Τέλος εποχής: Το PKK παραδίδει τα όπλα – Δηλώσεις Ερντογάν και Μπαχτσελί
11/07/2025
Μετά από περισσότερα από 40 χρόνια αιματηρών συγκρούσεων, η οργάνωση PKK ανακοίνωσε το τέλος του ένοπλου αγώνα της, με μια συμβολική τελετή στη Σουλεϊμανίγια του Ιράκ. Εκεί, ομάδα περίπου 30 μελών του PKK, ανάμεσά τους και γυναίκες, κατέστρεψε τα όπλα της ρίχνοντάς τα σε καζάνι με φωτιά, παρουσία στελεχών της ΜΙΤ, αξιωματούχων του Ιράκ και της Αυτόνομης Κουρδικής Διοίκησης, εκπροσώπων της DEM, διεθνών μέσων και τοπικών παρατηρητών.
Σε σχετικές δηλώσεις μετά τον αφοπλισμό προχώρησαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο κυβερνητικός του εταίρος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
«Εύχομαι το σημαντικό βήμα που έγινε στον δρόμο προς τον στόχο μας για μια Τουρκία χωρίς τρομοκρατία να αποβεί σε καλό. Είθε ο Θεός να μας αξιώσει να φτάσουμε στους στόχους μας στον δρόμο που πορευόμαστε για την ηρεμία του έθνους μας και την εγκαθίδρυση διαρκούς ειρήνης στην περιοχή μας.» δήλωσε ο Ερντογάν.
Ο ηγέτης του MHP (Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μετά την τελετή αφοπλισμού του PKK στο Σουλεϊμανίγια, τηλεφώνησε στον δικηγόρο του Σελαχατίν Ντεμίρτας.
Ο Μπαχτσελί, δήλωσε: «Η συμβολή του σε αυτό το αποτέλεσμα ήταν πολύτιμη και καθοριστική. Θα με χαροποιούσε πολύ αν μπορούσατε να του διαβιβάσετε τις ευχαριστίες μου, καθώς και τους χαιρετισμούς και τον σεβασμό μου.» Ο δικηγόρος μετέφερε το μήνυμα στον Ντεμίρτας, που βρίσκεται στις φυλακές της Αδριανούπολης (Edirne).
Η παρέμβαση του Ντεμιρτάς
Ο Ντεμιρτάς, με τη σειρά του, έγραψε ένα ιδιόχειρο μήνυμα προς τον Μπαχτσελί, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για τη συμβολή του, καθώς και τους χαιρετισμούς και τον σεβασμό του.
Ο Ντεμιρτάς, με αφορμή την ανακοίνωση για «κατάθεση όπλων», υπενθύμισε τα λόγια του Σιρρί Σουρεϊγιά Όντερ: «Δεν υπήρξε χαμένος και δεν θα υπάρξει»
Ο πρώην ηγέτης του HDP, αναφερόμενος στην απόφαση ομάδας μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK να καταθέσει τα όπλα, υπενθύμισε τα λόγια του Σιρρί Σουρεϊγιά Όντερ, ο οποίος συμμετείχε στην επιτροπή του Ιμραλί και απεβίωσε στις 3 Μαΐου: «Η ειρήνη δεν έχει χαμένους». Ο Ντεμιρτάς έγραψε: «Δεν υπήρξε χαμένος και δεν θα υπάρξει. Είθε να είναι καλοδεχούμενο και ευοίωνο».
Ο Ντεμιρτάς, που βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές της Αδριανούπολης (Edirne), έκανε την ανακοίνωση μέσω του λογαριασμού του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την κατάθεση των όπλων από ομάδα μελών του PKK. Το μήνυμα συνοδευόταν από φωτογραφία του βουλευτή του DEM Party, Σιρρί Σουρεϊγιά Όντερ, που συμμετείχε στην επιτροπή διαλόγου του Ιμραλί και πέθανε στις 3 Μαΐου. Στην ανάρτηση αναφερόταν:
«Ο αξιότιμος Σιρρί Σουρεϊγιά είχε πει ‘Η ειρήνη δεν έχει χαμένους’. Ναι, σήμερα λάβαμε τον πρώτο καρπό των προσπαθειών στις οποίες κι εσύ έβαλες την καρδιά σου. Δεν υπήρξε χαμένος και δεν θα υπάρξει. Είθε να είναι καλοδεχούμενο και ευοίωνο. Τους χαιρετισμούς και τις ευχαριστίες μου σε όλους όσοι συνέβαλαν…»
“Barışın kaybedeni olmaz” demişti, değerli Sırrı Süreyya. Evet, bugün senin de yüreğini koyduğun çabaların ilk meyvesini aldık.
Kaybeden olmadı, olmayacak.
Hayırlı, uğurlu olsun. Emeği geçen herkese selam ve teşekkürlerimle… pic.twitter.com/oQFTDjkWne
— Selahattin Demirtaş (@hdpdemirtas) July 11, 2025
Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ
Το ιστορικό αυτό γεγονός προβλήθηκε ευρέως από διεθνή ΜΜΕ. Οι Times έκαναν λόγο για «το τέλος του PKK και την αξιοποίηση της συγκυρίας από τον Ερντογάν», η WSJ τόνισε ότι «η αποφασιστική στάση της Τουρκίας οδήγησε στη διάλυση της ένοπλης δομής του PKK», ενώ το Tagesschau μίλησε για «ανακωχή προς όφελος της Τουρκίας». Το BBC χαρακτήρισε το αφοπλισμό «ιστορικό βήμα που θα επηρεάσει όχι μόνο την Τουρκία αλλά και Ιράκ, Συρία και Ιράν».
Η διαδικασία αποτέλεσε κορύφωση πολύμηνων συνομιλιών και διεργασιών. Τη σημασία της υπογράμμισαν και οι πολιτικές επαφές: ο Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Μπαχτσελί, συμφωνώντας ότι ο «δρόμος για μια Τουρκία χωρίς τρομοκρατία συνεχίζεται», ενώ ο Μπαχτσελί ευχαρίστησε και τηλεφωνικά την Περβίν Μπουλντάν για τη συμβολή της. Η ίδια επικοινώνησε και με τον Τούρκο Πρόεδρο για να εκφράσει την ικανοποίησή της.
«Θα παραμείνουμε σε πλήρη επιφυλακή έως ότου η KCK, σε όλες τις εκφάνσεις και τα παρακλάδια της, σταματήσει να συνιστά απειλή» δήλωσε από πλευράς του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, αναφερόμενος στον αφοπλισμό.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής Νουμάν Κουρτουλμούς γνωστοποίησε ότι ολοκληρώνεται η εργασία κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα εποπτεύει τον τερματισμό της ένοπλης δράσης και τη διάλυση του PKK, τονίζοντας ότι «δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος αλλά όλης της Τουρκίας». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ δήλωσε πως «με την ηγεσία του Ερντογάν και την ιστορική έκκληση Μπαχτσελί ανοίγει μια νέα σελίδα, που φέρνει την Τουρκία πιο κοντά στον στόχο για μια χώρα και μια περιοχή χωρίς τρομοκρατία».
Σύμφωνα με αναλυτές, το τέλος της ένοπλης πτέρυγας του PKK μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες όχι μόνο στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και στη βόρεια Συρία και το Ιράκ, περιοχές όπου η παρουσία του PKK είχε στρατηγική βαρύτητα. Παράλληλα, ανοίγει και μια νέα πολιτική φάση: τις επόμενες ημέρες αναμένεται η συνάντηση Μπαχτσελί-DEM, ενώ ήδη έχουν τεθεί στο τραπέζι ζητήματα όπως οι διορισμένοι επίτροποι στις κουρδικές δημαρχίες και το μέλλον κρατουμένων πολιτικών.
Η εξέλιξη καταγράφηκε ως μια από τις σημαντικότερες στιγμές των τελευταίων δεκαετιών για την Τουρκία. Πλέον, τα βλέμματα στρέφονται στο πώς θα διασφαλιστεί ότι ο αφοπλισμός θα ολοκληρωθεί σε όλες τις δομές του PKK, ώστε να κλείσει οριστικά ένα κεφάλαιο βίας που κόστισε στη χώρα δεκάδες χιλιάδες ζωές και τεράστια οικονομική αιμορραγία.
Η τελετή αφοπλισμού της πρώτης ομάδας PKK μελών στη Σουλεϊμανίγια χαρακτηρίστηκε από τον διεθνή τύπο ως «συμβολικό αλλά ιστορικό» βήμα. Η τελετή παράδοσης όπλων της πρώτης ομάδας PKK μελών που πραγματοποιήθηκε στη Σουλεϊμανίγια είχε ευρεία απήχηση στον διεθνή Τύπο. Στα ξένα μέσα επισημαίνεται ότι το γεγονός αυτό δεν θα έχει αντίκτυπο μόνο στην Τουρκία, αλλά θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές και τις ισορροπίες ασφαλείας στο Ιράκ, τη Συρία και το Ιράν.
Το Reuters για τον αφοπλισμό του PKK
Το Reuters περιέγραψε την τελετή κατά την οποία κάηκαν τα όπλα στο χωριό Ντουκάν κοντά στη Σουλεϊμανίγια ως «συμβολικό αλλά σημαντικό βήμα», σημειώνοντας ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν Τούρκοι και Ιρακινοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών, στελέχη της κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν και υψηλόβαθμα στελέχη του DEM κόμματος. Το πρακτορείο τόνισε ότι το DEM διαδραμάτισε φέτος έναν καθοριστικό ρόλο διευκολύνοντας την απόφαση του PKK να αφοπλιστεί.
Σχετικά με τις πιθανές συνέπειες του αφοπλισμού, αναφέρθηκαν τα εξής: «Η λήξη της σύγκρουσης της Τουρκίας, μέλους του NATO, με το PKK μπορεί να έχει αντίκτυπο σε όλη την περιοχή, περιλαμβανομένης της γειτονικής Συρίας. Ιδιαίτερα σημαντική θέση κατέχουν οι Κουρδικές δυνάμεις στη Συρία που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ αλλά η Άγκυρα τις θεωρεί παρακλάδι του PKK. Η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα θέλουν οι δυνάμεις αυτές να ενσωματωθούν γρήγορα στη νέα δομή ασφαλείας της Συρίας που ανασχηματίστηκε μετά την απομάκρυνση του αυταρχικού προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο αφοπλισμός του PKK θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση για αυτή την ενσωμάτωση.»
BBC: Οι επιπτώσεις του αφοπλισμού
Το BBC περιέγραψε την τελετή αφοπλισμού που διοργάνωσε το PKK στη Σουλεϊμανίγια ως «ένα μεγάλο βήμα προς τον τερματισμό της σύγκρουσης με την Τουρκία». Το δίκτυο υπογράμμισε ότι οι συνέπειες του αφοπλισμού δεν θα γίνουν αισθητές μόνο στην Τουρκία αλλά και στο Ιράκ, τη Συρία και το Ιράν.
Το BBC αναφέρθηκε επίσης στη διάσταση του θέματος στην τουρκική πολιτική σκηνή, σημειώνοντας ότι θα συσταθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή στην Άγκυρα για να καθορίσει τα επόμενα βήματα της διαδικασίας. Ανέφερε ότι δεν αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις πριν τις καλοκαιρινές διακοπές και πως η τελική απόφαση θα ανήκει στον Πρόεδρο Ερντογάν.
Στο ρεπορτάζ τονίζεται ακόμα ότι υπάρχουν ενδείξεις από την Άγκυρα για πιθανή αναθεώρηση των συνθηκών κράτησης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αλλά τυχόν απελευθέρωσή του θα παραπεμφθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Το AKP και το DEM απορρίπτουν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στη διαδικασία ειρήνης και σε μια αναθεώρηση του συντάγματος, ωστόσο αν ο Ερντογάν εξασφαλίσει τη στήριξη του DEM, θα έχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να περάσει συνταγματικές αλλαγές. Ο Ερντογάν εμφανίζεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, αλλά ο κύριος αντίπαλός του, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, βρίσκεται στη φυλακή για κατηγορίες διαφθοράς (τις οποίες ο ίδιος απορρίπτει) και την περασμένη εβδομάδα συνελήφθησαν κι άλλοι δήμαρχοι της αντιπολίτευσης σε ένα κύμα καταστολής.»
France 24: Από τον ένοπλο αγώνα στη δημοκρατική πολιτική
Το γαλλικό France 24 χαρακτήρισε την τελετή «ορόσημο στη μετάβαση του PKK από την ένοπλη εξέγερση στη δημοκρατική πολιτική». Το μέσο επικαλείται αναλυτές που εκτιμούν ότι η στρατιωτική αδυναμία του PKK μετέτρεψε τον αφοπλισμό σε μια «κίνηση που διασώζει το κύρος του», ενώ ταυτόχρονα δίνει στον Πρόεδρο Ερντογάν τη δυνατότητα να παρουσιαστεί ως εκείνος που έβαλε τέλος σε μια εξέγερση δεκαετιών. Το France 24 παραθέτει και τη δήλωση Ερντογάν: «Η απόφαση της τρομοκρατικής οργάνωσης να παραδώσει τα όπλα θα επιταχύνει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία.»
The New York Times: Μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλη νίκη για τον Ερντογάν
Η αμερικανική The New York Times υπενθύμισε ότι το PKK έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση» από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Στο δημοσίευμα παρατίθεται η πρόσφατη δήλωση του Ερντογάν: «Η παράδοση των όπλων από το PKK θα σημάνει την αρχή μιας νέας εποχής για την Τουρκία, γεμάτης ασφάλεια, δημοκρατία και ανάπτυξη.»
Η εφημερίδα σχολίασε: «Αν η ειρηνευτική διαδικασία στεφθεί με επιτυχία και το PKK αφοπλιστεί, αυτό θα αποτελέσει μια μεγάλη νίκη για τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος θα αποκομίσει το πολιτικό όφελος από την εξάλειψη της σοβαρότερης εσωτερικής απειλής ασφαλείας για τη χώρα.»
Al Jazeera
Το Al Jazeera, περιέγραψε την τελετή ως «εξαιρετικά συμβολικό» ξεκίνημα και ανέφερε ότι η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι. Ο ανταποκριτής Mahmoud Abdelwahed σημείωσε ότι το PKK εξακολουθεί να έχει αιτήματα, όπως η απελευθέρωση του Οτσαλάν, τονίζοντας: «Αυτό είναι απλώς η αρχή, έχουν μπροστά τους μακρύ δρόμο.»
Στην ανάλυση επισημαίνεται ότι η στήριξη Ερντογάν στη διαδικασία και το γεγονός ότι ακόμη και εθνικιστικά κόμματα όπως το MHP έχουν αλλάξει στάση συνιστά αξιοσημείωτη πολιτική μεταστροφή. Αναφέρεται ότι κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ιδιαίτερα το CHP και το DEM που βρίσκεται κοντά στην κουρδική πολιτική, υποστηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία.
Το Al Jazeera περιέγραψε τη φάση αυτή ως: «ένα σημαντικό αλλά αβέβαιο σημείο καμπής», εκτιμώντας ότι μπορεί να δημιουργήσει νέο έδαφος πολιτικής συναίνεσης στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Τονίζεται επίσης ότι η παρουσία Ιρακινών αξιωματούχων στην τελετή και το γεγονός ότι το PKK χαρακτηρίστηκε «απαγορευμένη οργάνωση» στη Βαγδάτη πέρσι αποτελούν κρίσιμα δείγματα αλλαγής και για το Ιράκ. Στα σύνορα, οι τοπικοί πληθυσμοί αντιμετωπίζουν τη διαδικασία με «συγκρατημένη ελπίδα», περιμένοντας πως «αν αποχωρήσει το PKK δεν θα υπάρξουν πια πυροβολισμοί πυροβολικού».
Al Arabiya: Ιστορικός μετασχηματισμός
Το Al Arabiya χαρακτήρισε την τελετή παράδοσης όπλων που ξεκίνησε το PKK στην περιοχή της Σουλεϊμανίγια ως «ιστορικό μετασχηματισμό». Το δίκτυο μετέδωσε και δήλωση του εκπροσώπου του AKP, Ömer Çelik, ότι η διαδικασία αφοπλισμού του απαγορευμένου στο Ιράκ PKK πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε 3 έως 5 μήνες, προειδοποιώντας ότι αν παραταθεί κινδυνεύει να γίνει έρμαιο προκλήσεων.
RIA Novosti: Στόχος η ολοκλήρωση σε 3-4 μήνες
Το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti ανέφερε ότι η τελετή «ενίσχυσε τις ελπίδες της Άγκυρας να βάλει τέλος σε μια αιματηρή σύγκρουση δεκαετιών με τους Κούρδους μαχητές». Σύμφωνα με το πρακτορείο, η διαδικασία εντάσσεται στην πρωτοβουλία «Τουρκία απαλλαγμένη από την τρομοκρατία» που στηρίζει ο σύμμαχος του Ερντογάν, ηγέτης του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία ειδικής επιτροπής στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση (TBMM) για να καταστεί η διαδικασία επίσημη και ότι θα ολοκληρωθεί μέσα σε 3-4 μήνες υπό την επίβλεψη της ΜΙΤ και των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σημειώνεται ότι τα μέλη του PKK που θα επιστρέψουν στην Τουρκία θα καταγραφούν ονομαστικά και τα συγκεντρωμένα όπλα θα καταστραφούν.