ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αντίδραση της Κομισιόν για το επεισόδιο με τον Χαφτάρ – Τον Πλεύρη θα δει ο Μητσοτάκης

Ανεπιθύμητους χαρακτηρίζει ο Χάφταρ τον Πλεύρη και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους!
EPA/MOHAMMED ELSHAIKY

Ως ανεπιθύμητους εξεδίωξε από την ανατολική Λιβύη τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης – μεταξύ αυτών και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη – το καθεστώς του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, που εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για καταχρήσεις των Υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Μάλτας και του Επιτρόπου Μετανάστευσης της ΕΕ.

Η πρώτη αντίδραση του Επιτρόπου Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ  και της Κομισιόν: «Μόλις ολοκληρώσαμε την αποστολή μας στη Λιβύη μαζί με τους υπουργούς που είναι αρμόδιοι για τη μετανάστευση από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα.

Στην Τρίπολη, πραγματοποιήσαμε εις βάθος συζητήσεις με τον Πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά, τον Υπουργό Εξωτερικών Αλ-Μπαούρ, τον Υπουργό Εσωτερικών Τραμπελσί και τον Υπουργό Εργασίας Αλ-Αμπέντ. Συζητήσαμε κοινές προκλήσεις στον τομέα της μετανάστευσης και επιβεβαιώσαμε την κοινή δέσμευση για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Αυτή η αποστολή έθεσε τις βάσεις για ευρύτερη συνεργασία. Οι συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί στη Βεγγάζη τελικά δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν».

Προηγήθηκε η ανακοίνωση από την Βεγγάζη: «Η προγραμματισμένη επίσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Μάλτας και του Επιτρόπου Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακυρώθηκε. Η απόφαση ελήφθη μετά την άφιξή τους στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μπενίνα στη Βεγγάζη και τους ενημέρωσε για την ανάγκη άμεσης εγκατάλειψης του λιβυκού εδάφους και ότι θεωρούνται ανεπιθύμητοι.

Αυτό που συνέβη αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των διπλωματικών εθίμων και των διεθνών συνθηκών και πράξεων που δείχνουν ασέβεια προς την εθνική κυριαρχία της Λιβύης και παραβίαση των λιβυκών νόμων. Οι υπουργοί δεν ακολούθησαν τις οργανωμένες διαδικασίες εισόδου, μετακίνησης και διαμονής ξένων διπλωματών, οι οποίες αναφέρονται στην εγκύκλιο που εξέδωσε η λιβυκή κυβέρνηση.

Η λιβυκή κυβέρνηση τιμά για άλλη μια φορά όλους τους διπλωμάτες, τα μέλη διεθνών αποστολών, κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανισμών, σεβόμενοι την κυριαρχία της Λιβύης. Πρέπει να συμμορφώνονται πλήρως με τη λιβυκή νομοθεσία, τις συνθήκες και τα οργανωμένα διεθνή έθιμα για τις επισκέψεις διπλωματικών αντιπροσωπειών και να συναλλάσσονται με την λιβυκή κυβέρνηση σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας που ορίζεται σε συμβάσεις, συνθήκες και διεθνή έθιμα», καταλήγει.

Εκτιμάται ότι το καθεστώς της ανατολικής Λιβύης προχώρησε στην πρωτοφανή αυτή κίνηση επειδή η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία πήγε πρώτα στην Τρίπολη, όπου εδρεύει η κυβέρνηση που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ και την διεθνή κοινότητα. Επιπλέον, νεότερες πληροφορίες μιλούν για δυσαρέσκεια του Χαφτάρ, καθώς οι Ευρωπαίοι ζήτησαν να δουν μόνο τον ίδιο, χωρίς να συνοδεύεται από μέλη της κυβέρνησης της Βεγγάζης.

Αρχικές πληροφορίες ήθελαν τους υπουργούς να είναι εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης, ωστόσο λίγο πριν τις 18:00 τα αεροπλάνα που θα τους μετέφεραν απογειώθηκαν για τις χώρες προορισμού τους, χωρίς εν τέλει να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη και οι προγραμματισμένες συναντήσεις. Ο Θάνος Πλεύρης, αύριο Τετάρτη (9/7/25) στις 12.00 θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα συζητηθούν όσα έγιναν στη Λιβύη, αλλά και όλες οι εξελίξεις για το μεταναστευτικό.

Πολιτικές αντιδράσεις

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκτός από την κριτική στην ΕΕ σημειώνει πως το περιστατικό «αποκαλύπτει, επίσης, ότι η μονοδιάστατη και ετεροκαθοριζόμενη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει πια πυξίδα. Από την Κάσο ως τη Λιβύη, η Ελλάδα παρακολουθεί ως απλός θεατής του δράματος».

Η κυβέρνηση, λέει, «βρίσκεται προ των εγκληματικών ευθυνών της: αποδέχτηκε το «Σύμφωνο Μετανάστευσης» που απορρίπτει νόμιμες οδούς πρόσβασης στο άσυλο και αντιδρά στις πολιτικές ένταξης». Καταλήγει αναφέροντας πως «η ορθότητα της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της Left επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά».

«Όταν ο Χαλίφα Χαφτάρ ζητούσε βοήθεια και όπλα από την Ελλάδα, η ΝΔ και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού τον χαρακτήριζαν ανεπιθύμητο. Σήμερα ο Χαφτάρ απαντά με το ίδιο νόμισμα, θεωρώντας Έλληνες και Ευρωπαίους “ανεπιθύμητους” διότι οι εντολές έρχονται πλέον από την ‘Αγκυρα», τονίζει η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωσή της, επισημαίνοντας ότι «στις επόμενες εκλογές, αυτή η κυβέρνηση θα κηρυχθεί ανεπιθύμητη από τον ελληνικό λαό και θα τιμωρηθεί γιατί είναι εθνικά επικίνδυνη».

Η επίσκεψη Πλεύρη

Την πρόθεση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξουν ενεργά τη Λιβύη στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος εξέφρασε προηγουμένως ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Τρίπολη (η Λιβύη είναι διαχωρισμένη σε δύο κυβερνήσεις).

Συνοδευόμενος από τον Επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ, Μπούνερ, και αντιπροσωπεία της Ένωσης, ο υπουργός συμμετείχε σε συνάντηση με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, θέτοντας ως προτεραιότητα την ανάσχεση των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

«Η παρουσία μας εδώ έχει ξεκάθαρο σκοπό: να συνεργαστούμε με τη Λιβύη για να αποτραπούν οι παράνομες αναχωρήσεις μεταναστών προς την Ευρώπη, να ενισχυθεί η παραμονή τους εντός της Λιβύης και να διευκολυνθούν οι επιστροφές τους στις χώρες προέλευσής τους», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός σημείωσε επίσης την αυξανόμενη πίεση που δέχεται η Κρήτη από τις μεταναστευτικές ροές προερχόμενες από τις ανατολικές ακτές της Λιβύης (περιοχές υπό τον έλεγχο του Χαφτάρ) υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης μέτρων για την αποτροπή του φαινομένου. Η επίσκεψη στην Τρίπολη αποτέλεσε την πρώτη επαφή υψηλού επιπέδου μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης. Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε επίσης συνάντηση με τον Χαφτάρ, επίσκεψη που μόνο επιτυχημένη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Σύμφωνα με το Libya Observer, στη σημερινή συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας, της Μάλτας, της Λιβύης και της Ελλάδας, με την παρουσία της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στόχος τους ήταν η εξέταση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης και η αναζήτηση βιώσιμων λύσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στο επίκεντρο των διμερών επαφών βρίσκεται η ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, με το μεταναστευτικό να αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες αυτής της νέας προσπάθειας συνεργασίας.

Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου, η επίσκεψη στοχεύει όχι απλώς στην προβολή ισχύος, αλλά στην πραγματική διά χειρός συνεργασία με τις λιβυκές αρχές, ώστε να ελεγχθούν οι ροές. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή η αποστολή εντάσσεται σε μια ευρύτερη διπλωματική και μεταναστευτική στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας με τη Λιβύη για τον περιορισμό των παράτυπων μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα.

Παράλληλα,  ανέφεραν πως η επίσκεψη αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Ελλάδας για την ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού και την προστασία των συνόρων της ΕΕ. Όλα αυτά μέχρι την επιθετική ανακοίνωση από την Βεγγάζη που δημιουργεί νέες εξελίξεις…

Καράβια με μετανάστες στην Κρήτη

Την ίδια στιγμή, έντονη ανησυχία προκαλεί στις τοπικές κοινωνίες η αμείωτη ένταση των μεταναστευτικών ροών προς την Κρήτη, κινητοποιώντας τις αρχές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Χθες τα μεσάνυχτα έφτασαν περίπου 150 μετανάστες στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης στη νότια πλευρά της Κρήτης, συνοδεία σκάφους της Frontex, με τρία λεωφορεία να βρίσκονται στο σημείο για τη μεταφορά τους.

Η παρουσία των μεταναστών στο λιμάνι προκάλεσε αυθόρμητη κινητοποίηση από μέλη της τοπικής κοινωνίας, που αντέδρασαν στη διαδικασία υποδοχής και μεταφοράς, εκφράζοντας την αγωνία τους για την πίεση στις υποδομές και την έλλειψη σχεδιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμαρχος έχει ήδη ενημερωθεί για το περιστατικό και αναμένεται να μεταβεί στην Αγία Γαλήνη σήμερα, Τρίτη, στις 12:00 το μεσημέρι, προκειμένου να συνομιλήσει με τους κατοίκους και να συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης.

Την ίδια ώρα, πέρα από τα περίπου 150 άτομα που αναμένεται να μεταφερθούν στο Ρέθυμνο, οι μεταναστευτικές αφίξεις συνεχίζονται σε άλλα σημεία της Κρήτης. Νέες βάρκες φέρεται να καταφθάνουν σε Παλαιόχωρα, Καλούς Λιμένες και Αγία Γαλήνη, μεταφέροντας συνολικά περίπου 450 άτομα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

γιατι δεν β<ζουμε πλοια για να μετφερονται με ασφλεια και δωρεαν οι κατατρεγμενοι στην Ελλαδα?

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx