης πληροφοριών που πραγματοποιήθηκε στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας και υποδηλώνει ότι το Κίεβο παρέκαμψε τους διεθνείς μηχανισμούς ελέγχου.
»Στη σημερινή επιστολή, συντεταγμένη το Μάρτιο του 2024, ζητείται να αναγνωριστεί η προσφορά του συνταγματάρχη Αντρίι Μικαΐλοβιτς Σεμενιούκ, που είναι επικεφαλής του γραφείου Γιουζνοουκράινσκ της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) στην περιοχή Μικολάιβ. Σύμφωνα με την επίσημη αλληλογραφία, ο Σεμενιούκ απέτρεψε μια τεχνική δυσλειτουργία στον Πυρηνικό Σταθμό της Νότιας Ουκρανίας (Pivdennoukrainska AES), 300 χλμ. νοτίως του Κιέβου, που ειχε προκληθεί από αμέλεια, κάτι που δεν φαίνεται στις αντίστοιχες εκθέσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA).»
Τι έκανε ο συνταγματάρχης
Η εφημερίδα Αydinlik συνεχίζει με λίγα βιογραφικά στοιχεία του προτεινόμενου για μετάλλιο συνταγματάρχη. «Γεννήθηκε το 1972 και σπούδασε Χημεία και Τεχνολογία στο Ντνίπρο. Μετά το πτυχίο του το 1996, εκπαιδεύτηκε στην Εθνική Ακαδημία της SBU. Ο Σεμενιούκ υπηρετεί στις τάξεις της SBU από το 2000 και τοποθετήθηκε στην πόλη Γιουζνουκράινσκ το 2021. Όπως και στα άλλα δύο έγγραφα που αποκαλύψαμε, η επιστολή υπογράφεται από τον Περιφερειακό Διευθυντή της SBU στο Μικολάιφ, τον ταξίαρχο Ντμίτρο Νεβέντροφ. Αυτός γράφει ότι ο Σεμενιούκ «είναι ένας αξιωματικός και διευθυντής που γνωρίζει καλά τη νομοθεσία, συνδυάζει τη θεωρητική γνώση με την πρακτική, έχει υψηλές δεξιότητες διαχείρισης ομάδας και οργάνωσης, έχει ανεπτυγμένο αίσθημα ευθύνης, δεν επιδιώκει προσωπικό κέρδος και είναι σεβαστός και αφοσιωμένος στον ουκρανικό λαό».
«Η πιο εντυπωσιακή λεπτομέρεια στο έγγραφο», γράφει το Aydinlik «αφορά τους πυρηνικούς αντιδραστήρες που υπέστησαν ζημίες στη Νότια Ουκρανία. Ό,τι γράφεται προς τιμήν του Σεμενιούκ υποδηλώνει ότι ή προκλήθηκε ζημία στον αντιδραστήρα καθ΄αυτόν ή σε κρίσιμα συστήματα ασφαλείας που συνδέονται με αυτόν. Η αλληλογραφία αναφέρει σαφώς ότι η εν λόγω βλάβη συνέβη λόγω «παραβίασης των συνθηκών λειτουργίας», δηλαδή από αμέλεια. Ωστόσο, χάρη στις δραστηριότητες συγκάλυψης που πραγματοποίησε η SBU, το περιστατικό αυτό δεν καταγράφηκε ως είχε στην έκθεση της ΔΟΑΕ».
Η ΔΟΑΕ και το ατύχημα που απέκρυψε
«Οι μονάδες του πυρηνικού σταθμού που παράγουν ενέργεια και οι βλάβες που παρατηρούνται εδώ είναι κρίσιμης σημασίας όσον αφορά την ασφάλεια και την παραγωγή ενέργειας του σταθμού. Η ζημιά στον εξοπλισμό λόγω παραβίασης των συνθηκών λειτουργίας αυξάνει την πιθανότητα σοβαρής βλάβης από τεχνικής άποψης και από άποψη ασφάλειας. Δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες στο έγγραφο σχετικά με τη φύση της βλάβης. Ωστόσο, το πιο επικίνδυνο σενάριο που θα μπορούσε να ισχύσει είναι να σημειώθηκε βλάβη στον πυρήνα του αντιδραστήρα. Αν μια τέτοια κατάσταση δεν εντοπιστεί έγκαιρα ή αποκρυφθεί, θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη περιβαλλοντική μόλυνση μέσω σταδιακών διαρροών», γράφει η Aydinlik και συνεχίζει:
«Δεν είναι σαφές εάν οι αξιωματούχοι της ΔΟΑΕ εξαπατήθηκαν από τον Συνταγματάρχη Σεμενιούκ και την ομάδα του ή εάν σκόπιμα και εν γνώσει τους για πολιτικούς λόγους κάλυψαν την βλάβη που είχε προκληθεί από αμέλεια. Ωστόσο, η αλληλογραφία αναφέρει ότι ο Συνταγματάρχης «διαβίβασε πληροφορίες υπέρ της Ουκρανίας» στις αρχές της ΔΟΑΕ σχετικά με την βλάβη και ότι χάρη σε αυτόν «το περιστατικό δεν συμπεριελήφθη στην έκθεση της ΔΟΑΕ». Λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς πολιτικές ισορροπίες και την τρέχουσα υποστήριξη των δυτικών στην Ουκρανία, δεν θα μας προκαλούσε έκπληξη η προθυμία της ΔΟΑΕ να αγνοήσει ορισμένα “τεχνικά προβλήματα”.
»Η επιστολή τονίζει ότι χάρη σε αυτήν την επιχείρηση με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Σεμενιούκ, αποτράπηκαν πιθανές «εκστρατείες ενημέρωσης» κατά της Ουκρανίας και «περιορίστηκε η προπαγάνδα της Ρωσίας.» Η αναφορά τεχνικών βλαβών σε κρίσιμες υποδομές, όπως είναι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις, υπό πλήρη και διαφανή εποπτεία είναι γνωστή ως ο χρυσός κανόνας. Εάν μια βλάβη ή δυσλειτουργία δεν εμφανίζεται στις διεθνείς εκθέσεις με απόκρυψη της πραγματικής κατάστασης ή με ελλιπείς πληροφορίες, αυτό ουσιαστικά σημαίνει συγκάλυψη. Φαίνεται ότι για τον συνταγματάρχη Σεμενιούκ ζητείται επίσης να του απονεμηθεί το μετάλλιο “Για Θάρρος” (Za Doblest) της SBU στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης. Αυτό όμως σημαίνει ότι ο Σεμενιούκ διακινδύνευσε τη ζωή του, και προκαλεί υπόνοιες.
»Ενώ είναι πασιφανές ότι η ΔΟΑΕ παίζει βρόμικα πολιτικά παιχνίδια, όπως αποκαλύφθηκε στη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ισραήλ. Το διαρρεύσαν έγγραφο εγείρει το ερώτημα αν ισχύει κάτι παρόμοιο και για το Κίεβο. Το ζήτημα δεν είναι μόνο η πυρηνική ασφάλεια, αλλά σχετίζεται άμεσα με τη διαφάνεια, την αξιοπιστία και την αμεροληψία των διεθνών μηχανισμών ελέγχου. Όπως προκύπτει από το ουκρανικό έγγραφο, η Ουκρανία όχι μόνο κρύβει τα δικά της προβλήματα πυρηνικής ασφάλειας, αλλά μεταφέρει την συγκάλυψη στη διεθνή αλυσίδα αναφοράς. Πού λοιπόν βρίσκει το Κίεβο το θάρρος και τη δυνατότητα να κάνει κάτι τέτοιο; Αν η δυσλειτουργία που συγκαλύπτεται στο έγγραφο είχε οδηγήσει σε μια μεγάλη καταστροφή, δεν θα είχε η Ευρώπη καμία ευθύνη γι’ αυτήν;
»Η επιχείρηση «καθαρισμού» στην έκθεση της ΔΟΑΕ είναι μόνο ένα παράδειγμα. Αν το Κίεβο μπορεί να το κάνει αυτό, πού αλλού θα μπορούσαν να φτάσουν τα χέρια του; Το τέταρτο και τελευταίο μυστικό έγγραφο που θα δημοσιεύσουμε αύριο αποκαλύπτει τη στρατηγική σημασία της περιοχής του Νικολάιφ όχι μόνο όσον αφορά την πυρηνική ασφάλεια, αλλά και για τις ευρωπαϊκές αποστολές στην Ουκρανία. Αυτό το τελευταίο έγγραφο αποκαλύπτει πώς το Κίεβο «διείσδυσε τεχνικά» στα κτίρια φιλικών και συμμαχικών οργανισμών.
»Οι πυρηνικοί σταθμοί είναι από τις πιο στενά παρακολουθούμενες εγκαταστάσεις στον κόσμο, όχι μόνο λόγω του στρατηγικού τους ρόλου στην παραγωγή ενέργειας, αλλά και λόγω των πιθανών κινδύνων που θέτουν. Θεσμοί όπως ο ΔΟΑΕ αποτελούν το «χρυσό πρότυπο» της πλήρους και διαφανούς αναφοράς τυχόν δυσλειτουργιών, συμβάντων ή παραβιάσεων ασφαλείας που συμβαίνουν εκεί. Τουλάχιστον θεωρητικά. Ωστόσο, η επιστολή αυτή δείχνει ότι αυτή η εικόνα αξιοπιστίας που παρουσιάζεται στο κοινό είναι σε μεγάλο βαθμό μια ψευδαίσθηση και ότι η φύση και η ανθρώπινη ζωή μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο για πολιτικούς λόγους. Ενώ τα παραδείγματα του Τσερνόμπιλ και της Φουκουσίμα είναι ακόμα φρέσκα στο μυαλό μας, η απόκρυψη ή η χειραγώγηση μιας τεχνικής βλάβης σε έναν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες καταστροφές όχι μόνο σε περιφερειακό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τέτοιες προσπάθειες συγκάλυψης αμφισβητούν σοβαρά τη φήμη και την αξιοπιστία του διεθνούς μηχανισμού πυρηνικής ασφάλειας», καταλήγει το ρεπορτάζ της Aydinlik.