ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Οι Βεδουίνοι απορρίπτουν την εκεχειρία και χτυπούν τους Δρούζους – Τελεσίγραφο Νετανιάχου στον Τζολάνι

Οι Βεδουίνοι απορρίπτουν την εκεχειρία και χτυπούν τους Δρούζους – Τελεσίγραφο Νετανιάχου στον Τζολάνι

Μία ημέρα μετά την εντολή για εκτεταμένες ισραηλινές επιθέσεις κατά κυβερνητικών και στρατιωτικών στόχων στη Συρία, μεταξύ άλλων το Προεδρικό Μέγαρο και το υπουργείο Άμυας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαμήνυσε, μάλιστα, ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί στρατιωτικά μέσα για την επιβολή των δύο «κόκκινων γραμμών» του στο συριακό έδαφος. Την ίδια στιγμή, φυλές βεδουίνων ανακοίνωσαν νέα επίθεση κατά των Δρούζων.

Βεδουίνοι μαχητές εξαπέλυσαν σήμερα νέα επίθεση εναντίον Δρούζων μαχητών στην επαρχία Σουέιντα της νότιας Συρίας, δήλωσε ένας στρατιωτικός διοικητής τους στο πρακτορείο Reuters, παρά την εκεχειρία που ανακοινώθηκε το βράδυ της Τετάρτης. Ο διοικητής αυτός είπε ότι η κατάπαυση του πυρός ισχύει μόνο για τις κυβερνητικές δυνάμεις και όχι για τους Βεδουίνους. Οι Βεδουίνοι μαχητές θέλουν να απελευθερώσουν Βεδουίνους που συνελήφθησαν από ένοπλες ομάδες Δρούζων τις τελευταίες ημέρες.

«Έχουμε θέσει μια σαφή πολιτική», ανέφερε προηγουμένως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προσθέτοντας «η αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής νότια της Δαμασκού, από τα Υψίπεδα του Γκολάν έως τα βουνά των Δρούζων, αποτελεί τη μία κόκκινη γραμμή. Η δεύτερη είναι η προστασία των αδελφών των αδελφών μας, των Δρούζων στα βουνά των Δρούζων». Οι Δρούζοι είναι μία μουσουλμανική μειονότητα που υποστηρίζει το Ισραήλ.

«Δεν θα επιτρέψουμε τη μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων προς το νότιο τμήμα της Δαμασκού και δεν θα επιτρέψουμε να απειληθούν οι Δρούζοι στην Τζέμπελ Ντρούζε», πρόσθεσε. Ο Νετανιάχου κατηγόρησε το καθεστώς Άχμαντ αλ-Σαράα στη Συρία ότι παραβίασε και τις δύο κόκκινες γραμμές: «Έστειλε στρατεύματα νότια της Δαμασκού, σε περιοχή που θα έπρεπε να παραμείνει αποστρατιωτικοποιημένη, και ξεκίνησε σφαγές εναντίον των Δρούζων. Δεν μπορούσαμε να αποδεχτούμε κάτι τέτοιο με κανέναν τρόπο».

Αναφερόμενος στην εκεχειρία που ανακοίνωσε το συριακό καθεστώς και η οποία περιλάμβανε την απόσυρση των συριακών στρατευμάτων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η εκεχειρία αυτή επετεύχθη διά της ισχύος. Όχι μέσω παρακλήσεων, ούτε μέσω εκκλήσεων, αλλά μέσω της δύναμης.» «Δράσαμε, και θα συνεχίσουμε να δρούμε όταν και όπου είναι απαραίτητο», κατέληξε.

Παρέμβαση των Κούρδων

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των Κούρδων της Συρίας κάλεσε σήμερα τη μεταβατική κυβέρνηση να «ξανασκεφθεί» την προσέγγισή της απέναντι στις μειονότητες της χώρας, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις στην πόλη Σουέιντα. «Η μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει πλήρως και κατεπειγόντως την προσέγγισή της όσον αφορά τη διαχείριση των εσωτερικών υποθέσεων της Συρίας και να ξεκινήσει σοβαρό και υπεύθυνο εθνικό διάλογο με όλες τις συνιστώσες, σεβόμενη την πολιτισμική και θρησκευτική ταυτότητα της καθεμιάς» ανέφερε ο Μπεντράν Σίγια Κουρντ σε ανάρτησή του.

«Οι συστηματικές παραβιάσεις με στόχο τους Δρούζους στη νότια Συρία, καθώς και οι προηγούμενες, παρόμοιες βιαιοπραγίες στα συριακά παράλια, επιβεβαιώνουν με σαφήνεια» ότι οι μεταβατικές αρχές «απορρίπτουν τον πολιτισμικό και θρησκευτικό πλουραλισμό», πρόσθεσε αυτό το στέλεχος της κουρδικής διοίκησης. Η βία «υποσκάπτει τα θεμέλια της συνύπαρξης στους κόλπους ενός ενιαίου εθνικού εδάφους», πρόσθεσε.

Η Δαμασκός και η αυτόνομη κουρδική διοίκηση δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει τους όρους για την εφαρμογή της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν στις 10 Μαρτίου. Το κείμενο προβλέπει την ενσωμάτωση όλων των πολιτικών και στρατιωτικών θεσμών της βορειοανατολικής Συρίας στους κόλπους της διοίκησης του συριακού κράτους, συμπεριλαμβανομένων των μεθοριακών φυλακίων, του αεροδρομίου και των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Οι κουρδικές αρχές ζητούν ένα σύστημα διακυβέρνησης που θα διατηρεί εν μέρει την ντε φάκτο αυτονομία τους, ωστόσο η Δαμασκός αρνείται «κάθε μορφή» αποκέντρωσης.

Πλήγμα κοντά σε δυτικούς διπλωμάτες!

Δυτικοί διπλωμάτες περνούσαν κοντά από το υπουργείο Άμυνας της Συρίας στη Δαμασκό σε μια θωρακισμένη αυτοκινητοπομπή όταν το Ισραήλ έπληξε το κτίριο με πυραύλους χθες, Τετάρτη, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, περιλαμβανομένου ενός Σύρου που ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Κανείς από την αυτοκινητοπομπή δεν τραυματίστηκε και αυτή συνέχισε τον δρόμο της, είπαν, αρνούμενοι να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις εθνικότητες ή τον αριθμό των εμπλεκομένων.

«Δεν φοβόμαστε τον πόλεμο»

Τη μεταβίβαση σε τοπικές παρατάξεις και Δρούζων σεΐχηδων ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη (17/7) ο Σύρος μεταβατικός πρόεδρος, Άχμεντ αλ Σάρα. Με την απόφασή του αυτή μεταβίβασε την ευθύνη για την ασφάλεια στη Σουέιντα, την περιοχή της μειονότητας των Δρούζων, όπου σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις από την Κυριακή 13/7, στις οποίες σκοτώθηκαν πάνω από 350 άνθρωποι, σύμφωνα με ΜΚΟ.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά, του ο de facto αρχηγός του συριακού κράτους υποσχέθηκε πως θα “λογοδοτήσουν” οι δράστες εγκλημάτων εναντίον Δρούζων, καταδίκασε “τη στοχοποίηση μεγάλης κλίμακας πολιτικών και κυβερνητικών υποδομών” στη Συρία από τον στρατό του Ισραήλ, ενώ εξήρε τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, της Τουρκίας και αραβικών κρατών, που κατ’ αυτόν “έσωσε την περιοχή από άδηλη τύχη”.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο αλ Σάρα είπε επίσης ότι η προστασία των Δρούζων πολιτών και των δικαιωμάτων τους είναι «προτεραιότητά μας». Απευθυνόμενος στους Δρούζους πολίτες της Συρίας είπε: «Απορρίπτουμε κάθε προσπάθεια να σας παρασύρουν στα χέρια ενός εξωτερικού μέρους».

«Δεν είμαστε από εκείνους που φοβούνται τον πόλεμο. Έχουμε περάσει τη ζωή μας αντιμετωπίζοντας προκλήσεις και υπερασπιζόμενοι τον λαό μας, αλλά έχουμε θέσει τα συμφέροντα των Σύρων πάνω από το χάος και την καταστροφή», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τετάρτης (16/7) το Ισραήλ πραγματοποίησε φονικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην καρδιά της Δαμασκού, πλήττοντας συγκρότημα κτιρίων, όπου στεγάζεται το υπουργείο Άμυνας και περιοχές κοντά στο προεδρικό μέγαρο, όπως ανέφεραν επίσημες πηγές και από τις δύο εμπλεκόμενες χώρες.

Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε, εξάλλου, απευθύνει σαφές προειδοποιητικό μήνυμα προς τη Δαμασκό, ζητώντας την άμεση αποχώρηση των κυβερνητικών δυνάμεων από την επαρχία Σουέιντα -μιας που οι Δρούζοι στηρίζονται από το Ισραήλ-, διαφορετικά -όπως και έγινε- θα εντείνει τις επιθέσεις. Το Τελ Αβίβ δηλώνει αποφασισμένο να αποτρέψει την εγκατάσταση εχθρικών δυνάμεων κοντά στα σύνορά του, τη στιγμή που η Συρία προσπαθεί να ανακτήσει την ισορροπία της μετά την πτώση του Άσαντ.

Πεδίο συγκρούσεων η Σουέιντα – Εκατοντάδες νεκροί

Οι μάχες στη Σουέιντα εξελίχθηκαν σε μία από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

Η κατάσταση στο πεδίο είναι δραματική: γενικευμένες διακοπές ρεύματος και διαδικτύου, ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και εκατοντάδες άμαχοι παγιδευμένοι στα σπίτια τους, χωρίς δυνατότητα διαφυγής.

Όλα ξεκίνησαν την Κυριακή (13/7), όταν ένοπλοι από φυλή Βεδουίνων φέρονται να λήστεψαν και να επιτέθηκαν σε Δρούζο πολίτη. Η νέα κυβέρνηση απάντησε στέλνοντας στρατό στην περιοχή, όμως πολλοί Δρούζοι το εξέλαβαν ως εχθρική ενέργεια.

Λίγες ώρες μετά τις ισραηλινές επιθέσεις, ανακοινώθηκε κατάπαυση του πυρός στη Σουέιντα, με τη μεσολάβηση τοπικών ηγετών και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ανέφερε ότι επετεύχθη συμφωνία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, δηλώνοντας ότι «η φρίκη αυτή πρέπει να λάβει τέλος απόψε».

Το συριακό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κυβερνητικές δυνάμεις ξεκίνησαν ήδη την αποχώρησή τους από την περιοχή, στο πλαίσιο της εκεχειρίας.

Αβέβαιο το μέλλον της Συρίας

Η νέα κυβέρνηση του Αχμέντ αλ-Σάρα προσπαθεί να επιβάλει τάξη σε μια χώρα που παραμένει κατακερματισμένη μετά από 14 χρόνια εμφυλίου, αναφέρουν οι ΝΥΤ σε δημοσίευμά τους. Παρά τις προσπάθειες για ενότητα, η δυσπιστία απέναντι στο νέο καθεστώς είναι διάχυτη, ιδιαίτερα μεταξύ θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων. Ο ίδιος άλλωστε προέρχεται από οργάνωση που στο παρελθόν είχε δηλώσει πίστη στην Αλ Κάιντα.

Η Σουέιντα είναι η τρίτη περιοχή που βιώνει ξέσπασμα βίας μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Τον Μάρτιο, πρώην μελή των δυνάμεων του Άσαντ επιτέθηκαν σε κυβερνητικές μονάδες στη Συριακή ακτογραμμή, προκαλώντας θρησκευτικές συγκρούσεις με περισσότερους από 1.600 νεκρούς. Τον Μάιο, πάνω από 39 άνθρωποι –στην πλειονότητά τους Δρούζοι– σκοτώθηκαν σε δύο ημέρες βίας κοντά στη Δαμασκό. Η επιστροφή στην κανονικότητα φαντάζει ακόμα μακρινή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx