Νέα επίθεση των Χούθι σε ελληνόκτητα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα
08/07/2025
Προβληματισμό προκαλεί στη ναυτιλιακή κοινότητα οι δύο επιθέσεις που δέχτηκαν ελληνόκτητα φορτηγά πλοία, ανοιχτά της Υεμένης, αλλά και η νέα “μυστηριώδη” έκρηξη – η έκτη κατά σειρά – σε υγραεριοφόρο, που προσέγγιζε σε λιμάνι της Ρωσίας.
Τα τρία σοβαρά αυτά περιστατικά αναδεικνύουν πως στοχοποιείται η εμπορική ναυτιλία στο πλαίσιο πολεμικών συγκρούσεων, αλλά και την επικινδυνότητα του ναυτικού επαγγέλματος, που έχουν επισημάνει με ανακοινώσεις τους η Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ITF) αλλά και ελληνικά ναυτεργατικά σωματεία, ζητώντας τη λήψη μέτρων.
Οι δύο επιθέσεις ανοιχτά της Υεμένης, η μία το μεσημέρι της Κυριακής 6/7 και άλλη την Δευτέρα 07/07 φέρεται να πραγματοποιήθηκαν από τους αντάρτες Χούθι, από την δεύτερη μάλιστα επίθεση σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν δύο αγνοούμενοι και δύο τραυματίες. Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα, το πλήρωμα του δεύτερου ελληνόκτητου που δέχτηκε επίθεση αποτελείται από Φιλιππινέζους ναυτικούς.
Το Ισραήλ, ως “απάντηση”, τα ξημερώματα της Δευτέρας 7/7, έπληξε στόχους σε τρία λιμάνια της χώρας και μένει να δούμε πως και αν θα απαντήσει στο νέο πλήγμα. Οι επιθέσεις, η μία στο ελληνόκτητο με σημαία Νήσων Μάρσαλ δεξαμενόπλοιο “Eco Wizard” που ανήκει στο στόλο της StealthGas (εταιρείας του ομίλου Βαφιά) και η άλλη στο υπό λιβεριανή σημαία Eternity C, προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς εντάσσονται σε ένα “κύκλο” μυστηριωδών επιθέσεων σε δεξαμενόπλοια, χωρίς εμφανή σύνδεση μεταξύ τους, πέρα από το ότι έχουν προσεγγίσει σε Ρωσικά λιμάνια, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα 7/7, στο πλοίο, το οποίο μετέφερε αμμωνία, σημειώθηκαν δύο εκρήξεις, με διαφορά 10 λεπτών της ώρας η μια από την άλλη, ενώ βρισκόταν στο ρωσικό λιμάνι, σημαντικό ενεργειακό κόμβο Ust- Luga, στη Βαλτική θάλασσα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κανένας τραυματισμός. Οι εκρήξεις προκάλεσαν ρήγματα και εισροή υδάτων, με αποτέλεσμα το πλοίο να πάρει κλήση. Ως πιθανότερη αιτία των εκρήξεων εξετάζεται η τοποθέτηση ωρολογιακών μαγνητικών ναρκών, οι λεγόμενες “πεταλίδες”, όπως έχει συμβεί σε άλλα πέντε πλοία, διαφορετικών εταιρειών και σημαιών, από την αρχή του έτους.
Όπως έγραψε το SLpress εξετάζεται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο αυτές οι επιθέσεις να σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, δεν παύουν να δημιουργούν μεγάλη ανησυχία στη ναυτιλία, καθώς παίρνουν μεγάλες διαστάσεις ασύμμετρης απειλής για εμπορικά πλοία.
Η επανεμφάνιση των Χούθι
Μάλιστα, το μεσημέρι της Κυριακής σημειώθηκε η πρώτη επίθεση των Χούθι σε εμπορικό πλοίο, τη φετινή χρονιά, στο ελληνόκτητο με σημαία Λιβερίας φορτηγό πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου (bulk carrier) “Magic Seas”, χωρητικότητας 63.301 τόνων, που διαχειρίζεται η εταιρεία ALLSEAS MARINE, συμφερόντων Μ. Μπουδούρογλου. Όπως έχει γίνει γνωστό, το πλοίο δέχτηκε επίθεση από ένα στολίσκο από 6-8 μικρές βάρκες, ενώ έπλεε, περίπου 51 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού Χοντέιντα της Υεμένης, με drones, πυραύλους και χειροβομβίδες με ρουκετοβόλα.
Η ένοπλη ομάδα ασφαλείας του πλοίου αντάλλαξε πυρά με τους επιτιθέμενους. Όπως έγραψε η βρετανική εφημερίδα Lloyd’s List σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης ναυτιλιακών κινδύνων Vanguard Tech, το πλοίο δέχτηκε άμεσο πλήγμα από πύραυλο, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, να προκληθούν πυρκαγιές κοντά στη πλώρη και στο δεύτερο αμπάρι του. Από τα πλήγματα οι δεξαμενές καυσίμων του πλοίου υπέστησαν ζημιές ενώ χτυπήθηκε και το μηχανοστάσιο, με αποτέλεσμα να προκληθεί εισροή υδάτων.
Στο πλοίο υπήρχαν 19 ναυτικοί (17 υπήκοοι Φιλιππίνων, 1 υπήκοος Ρουμανίας, 1 υπήκοος Βιετνάμ) ως μέλη του πληρώματος και τρεις υπήκοοι Σρι Λάνκα ως μέλη της ομάδας ασφαλείας, οι οποίοι το εγκατέλειψαν και αργότερα περισυνελέγησαν σώοι από διερχόμενο εμπορικό πλοίο.
Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες για την επίθεση στο Eternity C, αυτή φέρεται να έγινε με μη επανδρωμένα και ρουκετοβόλα, τα οποία εξερράγησαν με την πρόσκρουση τους στο πλοίο. Όπως προαναφέραμε, αυτή η επίθεση δεν είναι αναίμακτη. Και το Eternity C έχει ένοπλη φρουρά και μάλιστα φέρεται να ανταπέδωσε τα πυρά.
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έκαναν αναφορά σε δήλωση του στρατιωτικού εκπροσώπου των Χούθι, Γιάχια Σάρι, σύμφωνα με την οποία «οι δυνάμεις επιτέθηκαν σε πλοίο που ανήκε σε εταιρεία που παραβίασε την απαγόρευση εισόδου σε κατεχόμενα παλαιστινιακά λιμάνια» (μέχρι στιγμής οι Χούθι δεν έχουν σχολιάσει την δεύτερη επίθεση). Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά sites πλοίο ή- κατ’ άλλους- πλοία της ίδιας εταιρείας έχουν προσεγγίσει στο Ισραήλ.
Όπως έγραψε η Lloyd’s List ο διευθύνων σύμβουλος της διαχειρίστριας εταιρείας, Μιχαήλ Μποδούρογλου, δήλωσε στους Financial Times ότι το πλοίο μετέφερε ένα μείγμα προϊόντων χάλυβα και λιπάσματος από την Κίνα στην Τουρκία και επέμεινε ότι το τρέχον ταξίδι δεν είχε καμία σχέση με το Ισραήλ. Αναμένεται η τοποθέτηση της εταιρείας για την επίθεση στο Eternity C.
Οι επιπτώσεις των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα
Μετά το τέλος του «πολέμου των 12 ημερών» μεταξύ Ισραήλ και Ιράν υπήρχαν προσδοκίες για ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα και σταδιακή επιστροφή των πλοίων στη διώρυγα του Σουέζ. Είναι προφανές ότι αυτές οι επιθέσεις ματαιώνουν τα όποια σχέδια υπήρχαν για επιστροφή της ναυτιλίας στις κανονικές ροές της, μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Ωστόσο, δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι ήρθαν ως κεραυνός εν αιθρία.
Όπως έχει γράψει το SLpress έγκυροι ναυτιλιακοί αναλυτές υπογράμμιζαν ότι στην Ερυθρά Θάλασσα δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για ομαλοποίηση της κατάστασης, καθώς εξέφραζαν σοβαρές αμφιβολίες για το εάν η Τεχεράνη ελέγχει πραγματικά τους Χούθι, παρά τα όσα λέγονταν και γράφονταν εδώ και καιρό. Όπως έγραψε και η Lloyd’s List σε ανάλυση του αρχισυντάκτη Richard Meade οι Χούθι δεν είναι απλώς ένας ιρανικός πληρεξούσιος, αλλά μάλλον μια ομάδα με τους δικούς της τοπικούς στόχους και ένα βαθμό αυτονομίας.
Οι Χούθι έχουν τα δικά τους κίνητρα και στρατηγικούς στόχους, οι οποίοι μπορεί να μην ευθυγραμμίζονται πάντα απόλυτα με τους Ιρανούς. Άλλωστε, στις 20 Μαΐου, η υεμενίτικη ομάδα είχε απειλήσει να επιτεθεί σε πλοία οποιασδήποτε εταιρείας της οποίας τα πλοία καταπλέουν στην ισραηλινή πύλη.
Οι κίνδυνοι για τους ναυτικούς
Η “εκρηκτική”, κυριολεκτικά και μεταφορικά, κατάσταση σε πολλές περιοχές προκαλεί έντονη ανησυχία στο ναυτεργατικό κόσμο. Η Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές εξέφρασε, προ ημερών, έντονη ανησυχία στην Κοινή Ομάδα Διαπραγματεύσεων (JNG) σχετικά με το Στενό του Ορμούζ, τον Κόλπο του Ομάν και τα ισραηλινά λιμάνια και ζήτησε να χαρακτηριστούν αυτές οι περιοχές ως Περιοχές Πολεμικών Επιχειρήσεων (WOA). Η κίνηση αυτή θα έδινε στους ναυτικούς το δικαίωμα να αρνηθούν την είσοδο σε αυτές τις ζώνες και να επαναπατριστούν με ασφάλεια και χωρίς κυρώσεις.
«Οι ναυτικοί καλούνται να δραστηριοποιηθούν σε μια από τις πιο ασταθείς και στρατιωτικοποιημένες περιοχές», δήλωσε ο David Heindel, πρόεδρος του Τμήματος Ναυτικών του ITF. «Ο στόχος μας είναι απλός: να διασφαλίσουμε ότι ενημερώνονται για τους κινδύνους, υποστηρίζονται με κατάλληλες προστασίες και έχουν το δικαίωμα να προστατεύσουν τον εαυτό τους».
«Υπάρχει μια αναμφισβήτητη αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας», πρόσθεσε ο Heindel . «Ο Κόλπος του Ομάν και το Στενό του Ορμούζ έχουν δει μια σταθερή συσσώρευση ναυτικών δυνάμεων από πολλές χώρες. Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι κατασχέσεις σκαφών και οι ένοπλες συγκρούσεις που αφορούν εμπορική ναυτιλία δεν είναι πλέον μεμονωμένα γεγονότα – αποτελούν μέρος ενός ολοένα και πιο επικίνδυνου μοτίβου».
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση η κήρυξη των περιοχών ως WOA θα ξεκλειδώσει βασικές προστασίες: Το δικαίωμα άρνησης διέλευσης, την πρόσβαση σε αμοιβή κινδύνου και υποστήριξη έκτακτης ανάγκης, και πάνω απ’ όλα, το δικαίωμα ασφαλούς επαναπατρισμού.
Το θέμα έχει θέσει και η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών ΕΝ (ΠΕΜΕΝ), η οποία σε έγγραφό της σημειώνει «ΤΩΡΑ να χαρακτηριστούν εμπόλεμες ζώνες θαλάσσιες περιοχές που μαίνονται πολεμικές συγκρούσεις. Με ευθύνη των εφοπλιστικών εταιρειών, της κυβέρνησης, του υπουργείου ναυτιλίας, να ενημερώνονται έγκαιρα οι ναυτεργάτες των πλοίων, που προσεγγίζουν εμπόλεμες ζώνες, να διασφαλίζεται ο ασφαλής επαναπατρισμός τους, ανεξάρτητα της χρονικής διάρκειας της σύμβασης που έχουν υπογράψει και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των εξόδων τους».