ΑΝΑΛΥΣΗ

Το ένα deal μετά το άλλο κλείνει ο Τζολάνι για τα συριακά λιμάνια

Το ένα deal μετά το άλλο κλείνει ο Τζολάνι για τα συριακά λιμάνια, Σταύρος Μαλαγκονιάρης
HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Σημαντικές οικονομικές αναδιατάξεις εξελίσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο τη Συρία, όπου η νέα κυβερνητική ομάδα, δείχνει να αφήνει (με τη βοήθεια της Δύσης) πίσω τη δράση της, για την οποία είχε χαρακτηρίσει ως «τρομοκρατική» και καλλιεργεί νέες συμμαχίες προσφέροντας σε διεθνείς και περιφερειακούς παράγοντες επενδυτικές ευκαιρίες σε έργα υποδομών, με άξονα τα δύο μεγάλα λιμάνια της.

Προφανής στόχος της νέας κυβέρνησης της Συρίας είναι μέσα από τις οικονομικές συμφωνίες να ευθυγραμμιστούν τα συμφέροντα διαφόρων δυνάμεων με αυτά της Συρίας, ώστε να εξασφαλίσει την εξωτερική υποστήριξη που απαιτείται για την επιβίωσή της και την ανασυγκρότηση της καθημαγμένης από τον πολυετή εμφύλιο πόλεμο χώρας. Nα σημειωθεί ότι στην Συρία σημειώνονται νέες πολύνεκρες συγκρούσεις, αυτήν την φορά μεταξύ της μειονότητας των Δρούζων και σουνιτών βεδουίνων, οι τελευταίες σε μία σειρά συγκρούσεων που ακολούθησαν την πτώση του Άσαντ.

Η πιο πρόσφατη συμφωνία οριστικοποιήθηκε την Κυριακή 13/7, σε ειδική τελετή στη Δαμασκό, όπου όπως ανακοινώθηκε υπογράφτηκε η παραχώρηση για 30 χρόνια του λιμανιού της Ταρτούς στη πανίσχυρη εταιρεία logistics DP World, με έδρα στο Ντουμπάϊ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Η συμφωνία υπογράφτηκε μόλις πέντε ημέρες μετά την επίσημη άρση από τις ΗΠΑ του μακροχρόνιου χαρακτηρισμού ως «Ξένης Τρομοκρατικής Οργάνωσης (FTO)» της πρώην τζιχαντιστικής πολιτοφυλακής Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), γνωστής και ως Μέτωπο al-Nusrah, που αποτελεί πλέον την ηγετική ομάδα της Συρίας. Παρών στην υπογραφή της συμφωνίας ήταν ο πρόεδρος της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας, Ahmed Al-Sharaa, πρώην μέλος της Αλ Κάιντα που οδήγησε πέρυσι την HTS στη νίκη επί του Άσαντ και τον διωγμό του από τη χώρα.

Ο Al-Sharaa, ο οποίος έχει αποκηρύξει το παγκόσμιο τζιχαντιστικό κίνημα, είχε προηγουμένως συναντηθεί αυτοπροσώπως με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να πιέσει για την ομαλοποίηση των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Συρία, καταφέρνοντας να αποσπάσει σχετική υπόσχεση. Πραγματικά, στις 30 Ιουνίου ανακοινώθηκε ότι υπογράφτηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ εκτελεστικό διάταγμα που τερμάτιζε το πρόγραμμα κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Συρίας, ανοίγοντας το δρόμο για τον τέλος της απομόνωσης της χώρας από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της που είχε καταστραφεί από τον εμφύλιο πόλεμο.

Μεγάλο παιχνίδι για το λιμάνι του Ταρτούς

Λίγες μέρες αργότερα έγινε και η άρση του χαρακτηρισμού της ομάδας HTS ως τρομοκρατικής, πράγμα για το οποίο ξένα Μέσα αναφέρουν ότι υπήρξαν έντονες παρασκηνιακές κινήσεις από την κυβέρνηση των Εμιράτων, η οποία κατέχει την DP World. Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι η DP World είναι μια σημαντική δύναμη στη διαχείριση λιμένων καθώς έχει παρουσία σε περισσότερες από 75 χώρες και το 9,2% της παγκόσμιας κυκλοφορίας εμπορευματοκιβωτίων διέρχεται από τα λιμάνια και τους τερματικούς σταθμούς της.

Η Ταρτούς, που βρίσκεται στις μεσογειακές ακτές της Συρίας, έχει μεγάλη γεωστρατηγική και οικονομική σημασία και για αυτό επί σειρά ετών υπήρχε έντονη ρωσική παρουσία, με τη διατήρηση ναυτικής βάσης. Ωστόσο, από τις αρχές του έτους τα ρωσικά πλοία αποχώρησαν όπως και η ρωσική εταιρεία διαχείρισης του λιμανιού. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και βασική θαλάσσια πύλη για εμπορικές οδούς σε όλη την Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική. Η στρατηγική της θέση ενισχύει την περιφερειακή συνδεσιμότητα, συμπληρώνοντας τις υπάρχουσες οδούς μέσω του Βοσπόρου και του Σουέζ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η DP World θα επενδύσει 800 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της παραχώρησης για την αναβάθμιση των υποδομών του λιμένα και την τοποθέτησή του ως κρίσιμου περιφερειακού εμπορικού κόμβου που συνδέει τη Νότια Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάϊο η κυβέρνηση της Συρίας υπέγραψε άλλη μια μεγάλη συμφωνία. Αυτή ήταν με τον γαλλικό ναυτιλιακό γίγαντα CMA CGM για την παραχώρηση για 30 χρόνια της διαχείρισης του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι της Λατάκια (του μεγαλύτερου της Συρίας όσον αφορά τον όγκο φορτίου) την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του.

Η συμφωνία περιλαμβάνει μια επένδυση 230 εκατομμυρίων ευρώ (260 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) και την κατασκευή μιας νέας θέσης αγκυροβολίας. Ωστόσο, τα λιμάνια αποτελούν μόνο μέρος ενός ευρύτερου, πιο φιλόδοξου σχεδίου. Καθώς η εμπορική δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, η Συρία πρέπει επίσης να αναβαθμίσει την εσωτερική υποδομή εφοδιαστικής.

Η CMA CGM και η DP World βρίσκονται σε καλή θέση για να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην ανασυγκρότηση του εμπορικού δικτύου της χώρας, ενσωματώνοντας τις λιμενικές λειτουργίες με οδικές, σιδηροδρομικές και άλλες εσωτερικές υποδομές εφοδιαστικής.

Εκτός, όμως, τα λιμάνια η νέα κυβέρνηση της Συρίας υπογράψει οικονομικές και επενδυτικές συμφωνίες με αρκετές χώρες, όπως η Κίνα, το Ιράκ, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτές οι συμφωνίες καλύπτουν πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και της logistics.

Η Συρία διαβεβαίωνει, αλλά η Ευρώπη πρέπει να προσέχει

Παρά τις διαβεβαιώσεις και τις διευκολύνσεις που παρέχονται πλέον από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού προς τη νέα κυβέρνηση της Συρίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα όργανά της φαίνεται ότι ακόμα διατηρούν επιφυλακτική στάση.

Την περασμένη Πέμπτη 10/7 μετά από συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επίθεση αυτοκτονίας, που έγινε τον περασμένο μήνα, εναντίον της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Προφήτη Ηλία στη Δαμασκό, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 25 ανθρώπους, εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα με το οποίο εκφράζεται ανησυχία «ότι πολλά μέλη της Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) με ιστορικό σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αναλάβει ρόλο εντός των μεταβατικών διοικητικών αρχών, με δυνητικά ανησυχητικό αντίκτυπο στη θρησκευτική ελευθερία».

Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν τη στήριξη της ΕΕ για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία που θα βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ άλλων με την υπό όρους άρση των κυρώσεων. Η μετάβαση αυτή πρέπει να περιλαμβάνει μηχανισμούς μεταβατικής δικαιοσύνης, καταπολέμηση της ατιμωρησίας και συνταγματική εγγύηση για διακυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς και για επαρκή εκπροσώπηση των θρησκευτικών και εθνοτικών κοινοτήτων, προσθέτουν. Ταυτόχρονα, καλούν τις μεταβατικές αρχές της Συρίας να παρουσιάσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διοργάνωση αξιόπιστων, ελεύθερων και δίκαιων εκλογών χωρίς αποκλεισμούς.

Τέλος, καλούν αφενός την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργήσει ένα ταμείο για την ανασυγκρότηση της Συρίας, υπό την προϋπόθεση της αποδεδειγμένης προόδου όσον αφορά τις προτεραιότητες αυτές, αφετέρου το Συμβούλιο να διατηρήσει και να επιβάλει πιο στοχευμένες κυρώσεις εις βάρος παραγόντων που ευθύνονται για παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx