Σφαγές αμάχων Δρούζων στη Συρία από καθεστωτικές δυνάμεις

Σφαγές αμάχων Δρούζων στη Συρία από καθεστωτικές δυνάμεις
epa12238040 A damaged tank hit by an Israeli airstrike near Al Mazra'a, outside the Druze-majority city of Sweida (Suwayda), southern Syria, 14 July 2025. The Israel Defense Forces confirmed on 14 July to have struck tanks headed to the city of Suwayda, amid ongoing clashes between Bedouin tribes and local fighters. According to the Syrian Observatory for Human Rights, dozens were killed in the clashes, including Syrian Caretaker Government forces. EPA/MOHAMMED AL RIFAI

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την εκτέλεση 19 Δρούζων από δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, ύστερα από την κατάληψη της πόλης Σουέιντα στα νότια της χώρας.

Οι συριακές δυνάμεις αναπτύχθηκαν το πρωί σε αυτήν την πόλη, που μέχρι σήμερα ήταν υπό τον έλεγχο ντόπιων Δρούζων μαχητών. Η ενέργεια αυτή ήταν μια σαφής προσπάθεια της ισλαμιστικής κυβέρνησης της Δαμασκού να επεκτείνει την εξουσία της στην περιοχή, μετά τις συγκρούσεις μεταξύ Δρούζων και Βεδουίνων, από τις οποίες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 100 άνθρωποι από την Κυριακή.

Από την πλευρά του το Ισραήλ, που δηλώνει ότι θέλει να υπερασπιστεί την κοινότητα των Δρούζων, βομβάρδισε τις κυβερνητικές δυνάμεις μετά την είσοδό τους στη Σουέιντα, μια πόλη 150.000 κατοίκων. Η Συρία κατήγγειλε τα πλήγματα και διαμήνυσε ότι θεωρεί υπεύθυνο το Ισραήλ για τις «συνέπειες».

Το Συριακό Παρατηρητήριο ανέφερε ότι 12 Δρούζοι άμαχοι «εκτελέστηκαν» επί τόπου από τις κυβερνητικές δυνάμεις, αφού «επιτέθηκαν και κατέλαβαν» ένα πανδοχείο. Ένα βίντεο, μη επαληθευμένο, που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δείχνει τουλάχιστον 10 αιμόφυρτους ανθρώπους, με πολιτικά, μέσα στο πανδοχείο και ορισμένοι από αυτούς κείτονται στο έδαφος.

Η ΜΚΟ πρόσθεσε ότι μια ένοπλη ομάδα που συνδέεται με τις κυβερνητικές δυνάμεις εκτέλεσε «τέσσερις Δρούζους πολίτες, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα» σε ένα γειτονικό χωριό ενώ μια άλλη ομάδα σκότωσε τρεις άνδρες, μπροστά στα μάτια της μητέρας τους, κοντά σε έναν κυκλικό κόμβο, στα βόρεια της Σουέιντα.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που μπήκε στη Σουέιντα μετά τις συριακές δυνάμεις είδε πτώματα στο έδαφος. Ανά διαστήματα ακούγονταν πυρά στην πόλη που ήταν έρημη, καθώς έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία.

«Βρίσκομαι στο κέντρο της Σουέιντα», είπε τηλεφωνικά ένας κάτοικος που έχει κλειστεί στο σπίτι του. «Γίνονται εκτελέσεις, πυρπολούνται σπίτια και καταστήματα, γίνονται κλοπές και λεηλασίες. Ένας φίλος που κατοικεί στα δυτικά προάστια μου είπε ότι μπήκαν στο σπίτι του, εκδίωξαν την οικογένεια αφού κατάσχεσαν τα κινητά τηλέφωνά τους και έβαλαν φωτιά στο σπίτι», είπε ο άνδρας αυτός, που δεν θέλησε να αποκαλύψει τα στοιχεία του.

«Οι κυβερνητικές δυνάμεις μπήκαν στην πόλη υπό το πρόσχημα ότι θα αποκαταστήσουν την ασφάλεια (…) αλλά δυστυχώς επιδίδονται σε βάρβαρες πρακτικές», είπε ο Ραγιάν Μααρούφ, ο αρχισυντάκτης του τοπικού ιστοτόπου Suwayda 24, κάνοντας λόγο για «δεκάδες» νεκρούς.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Συρία, Τομ Μπάρακ, χαρακτήρισε «ανησυχητική» τη βία στην περιοχή της Σουέιντα και διαβεβαίωσε ότι εργάζεται «με όλες τις πλευρές» για να επανέλθει η ηρεμία.

Από τις συγκρούσεις των Δρούζων με τους Βεδουίνους, τις προηγούμενες ημέρες, σκοτώθηκαν 116 άνθρωποι, εκ των οποίων 64 ήταν Δρούζοι –κυρίως μαχητές, όμως μεταξύ τους υπήρχαν επίσης δύο γυναίκες και δύο παιδιά– 18 Βεδουίνοι και 34 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι συριακές αρχές ανακοίνωσαν το πρωί ότι επιτεύχθηκε «πλήρης κατάπαυση του πυρός» αλλά η κατάσταση μοιάζει ακόμη συγκεχυμένη. Οι θρησκευτικοί ηγέτες των Δρούζων απηύθυναν αντικρουόμενες εκκλήσεις, με τους περισσότερους να ζητούν από τους ντόπιους μαχητές να καταθέσουν τα όπλα και έναν να τους ζητά να συνεχίσουν τη μάχη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx