ΑΝΑΛΥΣΗ

Μικρομεσαίοι: Πάντα ευκολόπιστοι και πάντα προδομένοι…

Μικρομεσαίοι: Πάντα ευκολόπιστοι και πάντα προδομένοι... Δημήτρης Στεργίου

Κατά τη συνάντησή του με τη διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, αντί να αναπτύξει, ως πρώην ευρωβουλευτής μάλιστα, ένα σχέδιο που θα περιελάμβανε τη νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τους στόχους της και τα πάμπολλα και πλούσια διαρθρωτικά προγράμματα επίτευξής τους, είπε στους περήφανους μικρομεσαίους, σαν να είναι “ευάλωτοι” κι αυτοί, ότι “δεσμεύεται” για αύξηση δόσεων εξόφλησης δανείων σε … 120 και ότι το “ΠΑΣΟΚ είναι φυσικός σύμμαχός” τους, σαν τα άλλα κόμματα να είναι … “εχθρικά”!!!

Ύστερα από πολιτική και οικονομική ιστορία 50 ετών, με πολλές ευκαιρίες που προκαλούσαν (χαμένες) προσδοκίες, με πολλά κοινοτικά πακέτα για σύγκλιση, περιφερειακή ανάπτυξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, που συνοδεύονταν και συνοδεύονται μόνο, σχεδόν, από καταχρήσεις και απογοητεύσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ανέκαθεν όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίων των επιμελητηρίων ήταν σοβαροί επιχειρηματίες και επιστήμονες) ίσως θα περίμεναν να ακούσουν από τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κάτι πολύ διαφορετικό από εκείνα που εξήγγελλε και υποσχόταν ο ιδρυτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός στη συνέχεια, μετά το ήμισυ της δεκαετίας του 1970, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους μη προνομιούχους.

Ο κ. Ανδρουλάκης συναντήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου για να αναπτύξει το σχέδιο του κόμματος για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα κι όχι να υπενθυμίζει ότι “ΠΑΣΟΚ είναι φυσικός τους σύμμαχος” και ότι δεσμεύεται για 120 δόσεις για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ!

Προφανώς, ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης θα αισθάνθηκαν άσχημα γι’ αυτό το… περιεχόμενο του … σχεδίου Ανδρουλάκη για τους μικρομεσαίους! Διότι, αφενός μεν εκτέθηκαν στα άλλα κόμματα, ως … “εχθρικά” και αφετέρου υπερήφανοι, όπως είναι, δεν χρειάζονται να πάρουν και οι μικρομεσαίοι την επαίσχυντη Βεβαίωση (έχει ορισθεί με Νόμος ποιοι είναι … ευάλωτοι!) για να ενταχθούν σε ρυθμίσεις ή σε προγράμματα εξόφλησης οφειλών με … 120 δόσεις ή σε … δέκα χρόνια!

Το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε … 18 χρόνια!

Επίσης, δεν περίμενε το Διοικητικό Συμβούλιο να ακούσουν τα προβλήματα (κόστος ενέργειας, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, φορολογικό σύστημα κλπ) που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (μολονότι είχαν “φυσικό σύμμαχο το ΠΑΣΟΚ” ως κυβέρνηση επί … 18 χρόνια!) ή τις γνωστές πολιτικές (κίνητρα για νέες προσλήψεις, με επιδότηση εργοδοτικών εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση για τέσσερα χρόνια, αποκλειστικά για θέσεις πλήρους απασχόλησης, για στήριξη της δίκαιης πράσινης μετάβασης για τους μικρούς, νέες χρηματοδοτικές πηγές, ώστε να μπει τέλος στον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την τραπεζική χρηματοδότηση).

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, όπως και όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων περίμεναν από τον κ. Ανδρουλάκη (μιας και διετέλεσε και ευρωβουλευτής) να δεσμευόταν να υλοποιήσει την ευρωπαϊκή στρατηγική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αξιοποιήσει τα πάμπολλα κοινοτικά προγράμματα στήριξής τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον και τις σύγχρονες προκλήσεις, όπως την πράσινη μετάβαση και την ψηφιοποίηση, να προωθούν τον αναγκαίο συνεχή εκσυγχρονισμό στην παραγωγή και στη διαχείριση, τη δημιουργία καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων, την πρόσβαση σε σχετική πληροφόρηση, την υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών, τη διεθνή δικτύωση και συνεργασίες.

Αν, λοιπόν, επιτευχθεί αυτός ο καθοριστικός στόχος – ρόλος της οικονομικής πολιτικής για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, μέσα από τη διαμόρφωση ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη δημιουργία δομών στήριξης και χρηματοδότησης, οι μικρομεσαίοι δεν χρειάζονται “συμμάχους” και … 120 δόσεις για να πληρώνουν τα δάνειά τους!

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πυλώνας της οικονομίας!

Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει βέλτιστες πρακτικές, προγράμματα και πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς γι΄ αυτήν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν πυλώνες της ευρωπαϊκής οικονομίας, με το επίκεντρο της νέας στρατηγικής και των δράσεών της να είναι μια περιβαλλοντικά βιώσιμη και ψηφιακή Ευρώπη, με στόχο την αύξηση (κι όχι τη μείωση), και μάλιστα σημαντικά, του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που εφαρμόζουν περιβαλλοντικά βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές, καθώς και εκείνων που χρησιμοποιούν ψηφιακές τεχνολογίες. Σκοπός της στρατηγικής είναι να γίνει η Ευρώπη ελκυστικό μέρος για να ξεκινήσει μια μικρή επιχείρηση, να αναπτυχθεί και να επεκταθεί στην Ενιαία Αγορά και πέραν αυτής και όχι η αύξηση των δόσεων των δανείων σε 120 και οι “συμμαχίες” τους με … κόμματα!

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, επιδιώκονται:

  • Μείωση ρυθμιστικών εμποδίων και βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά: Δράσεις για την άρση των κανονιστικών και πρακτικών εμποδίων στην επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • Βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση: Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση είναι από τα σημαντικότερα εμπόδια στη μεγέθυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση, κοινοτικά προγράμματα και εργαλεία μοχλεύουν το τραπεζικό σύστημα και ιδιωτικούς πόρους, για να αποκτήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλύτερη πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια.
  • Συνεργασία ΕΕ και τοπικών φορέων: Η νέα στρατηγική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποβλέπει σε μια ισχυρή συνεργατική σχέση μεταξύ της ΕΕ και των περιφερειακών και τοπικών αρχών για την επίτευξη αποτελεσμάτων αναφορικά με τις πολιτικές της ΕΕ.
  • Δομές στήριξης: Υποστήριξη επιχειρηματικότητας, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κέντρων επιχειρηματικότητας, καθώς και ενίσχυση εγχειρημάτων, που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες μέσα από εργαλεία μικροχρηματοδότησης.

Ταμεία για την επίτευξη των στόχων

Αλλά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αρκείται στην παρουσίαση της νέας στρατηγικής και των στόχων. Υπενθυμίζει ότι υπάρχουν και τα Διαρθρωτικά Ταμεία, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), που αποτελεί μια από τις κύριες πηγές στήριξης για τη ευρωπαϊκή στρατηγική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού περίπου το 20% των πόρων του διατίθενται αποκλειστικά για αυτές. Οι βασικοί στόχοι του είναι:

  • Πρόσβαση σε χρηματοδότηση για επενδύσεις μέσω επιχορηγήσεων, δανείων, εγγυήσεων δανείων, επιχειρηματικών κεφαλαίων κλπ.
  • Δημιουργία συνεργατικών σχέσεων και συνεργειών με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια για την προώθηση της καινοτομίας.
  • Επιχειρηματική υποστήριξη όπως τεχνογνωσία και επιστημονικές συμβουλές, ευκαιρίες πληροφόρησης και δικτύωσης, διασυνοριακές συνεργασίες.
  • Βελτίωση της πρόσβασης σε παγκόσμιες αγορές και διεθνείς αλυσίδες αξίας.
  • Αξιοποίηση νέων ευκαιριών, όπως η πράσινη οικονομία, ο τομέας της εφοδιαστικής, ο τομέας της πληροφορικής, οι υπηρεσίες έντασης γνώσης, ο βιώσιμος τουρισμός, η υγεία και οι κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς και των πολιτιστικών και δημιουργικών πολιτικών.
  • Επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο και σε επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση προσανατολισμένη στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς.

Αξιοποιούνται όλα αυτά; Όχι βεβαίως, αν ληφθεί υπόψη ότι όλες σχεδόν ελληνικές περιφέρειες έχουν κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης κάτω από το ευρωπαϊκό όρο!

Άλλα προγράμματα στήριξης

Η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση μπορεί να επιτευχθεί και μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων στήριξης, που υποστηρίζουν κυρίως την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη έρευνας, και την εισαγωγή καινοτομίας. Συγκεκριμένα, τα ευρωπαϊκά προγράμματα που παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι τα εξής:

  • COSME. Πρόγραμμα της ΕΕ για την Ανταγωνιστικότητα, αφορά κυρίως ΜμΕ σε στάδιο ανάπτυξης και επέκτασης.
  • InnovFin Programme (Horizon 2020). Κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με την ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος “Ορίζοντας 2020”. Στοχεύει στη διευκόλυνση και επιτάχυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων.
  • Creative Europe (CCS GF). Στοχεύει στην ενίσχυση μέσω παροχής χρηματοδοτικών κεφαλαίων σε ΜμΕ που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας.
  • Programme for Employment and Social Innovation (EaSI). Στόχος είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης και της διαθεσιμότητας μικροχρηματοδοτήσεων σε μικρές επιχειρήσεις, καθώς και σε ευάλωτα άτομα, που επιθυμούν να ξεκινήσουν ένα επιχειρηματικό εγχείρημα ή να αναπτύξουν μια μικρή επιχείρηση. Παρέχει επίσης υποστήριξη για την ανάπτυξη κοινωνικών επιχειρήσεων.
  • COSME Loan Guarantee Facility (LGF). Υποστηρίζει τη χρηματοδότηση επενδυτικών έργων ψηφιακού μετασχηματισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ανεξάρτητα από το αρχικό επίπεδο ψηφιοποίησης.

Αυτά, όπως κι αυτά που προτείνει το Ελεγκτικό Συνέδριο και η Επιτροπή του νομπελίστα καθηγητή Πισσαρίδη, περίμενε το Διοικητικό Συμβούλιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και, φυσικά, όλοι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ότι θα περιελάμβανε το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Ενίσχυση της παραγωγής, της ανταγωνιστικότητας, της συμβολής τους στην προστιθέμενη αξία της χώρας, στην απασχόλησης, στην κερδοφορία για να πληρώνουν κανονικά τα δάνεια, τους φόρους και τις εισφορές και να κάνουν επενδύσεις στα πλαίσια της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

2 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Μια συμβουλη: δωστε πρωτα το ρεπορταζ και μετα καντε τα σχολια σας οσο γινεται πιο ουδετερα. Τα πολλα αποσιωπητικα και εισαγωγικα κατι δειχνουν και σιγουρα οχι ανεξαρτητητη αρθρογραφια. Επισης ο Ανδρουλαλης δεν ειναι ευρωβουλευτης.

2
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx