ΣΙΝΕΜΑ

“Ο Κύριος Αζναβούρ”: Από την γενοκτονία διάσημος στη Γαλλία

"Ο Κύριος Αζναβούρ": μια ταινία, Μπούρας Κωνσταντίνος

Γιος φτωχών Αρμένιων προσφύγων στη Γαλλία, ο Σαχνούρ Αζναβουριάν ξεκίνησε την καριέρα του στη show biz σε ηλικία εννιά ετών. Ως Σαρλ Αζναβούρ θα γνωριστεί με τον πιανίστα Πιέρ Ρος και κατόπιν με την Εντίθ Πιάφ, αλλά η καθιέρωσή του ως τραγουδιστή θα έρθει με υψηλό τίμημα.

Καλογυρισμένη ιστορική ταινία χολιγουντιανού σεναριακού τύπου, ελαφρώς αγιοποιητική, ανεπαίσθητα απομυθοποιητική… Στερεότυπα και αναμενόμενες αφηγηματικές ανατροπές, αλλά στο βάθος ωραιοποίηση στο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων Ιδεωδών, βάσει των οποίων η συστηματική εργασία και καλλιέργεια των όποιων ταλέντων μας χαρίζει ο Θεός μπορούμε να ανέλθουμε στην κορυφή υπό την σοβαρή προϋπόθεση ότι οι φιλοδοξίες μας είναι ανάλογες.

Χαρακτηριστική η σκηνή στην ταινία με τον επιτυχημένο ήρωα και τον looser πρώην συνεταίρο του την ώρα τού θριάμβου τού πρώτου, όταν λέει στον Φρανκ Σινάτρα ότι μία (κοντινή) ημέρα των ημερών θα παίρνει την ίδια αμοιβή με εκείνων και ο αποτυχημένος απορεί με το θράσος τού νικητή (παραμένοντας για πάντα περιθωριοποιημένος ελλείψει φιλοδοξιών κι επειδή συμβιβάστηκε με μια μικροαστική ζωή στον Καναδά, φοβούμενος να απλώσει τα πόδια του μακρύτερα από εκεί που νόμιζε ότι μπορούν να φτάσουν)… Επομένως το υποδόριο μήνυμα είναι: τα μόνα όρια που υπάρχουν είναι αυτά που θέτεις εσύ στον εαυτό σου.

Μήτε η ασχήμια μήτε το ύψος μήτε η βραχνή φωνή μπορούν να σταθούν εμπόδιο εάν εργάζεσαι νυχθημερόν παραμελώντας ακόμα και την οικογένειά σου θέτοντας ως αποκλειστικό σκοπό ζωής την οικονομική επιτυχία και την κοινωνική άνοδο. Το γεγονός ότι ένας εξώγαμος γιος αυτοκτονεί ένεκα παραμελήσεως είναι μία πληγή αλλά δεν μετράει μπροστά στο αστέρι τής δόξας που πατάνε οι διερχόμενοι από το συγκεκριμένο πεζοδρόμιο τού Λος Άντζελες, στο οποίο έχω βρεθεί και έχω γελάσει με τις μωροφιλοδοξίες ενίων εκπροσώπων τού ανθρωπίνου είδους.

Στην κορυφή υπάρχει μοναξιά και άπειρη δυστυχία… Αυτό είναι το πραγματικό ηθικό δίδαγμα ετούτης της ταινίας. Μόνον ο υπερφίαλος εαυτισμός, ο ισοπεδωτικός εγωκεντρισμός, η ατομοκεντρική στοχοπροσήλωση, η προδοσία των πάντων που δεν συναινούν, δεν συνηγορούν, δεν ταιριάζουν με τους υψηλούς στόχους… είναι το κλειδί και η μέθοδος για την απόλυτη κοινωνική αναρρίχηση.

«Οι άνθρωποι που πετυχαίνουν αποτυγχάνοντας» είναι ο τίτλος ενός περίφημου δοκιμίου τού Φρόιντ που αξίζει να το μελετήσουμε πριν ή μετά από τη θέαση τής καλογυρισμένης αυτής ταινίας, που είναι μια χαρά για μια θερινή ζεστή νύχτα κάτω από τα αστέρια που μας κοιτούν θλιμμένα για τις επιλογές και τις πράξεις μας… Αυτός ο πλανήτης κουβαλάει περισσότερες αστοχίες και μωροφιλοδοξίες από αυτές που αντέχει… Τουλάχιστον, ας μην επικρατούν οι αποδομητικοί ματαιοκάματοι, αλλά οι φιλόπονοι εργάτες τού Φωτός, οι καλλιεργητές των Καλών Τεχνών, τού Λόγου και τής Κριτικής Σκέψης…

Πληροφορίες ταινίας

Ο Κύριος Αζναβούρ (Monsieur Aznavour)
2024
Έγχρ.
Διάρκεια: 133′
Δραματική
Γαλλική

Σκηνοθεσία:
Μεντί Ιντίρ
Γκραν Κορ Μαλάντ
Με τους:
Ταχάρ Ραχίμ
Μπαστιέν Μπουιγιόν
Μαρί-Ζιλί Μπο

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx