Οι ανησυχίες της Άγκυρας για την εύθραυστη εκεχειρία Ισραήλ-Συρίας
19/07/2025
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τομ Μπάρακ, ανακοίνωσε μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ ότι Ισραήλ και Συρία κατέληξαν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Παραμένει ανοιχτό το ερώτημα εάν και κατά πόσο η συμφωνία θα τηρηθεί, όπως συνέβη και πρόσφατα.
Στις 16 Ιουλίου, επιχείρησε να παρέμβει μέσω διπλωματικών και μυστικών διαύλων για να σταματήσει το Ισραήλ τις επιθέσεις του στην περιοχή. Την επόμενη μέρα, 17 Ιουλίου, η Τουρκία προχώρησε και στρατιωτικά σε δήλωση, υποστηρίζοντας ότι «αν η Συρία το ζητήσει, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε».
Διπλωματικές κινήσεις της Τουρκίας
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε αρχικά τις ισραηλινές επιθέσεις ως «δολιοφθορά» στη Συρία. Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, από τη Νέα Υόρκη όπου βρισκόταν, δήλωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε επαφή με τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία προκειμένου να σταματήσουν οι συγκρούσεις. Αποκάλυψε επίσης ότι ο Διοικητής της ΜΙΤ, Ιμπραήμ Καλίν, είχε απευθείας επαφές με το Ισραήλ, μεταφέροντας τα τουρκικά αιτήματα μέσω των μυστικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με τον Φιντάν, «η πρόκληση των Δρούζων προκαλεί αποσταθεροποίηση» και η Τουρκία «δεν επιθυμεί αποσταθεροποίηση στη Συρία».
Παράλληλα, ο Φιντάν προειδοποίησε την YPG να μην εκμεταλλευτεί το χάος στον νότο για ανεπιθύμητες ενέργειες, προειδοποιώντας: «Προσέξτε, μην εμπιστεύεστε το Ισραήλ. Θα μείνετε ξεκρέμαστοι και θα βλάψετε τη διαδικασία “Τουρκία χωρίς τρομοκρατία”». Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 18 Ιουλίου, ο Ερντογάν τόνισε: «Δεν δεχτήκαμε ποτέ τον διαμελισμό της Συρίας, ούτε χθες, ούτε σήμερα, ούτε θα το δεχτούμε αύριο».
Αναλυτές εκτιμούν ότι, το Ισραήλ επιδιώκει να καλύψει το κενό επιρροής που άφησαν το Ιράν και η Ρωσία, ενώ φοβάται την πιθανότητα η Τουρκία να καλύψει αυτό το κενό.
Υπονόμευση της «Τουρκίας χωρίς Τρομοκρατία»
Από την πλευρά της, η Τουρκία ανησυχεί για τις ισραηλινές απειλές κατά της Δαμασκού από τα Υψώματα του Γκολάν, για τη δήλωση αυτονομίας των SDG που αποστασιοποιήθηκαν από τη συμφωνία της 10ης Μαρτίου με τη Δαμασκό, καθώς και για την YPG και τους SDG που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις του Αμπντουλάχ Οτζαλάν εκ μέρους του PKK.
Η Άγκυρα δίνει αυτή την περίοδο ιδιαίτερη έμφαση στη συνέχιση της διαδικασίας «Τουρκία χωρίς τρομοκρατία» και στον αφοπλισμό του PKK, αποφεύγοντας να φανεί ως η πλευρά που θα διαταράξει αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο, είναι πλέον εμφανές ότι το Ισραήλ επιδιώκει να υπονομεύσει αυτή την προσπάθεια μέσω της επέμβασής του στη Συρία.
Χωρίς την ξεκάθαρη στήριξη των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, το Ισραήλ δεν θα τολμούσε να ξεκινήσει ή να συνεχίσει τις επιθέσεις του.