Το αυτοκτονικό σύνδρομο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων
18/07/2025
Το σχέδιο του Τραμπ δεν είναι να νικηθεί η Ρωσία, γιατί αυτό είναι ολοφάνερα αδύνατο, αλλά να πάψει η οικονομία της Ευρώπης να είναι ανταγωνιστική και κυρίως πλεονασματική έναντι των ΗΠΑ. Αυτό προκύπτει τόσο από τους δασμούς 30% σε όλες τις ευρωπαϊκές εξαγωγές στις ΗΠΑ από 1η Αυγούστου, ποσοστό που μπορεί να αυξηθεί αναλόγως αν οι Βρυξέλες αντιδράσουν επιβάλλοντας δικούς τους δασμούς.
Όπως μάλιστα προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος: «Αν για οποιονδήποτε λόγο αποφασίσετε να αυξήσετε τους δασμούς σας και να προβείτε σε αντίποινα, τότε, όποιο και αν είναι το ποσοστό της αύξησης, αυτό θα προστεθεί στο 30% που εμείς επιβάλλουμε». Κατά την 90ήμερη περίοδο αναμονής, όπου οι δασμοί ήταν έως 10 %, λίγες χώρες εξασφάλισαν συμφωνίες με τις ΗΠΑ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βιετνάμ, ενώ υπήρξε και προσωρινή ανακωχή με την Κίνα.
Πιο πρόσφατα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν υψηλούς δασμούς για το Μεξικό, τη Βραζιλία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Παρά τις καθυστερήσεις στην πλήρη εφαρμογή των δασμών, τα έσοδα των ΗΠΑ από δασμούς 10% εκτοξεύτηκαν στα 24,18 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο -τον πρώτο πλήρη μήνα εφαρμογής των νέων μέτρων. Γιατί να μη συνεχίσουν; Και ενώ περιμένουμε την εμπορική απάντηση της Ευρώπης νέες απειλές για τις οικονομίες της, προστίθενται από την απαίτηση του Τραμπ να πουλήσει όπλα αξίας 50 δισεκατομμυρίων στους Ευρωπαίους και αυτοί με τη σειρά τους να τα δωρίζουν στο Κίεβο!
Η Ευρώπη «ανεβάζει ταχύτητα», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, υποστηρίζοντας πως ήδη ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Ολλανδίας, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν. Μάλιστα το Bloomberg είχε αναφέρει, από τις 4 Ιουλίου, επικαλούμενο μια ανώνυμη κυβερνητική πηγή, ότι ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς τηλεφώνησε στον Τραμπ για το θέμα.
Στις μέρες που ακολούθησαν ο Μερτς επιβεβαίωσε τις συζητήσεις λέγοντας: «Είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε επιπλέον συστήματα Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να τα διαθέσουμε στην Ουκρανία», δήλωσε στη Διάσκεψη για την Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη. Ουδεμία ανησυχία για την μαύρη τρύπα 700 δις. με αύξηση στις αμυντικές δαπάνες 500%!
Ποιοι στην Ευρώπη απειλούνται με κατάρρευση
Στο μεταξύ, ειδικά δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ένωσης, η Γαλλία και η Ιταλία λόγω υψηλών χρεών, απειλούνται με κατάρρευση όπως η Ελλάδα, προειδοποίησε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπαϊρού, αναγγέλλοντας πρόγραμμα λιτότητας, καθώς δεν αντέχονται νέα χρέη, διότι τα χρήματα για εξοπλισμούς δεν υπάρχουν και μπορούν να βρεθούν μόνον από νέους ασήκωτους δανεισμούς. Και καπάκι ήρθε η αναφορά του Τζέιμι Ντάιμον CEO της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας της JPMorgan, όπου μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιρλανδίας στο Δουβλίνο είπε: «Η Ευρώπη έχει πέσει από το 90% του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο 65% μέσα σε 10-15 χρόνια. Αυτό δεν είναι καλό. Χάνετε. To 2008 ήταν 10% μεγαλύτερη από τις ΗΠΑ». Στου κουφού την πόρτα και ας χάνουμε!
Και για όλα αυτά φύλο δεν κουνιέται στην Ελλάδα. Όπως μάλιστα τόνισε σε παρέμβασή του ο βιομήχανος Ευάγγελος Μυτιληναίος: «Σήμερα, βιώνουμε απειλή για οριζόντιους δασμούς 30% από τις ΗΠΑ και ταυτόχρονα ανατίμηση σχεδόν 15% του ευρώ έναντι του δολαρίου σε σχέση με την αρχή του έτους. Την ίδια ώρα η ευρωπαϊκή βιομηχανία καλείται να γίνει πιο «ανταγωνιστική», όταν επιβαρύνεται με τριπλάσια τιμή ενέργειας (φυσικό αέριο και ρεύμα), σε σύγκριση με την Αμερική. Δυστυχώς, γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι οι τιμονιέρηδες της ευρωπαϊκής πολιτικής μοιάζουν να μην αναγνωρίζουν πλέον την πραγματικότητα».
Και καταλήγει: «Αφοσιωμένη σχεδόν αποκλειστικά πλέον στη γιγάντωση των αμυντικών δαπανών- που ή θα μείνει σχέδιο επί χάρτου, ή θα υποβαθμίσει δραματικά το κοινωνικό κράτος, εάν δεν συνοδευτεί από ευρύτερη αναπτυξιακή δράση- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εμφανίζεται να «διαπραγματεύεται» επί μήνες με τις ΗΠΑ μια αμοιβαία επωφελή εμπορική συμφωνία, χωρίς όμως οποιοδήποτε απτό αποτέλεσμα, πέρα από την οργή που προκαλεί η καθυστέρηση στην άλλη πλευρά».
Ευρώπη, δασμοί και Ελλάδα
Σχεδόν κανείς στην Ελλάδα δεν έκανε τον κόπο να ερευνήσει τις συνέπειες των δασμών και των δαπανών για εξοπλισμούς δώρο στον Ζελένσκι και στους Γερμανούς αναθεωρητές που σπάνε τα δεσμά του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασχολείται μόνο με μπαζώματα των γαλάζιων σκανδάλων.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του γραφείου της Ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον το καλάθι των βασικών ελληνικών προϊόντων προς τις ΗΠΑ, που θα πληγούν από τους νέους δασμούς περιλαμβάνει γενόσημα φάρμακα και φέτα ΠΟΠ, μέχρι ελαιόλαδο και φυσικά καλλυντικά. Τα φαρμακευτικά προϊόντα, κατέχουν την πρώτη θέση στις ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, με 950 εκατ. δολάρια. Ακολουθούν τα αγροδιατροφικά (ελαιόλαδο, φέτα, κρασί) με 720 εκατ. δολάρια, τα βιομηχανικά υλικά με 310 εκατ. δολάρια και τα καλλυντικά με 220 εκατ. δολάρια.
Ποιοι θα ωφεληθούν; Βασικά η Τουρκία που είναι εκτός λίστας και που μπορεί να καλύψει μέρος των ελληνικών εξαγωγών. Και για όσους δεν το γνωρίζουν, οι εισαγωγές τσιπούρας από τη γείτονα, η οποία διαθέτει εμπορικές εταιρείες στην Ελλάδα για να διευκολύνει την πρόσβαση των ψαριών της στην Ευρώπη, αυξήθηκαν πέρυσι κατά 67% σε αξία, ενώ οι εισαγωγές λαβρακιού κατέγραψαν άλμα 97% σε όγκο, φανερώνοντας τη ραγδαία διείσδυση των τουρκικών ψαριών της μεσογειακής υδατοκαλλιέργειας στην ελληνική αγορά. Άμα συναντήσετε τον Κυριάκο, ενημερώστε τον!