ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ρηματική διακοίνωση-πρόκληση της Λιβύης στον ΟΗΕ – Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Ρηματική ανακοίνωση-πρόκληση της Λιβύης στον ΟΗΕ - Αμφισβητεί την μέση γραμμή που έχει ορίσει η Ελλάδα

Tη μέση γραμμή που έχει ορίσει η Ελλάδα πάνω στην οποία έχουν χαραχθεί τα οικόπεδα έρευνας υδρογονανθράκων, τόσο δυτικά όσο και νότια της Κρήτης, αμφισβητεί ευθέως η Λιβύη με ρηματική διακοίνωση που υπέβαλε στον ΟΗΕ. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Λιβύη αποτυπώνει επίσημα, μέσω εγγράφου, τη διεκδίκησή της σε βάρος της Ελλάδας, βασιζόμενη στο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο.

Στους χάρτες που συνοδεύουν τη ρηματική διακοίνωση εμφανίζεται η οριοθετική γραμμή που υιοθετεί η Λιβύη ως συνέχεια του Τουρκολιβυκού Μνημονίου, η οποία ουσιαστικά εξαλείφει την ελληνική ΑΟΖ νότια της Κρήτης. Παρά το γεγονός πως στο κείμενο αναφέρεται πως οι περιοχές αυτές αποτελούν «αντικείμενο άλυτης διαφοράς» μεταξύ των δύο χωρών, χαρακτηρίζονται ως «λιβυκές θαλάσσιες περιοχές», με τη Λιβύη να δηλώνει ότι η ελληνική χάραξη επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, τα οποία δεν αποδέχεται.

xartes-ohe-livuh__2_

xartes-ohe-livuh__1_

Εντός της ρηματικής διακοίνωσης η Τρίπολη κατηγορεί την Ελλάδα για σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ιδίως της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, και καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση για την αποφυγή κλιμάκωσης και τη διατήρηση της ειρήνης στη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, η Λιβύη επικαλείται το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, παρά το ότι αυτό έχει καταδικαστεί ως παράνομο και αντίθετο με το διεθνές δίκαιο.

Η έκθεση της λιβυκής κρατικής εταιρείας πετρελαίου, που συνοδεύει τη ρηματική διακοίνωση, σημειώνει παραβίαση της οριοθετικής γραμμής που βασίζεται στο Μνημόνιο, προβάλλοντας έτσι τις διεκδικήσεις της Λιβύης.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα και με όσα μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι OPEN, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης προσανατολίζεται να μεταβεί κανονικά την ερχόμενη Τρίτη στην Τρίπολη, προκειμένου «να καλλιεργηθούν δίαυλοι επικοινωνίας» και με τις δύο λιβυκές κυβερνήσεις. Η ρηματική διακοίνωση έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Τουρκικά ΜΜΕ

Η εφημερίδα “Τουρκιγέ” γράφει: Ιστορικό χτύπημα! Η Λιβύη κατήγγειλε για πρώτη φορά την Ελλάδα στον ΟΗΕ για το μνημόνιο με την Τουρκία. Η Λιβύη διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά στα Ηνωμένα Έθνη με επίσημο έγγραφο κατά της Ελλάδας για παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Επικαλούμενη ως βάση τη θαλάσσια συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, η διοίκηση της Τρίπολης χαρακτήρισε τις παράνομες αδειοδοτικές ενέργειες της Ελλάδας ως “ξεκάθαρη παραβίαση”.

Το “TR Haber” γράφει: Ιστορική εξέλιξη: καταγγελία της Λιβύης κατά της Ελλάδας στον ΟΗΕ: Λιβύη: Αναφορά στη θαλάσσια συμφωνία με την Τουρκία. Η κυβέρνηση της Τρίπολης κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και δήλωσε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται μονομερή βήματα που αυξάνουν την ένταση. Αναφέρεται στη δέσμευση της Λιβύης στο διάλογο και τη διπλωματία και δίνεται το μήνυμα ότι “είμαστε κατά των τετελεσμένων”.

Η “Νεφές” γράφει: Η Ελλάδα σε κατάσταση σοκ: Σαφής υποστήριξη της Λιβύης προς την Τουρκία. Η Ελλάδα, η οποία πρόσφατα προσπάθησε να οργανώσει μια σειρά επισκέψεων στην περιοχή σε μια προσπάθεια να διαταράξει την προσέγγιση Τουρκίας-Λιβύης, δέχθηκε ένα απροσδόκητο πλήγμα.

Τουρκολιβυκό και ρηματική διακοίνωση 

Από το 2019, όταν υπογράφηκε το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, η Τουρκία έχει αποτυπώσει στον χάρτη του τη «Γαλάζια Πατρίδα», ενώ η Λιβύη δεν έχει κηρύξει δική της ΑΟΖ. Με τη νέα διακοίνωση, η Λιβύη παρουσιάζει για πρώτη φορά με χάρτη τη διεκδίκησή της, η οποία περιορίζει σημαντικά, ακόμη και σε σημείο εκμηδενισμού, την ελληνική επήρεια νότια της Κρήτης και των μικρών νησιών.

Η ρηματική διακοίνωση διαψεύδει τις αρχικές εκτιμήσεις στην Αθήνα ότι η Λιβύη αποδέχεται την ελληνική μέση γραμμή όπως ορίστηκε με το νόμο 4001/2011. Ωστόσο, η Τρίπολη δηλώνει ότι η διαφορά πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων. Η αναγνώριση της ύπαρξης διαφοράς διευκολύνει την προσπάθεια της Αθήνας να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, που αν αποτύχουν, θα μπορούσαν να καταλήξουν σε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο θα κρίνει και τη νομιμότητα του Τουρκολιβυκού Μνημονίου.

Ήδη, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έχει προτείνει στη λιβυκή πλευρά τη σύσταση τεχνοκρατικών ομάδων για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, ενώ σχεδιάζεται αντίστοιχη πρόταση προς την κυβέρνηση της Τρίπολης.

H Ελλάδα θα απαντήσει επίσημα στον ΟΗΕ

Τη σταθερή της θέση απέναντι στις μονομερείς διεκδικήσεις της Λιβύης επανέλαβε η Αθήνα, μέσω διπλωματικών πηγών, με αφορμή τη Ρηματική Διακοίνωση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης προς τα Ηνωμένα Έθνη, με ημερομηνία 20 Ιουνίου 2025. Η επίσημη ανακοίνωση των θέσεων της Ελλάδας θα αποσταλεί στον ΟΗΕ, ως απάντηση στην εν λόγω διακοίνωση που αφορά την ελληνική προκήρυξη ερευνών νοτίως της Κρήτης.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η Διακοίνωση της Τρίπολης «δεν προσθέτει κάτι νέο στην ήδη διατυπωθείσα επιχειρηματολογία», σημειώνοντας ότι η Αθήνα απορρίπτει «κάθε ενέργεια ή δράση που βασίζεται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες, χωρίς κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας». Η αναφορά σχετίζεται με το παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, το οποίο η Ελλάδα θεωρεί νομικά ανυπόστατο και αντίθετο με το ισχύον διεθνές δίκαιο.

Όσον αφορά το εκκρεμές ζήτημα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών, η Ελλάδα επισημαίνει ότι παραμένει έτοιμη να συνεχίσει τις συζητήσεις, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. «Η Ελλάδα, ως γνήσια γειτονική χώρα, έχει εκδηλώσει την ετοιμότητά της για συνέχιση των συζητήσεων, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, όπως άλλωστε συνομολογεί και η λιβυκή πλευρά», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά οι διπλωματικές πηγές της Αθήνας:

«Η Ρηματική Διακοίνωση της 20ής Ιουνίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης προς τον ΟΗΕ, σχετικά με την προκήρυξη οικοπέδων από την Ελλάδα, νοτίως της Κρήτης, δεν προσθέτει κάτι στην ήδη διατυπωθείσα επιχειρηματολογία. Θα υπάρξει επίσημη απάντηση στον ΟΗΕ εκ μέρους της Ελλάδας.

Η Ελλάδα απορρίπτει κάθε ενέργεια ή δράση που βασίζεται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες, χωρίς κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Όσον αφορά το εκκρεμές διμερές θέμα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη, η Ελλάδα, ως γνήσια γειτονική χώρα, έχει εκδηλώσει την ετοιμότητά της για συνέχιση των συζητήσεων, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, όπως άλλωστε συνομολογεί και η λυβική πλευρά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Καμία αντίδραση δεν πρόκειται να αποθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση από το να ασκεί, με υπευθυνότητα και έμπρακτα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Η Ρηματική Διακοίνωση της Λιβύης και το παράρτημα

Η Λιβυκή Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ και το παράρτημα με την έκθεση της NOC είναι η εξής: Ρηματική διακοίνωση με ημερομηνία 20 Ιουνίου 2025 από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Λιβύης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών προς τον Γενικό Γραμματέα

Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία του Κράτους της Λιβύης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών έχει την τιμή να εκφράσει τη βαθιά ανησυχία της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Κυβέρνηση έλαβε γνώση, με βαθιά δυσαρέσκεια, του περιεχομένου του Τεύχους αριθ. 3335 της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ημερομηνία 12 Ιουνίου 2025 το οποίο αναφέρει ότι η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση αδειών εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νότια της νήσου Κρήτης. Οι περιοχές αυτές εμπίπτουν σε θαλάσσιες ζώνες που παραμένουν αντικείμενο άλυτης διαφοράς μεταξύ της Λιβύης και της Ελλάδας.

Η Κυβέρνηση του Κράτους της Λιβύης θεωρεί την εν λόγω ενέργεια ως σαφή παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και ως μονομερή ενέργεια χωρίς καμία νομική βάση ή διμερή συμφωνία. Αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ιδίως των διατάξεων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και υπονομεύει τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και της ειρηνικής επίλυσης διαφορών.

Κατά συνέπεια, η Λιβύη καταγράφει επίσημα και κατηγορηματικά την αντίθεσή της στην εν λόγω πρωτοβουλία και καλεί σε αυστηρή προσήλωση στις αρχές που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στα συναφή διεθνή νομικά κείμενα που διέπουν την ειρηνική επίλυση θαλάσσιων διαφορών.

Η Λιβύη επαναβεβαιώνει τη σταθερή της δέσμευση στον εποικοδομητικό διάλογο και τη διαπραγμάτευση, και απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε απόπειρα επιβολής τετελεσμένων σε περιοχές όπου δεν έχει επιτευχθεί νομική συμφωνία.

Η Κυβέρνηση καλεί τη διεθνή κοινότητα – υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών – να εκπληρώσει την ευθύνη της για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου και να αποθαρρύνει οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση της Ελλάδας έχει παραχωρήσει άδειες εξερεύνησης σε περιοχές εντός των θαλάσσιων ορίων της Λιβύης. Προηγούμενες άδειες παραχωρήθηκαν στη γαλλική εταιρεία Total και την αμερικανική ExxonMobil. Η τελευταία εξαγόρασε εν συνεχεία το μερίδιο της Total και προχώρησε σε ερευνητικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης δισδιάστατης σεισμικής έρευνας (2D) το 2022 και τρισδιάστατης (3D) το 2024, ακολουθούμενες από ανακοίνωση πρόθεσης για γεώτρηση ερευνητικής γεώτρησης.

Υπό το φως των ανωτέρω, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία του Κράτους της Λιβύης στον ΟΗΕ ζητά με σεβασμό την κυκλοφορία της παρούσας ρηματικής διακοίνωσης και των παραρτημάτων της ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, υπό το θέμα 75 της ημερήσιας διάταξης.

Παράρτημα Ι στη ρηματική διακοίνωση της 20ής Ιουνίου 2025 της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Λιβύης στον ΟΗΕ προς τον Γενικό Γραμματέα

Έκθεση της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (National Oil Corporation) σχετικά με την προσφορά της Ελλάδας για ερευνητικά οικόπεδα σε βυθισμένα ύδατα της Λιβύης

17 Ιουνίου 2025

• Στις 13 Ιουνίου 2025, η Κυβέρνηση της Ελλάδας ανακοίνωσε διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση αδειών εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε συγκεκριμένες υπεράκτιες περιοχές νότια της Πελοποννήσου και της νήσου Κρήτης. Αυτό σημαίνει ότι ξεκίνησε από την ημερομηνία αυτή η προθεσμία 90 ημερών για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

• Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά από έκφραση ενδιαφέροντος από την εταιρεία Chevron τον Μάρτιο του 2025, για διεξαγωγή εξερεύνησης υδρογονανθράκων σε υπεράκτιες περιοχές νότια των Κρήτη 1 και Κρήτη 2 (χάρτης 1),* εντός των περιοχών που είχαν καθοριστεί στον διεθνή διαγωνισμό του 2014.

• Δύο από τις ανακοινωθείσες περιοχές, Κρήτη 1 και Κρήτη 2, βρίσκονται γεωγραφικά εντός των λιβυκών θαλάσσιων περιοχών (επί των οποίων οι δύο χώρες διατηρούν διαφορετικές διεκδικήσεις). Η συνολική έκταση των δύο περιοχών είναι 23.300 km² και πάνω από το 85% αυτής της έκτασης βρίσκεται νότια της γραμμής οριοθέτησης που χωρίζει τη Λιβύη από τη γειτονική της, την Ελλάδα.

• Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κυβέρνηση της Ελλάδας έχει παραχωρήσει δύο οικόπεδα εντός των λιβυκών θαλάσσιων συνόρων στις εταιρείες Total και ExxonMobil (χάρτης 2).* Η ExxonMobil στη συνέχεια εξαγόρασε το μερίδιο της Total και προχώρησε σε ερευνητικές δραστηριότητες, περιλαμβανομένης δισδιάστατης σεισμικής έρευνας το 2022 και τρισδιάστατης το 2024, ενώ ανακοίνωσε πρόθεση για διεξαγωγή ερευνητικής γεώτρησης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

12 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Appeasement: ο πιο σιγουρος τροπος να ξεσπασει πολεμος και μαλιστα απο δυσμενεστερη θεση.

Aυτό είναι το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα για μια χώρα που εξοπλίζεται για να χρησιμοποιεί τις Ε.Δ. μόνο για παρελάσεις και ασκήσεις!

Αυτές είναι οι συνέπειες του “επιτελικού κράτους αρίστων”!

Πληρώστε κοροϊδάρες για όπλα που μόνον με την έγκριση των Αμερικανών μπορούν να χρησιμοποιηθούν (πχ. F-35)

Oι μίζες να πέφτουν στους πολιτικάντηδες και ανώτερους στρατιωτικούς. Λεφτά άλλωστε, υπάρχουν: τα δικά σας!

Μόνη της η Ελλάδα δεν παραβίασε το Δίκαιο της Θάλασσας εις βάρος της, με μειωμένες ως μηδενικές επήρειες στα νησιά; Τώρα γιατί διαμαρτύρεται για την ηλιθιότητα της;;;

Πολύ καλά. Πάμε Χάγη τότε, να δούμε τι θα εκδικάσει

Πατε κ τρυπήστε κ αφηστε τις ανακοινώσεις κ τις Χαγες. Ένα failed state μαριονέτα εστειλε μια μπούρδα κ θα τη παρουμε σοβαρα. Οι Τουρκαλεοι εξαγουν drones παντου. Η παραγωγικη μας βαση ειναι ανύπαρκτη για να καθυστερήσουμε κ αλλο.

Η Λιβυη εχει κερδισει τη Μαλτα στο ΔΔ το οποιο επιδικασε μειωμενη επηρεια στην ΑΟΖ της Μαλτας. Η Ελλαδα δεν εχει στειλει ουτε συντεταγμενες στον ΟΗΕ για τη δυνητικη της ΑΟΖ. Οποτε οι Λιβυοι βρισκουν και τα κανουν. Αυτη τη στιγμη ο ΟΗΕ αγνοει την Ελληνικη ΑΟΖ με εξαιρεση αυτη… Διαβάστε περισσότερα »

SE ESTILA 1 MINIMA KE ESI STA LOGIA ISE MONO MPORO NA SE DOSO PLEROFORIES POY THA RIKSOYN TO KOULI AVRIO TO PRWI

THA PARIS TIL NA MILISOY.E

12
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx