Εβραίοι έποικοι πήγαν να κάψουν ελληνορθόδοξο μοναστήρι στη Δυτική Όχθη
10/07/2025
Συνεχίζεται η ένταση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και ειδικα΄στην χριστιανική κωμόπολη της Ταϊμπέ. Στις 7 Ιουλίου το ελληνορθόδοξο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου δέχθηκε εμπρηστική επίθεση από Εβραίους εποίκους, οι οποίοι έχουν θέσει την περιοχή σε κατάσταση πολιορκίας.
Η επίθεση έλαβε χώρα στην Ταϊμπέ, μία πολίχνη με πληθυσμό 1.500 κατοίκων, που είναι ο τελευταίος αμιγώς χριστιανικός οικισμό που απέμεινε στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με την παράδοση, ταυτίζεται με την αρχαία Εφραΐμ, όπου ο Ιησούς κατέφυγε πριν από τη Σταύρωση: “᾿Ιησοῦς οὖν οὐκέτι παρρησίᾳ περιεπάτει ἐν τοῖς ᾿Ιουδαίοις, ἀλλὰ ἀπῆλθεν ἐκεῖθεν εἰς τὴν χώραν ἐγγὺς τῆς ἐρήμου, εἰς ᾿Εφραὶμ λεγομένην πόλιν, κἀκεῖ διέτριβε μετὰ τῶν μαθητῶν αὐτοῦ” (Κατά Ιωάννην 11.54). Στην περιοχή βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Ο σύγχρονος ναός ανοικοδομήθηκε το 1931. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ελληνορθόδοξοι, υπάρχουν όμως ενορίες ρωμαιοκαθολικών και ελληνοκαθολικών (Μελχιτών).
«Απειλείται η ίδια μας η ύπαρξη»
Η επίθεση στην ελληνορθόδοξη μονή εντάσσεται σε ένα διαρκώς εντεινόμενο κύμα βίας από εξτρεμιστές Εβραίους εποίκους που δρουν ατιμώρητοι, συχνά με την ανοχή – ή και την κάλυψη – του ισραηλινού στρατού. Οι ομάδες αυτές, γνωστές ως «hilltop youth», οργανώνουν επιθέσεις, καίνε περιουσίες και εκφοβίζουν τον τοπικό πληθυσμό.
Σε κοινή τους δήλωση, τρεις χριστιανοί ιερείς της Ταϊμπέ κατήγγειλαν τόσο την επίθεση στην εκκλησία όσο και τον εμπρησμό κατοικιών και οχημάτων. Όπως τονίζουν, τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν τη φυσική ασφάλεια αλλά και την ιστορική παρουσία των Παλαιστινίων χριστιανών στη γη των προγόνων τους.
«Αν δεν ήταν η επαγρύπνηση των τοπικών κατοίκων και η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής, η καταστροφή θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγαλύτερη».
Μετά την επίθεση, οι ΗΠΑ καλύπτουν τους εποίκους
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε γενικόλογα «τη βία από όλες τις πλευρές», χωρίς να κατονομάσει τους δράστες ή να ζητήσει κυρώσεις για την επίθεση. Παράλληλα, ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η Catholic Relief Services προειδοποιούν ότι η βία δυσχεραίνει την παροχή βοήθειας και περιορίζει την κινητικότητα των κατοίκων.
Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου απέφυγε οποιαδήποτε καταδίκη των γεγονότων. Αντιθέτως, επαίνεσε την «κοινότητα των εποίκων» ως παράδειγμα ανάπτυξης και πνευματικότητας, χαρακτηρίζοντας την επίθεση έργο μιας «βίαιης μειοψηφίας» που δεν εκπροσωπεί το σύνολο.
Στις 21 Ιανουαρίου 2025 ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ήρε τις κυρώσεις που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Μπάιντεν σε σημαίνοντες ηγέτες των Εβραίων εποίκων.