Μια διδακτική ιστορία από την τουρκοκρατούμενη ΄Υδρα
14/07/2025
Διάφοροι ειδησεογράφοι επισκέπτονται το νησί και μας πληροφορήσουν ότι ο Πρόεδρος Τραμπ δεν εστιάζει την προσοχή του στην Ελλάδα και στο Κυπριακό “επί του παρόντος”, αλλά είναι πολύ πιθανό, καταλλήλως ελαυνόμενος, να αναλάβει συντόμως πρωτοβουλία για την επίλυση των Ελληνοτουρκικών διαφορών.
Σωστά συνδέουν τα δύο προβλήματα, που ασυνέτως οι Αθηναίοι της Αθήνας έχουν διαχωρίσει. Χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων (Τουρκικών και Βρετανικών) από την ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία, ουδεμία διευθέτηση των σχέσεων της Τουρκίας με την “ηνωμένη” Ευρώπη είναι δυνατή. Εν τούτοις, η συνέχεια είναι ανησυχητική. Οι ίδιοι κύκλοι που προ έτους μυκτήριζαν τον Αμερικανό Πρόεδρο μ’ απαξιωτικά επίθετα, σήμερα τον εκθειάζουν, με την προσθήκη ότι είναι παρορμητικός, αυταρχικός και αρέσκεται να εμφανίζεται ως παρεμβαίνων σε διαπραγματεύσεις (ΣΣ1:contra ο συνεχιζόμενος Oυκρανικός πόλεμος)!
Ιδιαιτέρως, οι πληροφοριοδότες μας συνιστούν ότι ό τι δεν πρέπει να χρεωθεί η Ελλάδα μία αποτυχία της προεδρικής προσπάθειας, που θα εκληφθεί ως του ιδίου Τραμπ, της επιβολής των Τουρκικών επιδιώξεων, λόγω «ειδικών σχέσεων» του Ερντογάν με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Άγκυρα Τομ Μπάρακ. (ΣΣ2: Ράβδος στην γωνία άρα βρέχει). Μ’ άλλα λόγια, να υποχωρήσουμε στις παράλογες τουρκικές αξιώσεις της «Γαλάζιας πατρίδας» και στο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, που καταπατεί την Ελληνική ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης. Διότι άλλως υπάρχουν και χειρότερα…
Το παράδειγμα της Ύδρας
Επειδή τις προειδοποιήσεις αυτές συμμερίζονται όχι μόνον ορισμένοι εξ Αμερικής απεσταλμένοι αλλά και τινές παράγοντες των Αθηνών, του γνωστού κόμματος «Σφάξε με Αγά μου ν’αγιάσω», να υπενθυμίσομε μία παλαιά νησιώτικη ιστορία, για το πώς ο Ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται τις ξένες απειλές. Προ της Ρωσσοτουρκικής συνθήκης Κιουτσούκ Καναϊρτζή (1770) που αποτελεί αφετηρία της ναυτικής υπεροχής της «Μικράς Αγγλίας», δηλ. της Ύδρας, υπήρχε κοινωνική δυσφορία στη ιστορική νήσο, με τους αγυιόπαιδες (Αγιά = δρόμος) να προπηλακίζουν όσους διαβάτες διήρχοντο από το «Ντρούμ σοκάκι», την σημερινή οδό Μιαούλη.
Πληροφορηθείς το γεγονός ο Καπουδάν πασάς στην Κωνσταντινούπολη έστειλε τον προστατευόμενο του Ιωάννη Βούλγαρη, μπέη της Ύδρας, να επιβάλει την τάξη. Αφιχθείς αυτός στο νησί, εγκατεστάθη σε οχυρωμένη κατοικία και απείλησε με καταστολή τους ταραχοποιούς Υδραίους ότι αν δεν παύσουν να ενοχλούν τον κόσμο, θα τους ανατινάξει τα σπίτια τους. ΄Οπερ κι εγένετο καθ’ όσον οι ΄Υδραίοι δεν συμμορφώθηκαν στις εντολές Οθωμανού μπέη. Όμως, με την έκρηξη της Μεγάλης Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ανετίναξαν κι αυτοί την οικία Βούλγαρη. Σήμερα μόνον η πόρτα της οικίας του διασώζεται στο Μουσείο της Ύδρας και στην Αίγινα το αρχοντικό του.
Δεσπόζουν στην Ύδρα τ’ αρχοντικά των μεγάλων αγωνιστών του ’21 των Κουντουριωτών, ναυμάχων ως ο Σαχτούρη και Μιαούλης και πυρπολητών Τσαμαδού, Πιπίνου, Πινότση κλπ. ενώ η οικία Βούλγαρη κείται ερείπιο. Ή Ελλάς απελευθερώθη του Τουρκικού ζυγού, με την πρώτη ναυτική επανάσταση στην παγκόσμια ιστορία ενώ η κραταιά Οθωμανική αυτοκρατορία διελύθη. Δεν τρομάζουν τον Ελληνικό λαό κυνικές υποδείξεις της Real politik.