Τρολ τέλος; – Νέα εποχή επικοινωνίας στο κόμμα Ερντογάν
20/07/2025
Μετά από χρόνια χρήσης επαγγελματικών ομάδων διαδικτυακής προπαγάνδας, το κυβερνών κόμμα AKP αποφασίζει να βασιστεί σε επίσημα στελέχη για την επικοινωνία με τον κόσμο.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε παρόμοιες πλατφόρμες, αποκαλούνται «τρολ» τα άτομα που σκόπιμα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη κανόνες ή αξίες, προσπαθούν να χειραγωγήσουν τη συζήτηση προκαλώντας εχθρότητα, αντιπαλότητα, αντιπαράθεση και σύγκρουση. (Στην Τουρκία, η γυναικεία εκδοχή αποκαλείται «troliçe»/ τρολίτσε)
Τα «τρολ» στη μυθολογία
Το τρολ είναι φιγούρα της σκανδιναβικής λαογραφίας. Παρουσιάζεται είτε ως νάνος είτε ως γίγαντας, αλλά πάντα πολύ άσχημο. Μοιάζει κάπως με άνθρωπο, αλλά είναι άγριο. Απαγάγει ανθρώπους, ζητά λύτρα, στήνει ενέδρες. Στις σύγχρονες παιδικές ιστορίες εμφανίζεται πιο «συμπαθές», όμως οι πράξεις του παραμένουν ίδιες.
Στην Τουρκία, η περίοδος των διαδηλώσεων του Γκεζί ήταν η στιγμή που συνειδητοποιήθηκε η δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το φαινόμενο των τρολ άρχισε να αναδύεται τότε.
Το θέμα των τρολ συνδέθηκε κυρίως με το κυβερνών κόμμα AKP. Υπήρξαν ισχυρισμοί για την ύπαρξη επαγγελματικών ομάδων τρολ, που αριθμούσαν χιλιάδες άτομα και είχαν αποστολή να προωθούν την κυβερνητική γραμμή. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και ο πρώην επικεφαλής Επικοινωνίας της Προεδρίας Φαχρεττίν Αλτούν επικρίθηκαν για τη διαχείριση αυτών των ομάδων. Πλέον το θέμα απασχολεί και το CHP, με τεκμηριωμένες ενδείξεις, πέρα από απλούς ισχυρισμούς.
Τέλος «εποχής των τρολ»
Το AKP πραγματοποίησε την 32η καθιερωμένη συνάντηση αξιολόγησης το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Άγκυρα. Εκεί, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος και επικεφαλής του τομέα Μέσων και Προβολής, Φαρούκ Ατζάρ, ανακοίνωσε το τέλος της εποχής των τρολ: «Κόβουμε πλέον το νερό στα τρολ και τις troliçes. Η εποχή τους τελείωσε» φέρεται ότι δήλωσε. Με αυτό, ουσιαστικά παραδέχτηκε – έστω έμμεσα – ότι υπήρξαν μέχρι σήμερα.
Ο Ατζάρ δήλωσε πως, αντί των τρολ, θα αξιοποιηθούν πάνω από 3.000 επαρχιακά και τοπικά στελέχη και βουλευτές του κόμματος, ώστε να μεταφέρουν τη γραμμή του κόμματος στον λαό από πιο «αξιόπιστες» πηγές. Αυτό παρουσιάστηκε εκτενώς και έτυχε θετικής αποδοχής. Η ανάδειξη του Ατζάρ σε «λαμπερό αστέρι» του συνεδρίου προκάλεσε δυσαρέσκεια σε όσους είχαν προηγουμένως αυτόν τον ρόλο.
Τα εργαστήρια (workshops) που διοργανώθηκαν από το τμήμα Μέσων και Προβολής ενθουσίασαν τους συμμετέχοντες και όλοι σχεδόν έφυγαν ικανοποιημένοι.