Κινεζικό δάκτυλο βλέπει Έκθεση πίσω από το κίνημα υπέρ των Παλαιστινίων στις ΗΠΑ!
23/07/2025
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση (Ιούλιος 2025) από το “Πρόγραμμα για τον Εξτρεμισμό” του Πανεπιστημίου George Washington – με συγγραφέα την Jennifer Baker – ο ακτιβισμός υπέρ των Παλαιστινίων στις ΗΠΑ στηρίζεται παρασκηνιακά από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Μπορεί η Κίνα να μην είναι διόλου φιλική με το Πολιτικό Ισλάμ (και λόγω των Ουιγούρων) όμως, σύμφωνα πάντα με την μελέτη, προσδοκά σε κέρδη από την στήριξη του φιλο-παλαιστινιακού ακτιβισμού, παρόλο που δεν τρέφει κάποια ιδιαίτερη συμπάθεια για την Χαμάς. Η Έκθεση είναι σίγουρα ιδεολογικά “χρωματισμένη” και μοιάζει να εξυπηρετεί περισσότερο εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες.
Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον Νέβιλ Ρόι Σίνγκχαμ, έναν Αμερικανό επιχειρηματία που κατοικεί στη Σαγκάη. Αυτός φέρεται να έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο “σκοτεινού χρήματος” που χρηματοδοτεί αντι-ισραηλινές (ακόμα και αντιαμερικανικές) ομάδες ακτιβιστών στις ΗΠΑ. Βασικές ομάδες σε αυτό το δίκτυο περιλαμβάνουν το Λαϊκό Φόρουμ, τον Συνασπισμό ANSWER και τη Διεθνή Λαϊκή Συνέλευση, η οποία βοήθησε στην έναρξη της εκστρατείας “Shut It Down for Palestine” (SID4P) η οποία ξεκίνησε μετά την επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Ο Σίνγκχαμ, που αυτοαποκαλείται “σοσιαλιστής”, είναι επικεφαλής ενός δικτύου μη κερδοσκοπικών οργανισμών – όπως το United Community Fund και το Justice and Education Fund – και μέσων ενημέρωσης, τα οποία ευθυγραμμίζονται με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Το δίκτυό του διοχετεύει σημαντικά ποσά, τα οποία Αμερικανοί νομοθέτες χαρακτηρίζουν ως “σκοτεινό χρήμα”, σε ακροαριστερές ομάδες ακτιβιστών.
Οι New York Times προσδιόρισαν ότι οι δεσμοί του Σίνγκχαμ με κινεζικές οντότητες προπαγάνδας χρονολογούνται από το 2019, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας του με μια συμβουλευτική επιχείρηση που συνδέεται με κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας. Φέρεται επίσης ότι κατείχε συμβουλευτικούς ρόλους στην Huawei μεταξύ 2001-2008. Η Huawei χαρακτηρίστηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (FCC) ως απειλή για την εθνική ασφάλεια, λόγω των δεσμών της με το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Πάντως, πέραν της πολιτικής και επιχειρηματικής του δραστηριότητας στην Κίνα, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Σίνγκχαμ λειτουργεί καθ’ υπόδειξη του Πεκίνου. Εξάλλου, από τον Μπίλι Γκέιτς μέχρι και τον Ίλον Μασκ, δεν είναι διόλου ασυνήθιστο πλέον μεγιστάνες να λειτουργούν ως ένα είδος “σταυροφόρου” για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή, την ελευθερία του λόγου κτλ. Το δε Ίδρυμα Σόρος, που με τις περιγραφές μοιάζει μερικώς το δίκτυο του Σίνγκχαμ, είχα ανοιχτά την στήριξη της απερχόμενης αμερικανικής κυβέρνησης.
Οι οργανώσεις ακτιβιστών (μέρος της «παλαβής Αριστεράς», όπως την αποκαλεί ο Τραμπ) που φέρεται να χρηματοδοτούνται από το δίκτυο του Σίνγκχαμ είναι οι εξής:
- SID4P: Εμφανιζόμενος μετά την επίθεση της της Χαμάς (Οκτώβριος του 2023) αυτός ο συνασπισμός ομάδων όπως το Λαϊκό Φόρουμ, ο Συνασπισμός ANSWER και η Διεθνής Λαϊκή Συνέλευση, έχει συντονίσει διαμαρτυρίες στις πανεπιστημιουπόλεις και κινητοποιήσεις.
- Λαϊκό Φόρουμ: Εκτός από την οργάνωση κινητοποιήσεων, υποστηρίζει το Κινεζικό ΚΚ – διοργανώνοντας μέχρι και συνεδρίες μελέτης σχετικά με τη σκέψη του Σι Τζινπίνγκ. Ταυτόχρονα υιοθετεί αντι-ισραηλινή και αντιαμερικανική ρητορική.
- Συνασπισμός ANSWER: Γνωστός για τις διαδηλώσεις που διοργανώνει, ο ANSWER αναφέρεται ότι διαδραματίζει βασικό επιχειρησιακό και ιδεολογικό ρόλο στο δίκτυο του Σίνγκχαμ.
Tα συμπεράσματα της Έκθεσης
Η έκθεση ερμηνεύει αυτές τις προσπάθειες ως μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας “πολέμου πληροφόρησης” του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που χρησιμοποιεί εξωτερική προπαγάνδα για να αποδυναμώσει την επιρροή των ΗΠΑ παγκοσμίως, ενισχύοντας εμμέσως την επιρροή της Κίνας. Πάντως, να σημειωθεί ότι αμερικανικά ΜΜΕ (τα φιλικά στον Τραμπ) κατηγόρησαν τον Σίνγκχαμ μέχρι και ως υποκινητή των πρόσφατων ταραχών στο Λος Άντζελες!
Η Έκθεση εστιάζει στο ότι τα κινεζικά-κρατικά ΜΜΕ προβάλλουν εκτενώς τις διαμαρτυρίες υπέρ των Παλαιστινίων στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις, μεμφόμενα την στάση των αμερικανικών μέσων έναντι έτερων κινητοποιήσεων στην Κίνα, χαρακτηρίζοντας την αμερικανική στάση υποκριτική (ένας ισχυρισμός που στην πραγματικότητα δεν είναι εντελώς λανθασμένος). Το Πεκίνο μιλάει για δύο μέτρα-δύο σταθμά εκ μέρους των ΗΠΑ, καταδικάζοντας την καταστολή και τα περιοριστικά μέτρα κατά των διαμαρτυριών στις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται αλληλέγγυο στους Παλαιστινίους.
Η Έκθεση δεν λέει σε αυτό κάτι καινούργιο, καθώς χώρες που είναι σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, από την Ρωσία το Ιράν και την Βενεζουέλα, κατηγορούν ή έχουν κατηγορήσει εκτενώς την Ουάσιγκτον για “δύο μέτρα και δύο σταθμά” σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση κοινωνικών κινημάτων στις ΗΠΑ, συγκρίνοντας με το πως αμερικανικά ΜΜΕ και η Ουάσιγκτον αντιδρούν στην καταστολή κινητοποιήσεων στο εσωτερικό των χωρών τους.
Πάντως, η Έκθεση θεωρεί ύποπτη την ταυτόσημη ρητορική κινημάτων και ΜΜΕ που ανήκουν στο δίκτυο Σίνγκχαμ με κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας, στα χνάρια της επιχειρηματολογίας της τραμπικής Δεξιάς. Θεωρούν πως ένα μείγμα εναλλακτικών μέσων ενημέρωσης, που βλέπουν ότι ευθυγραμμίζονται με το δίκτυο Σίνγκχαμ, προβάλει στις ΗΠΑ αντι-ισραηλινά και “εξτρεμιστικά” αφηγήματα γύρω από την σύρραξη Ισραήλ-Χαμάς, «υπό το πρόσχημα του φιλειρηνισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Τον Ιούλιο του 2024, οι Γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκράχαμ και Μάρκο Ρούμπιο (ο νυν Αμερικανός ΥΠΕΞ) ζήτησαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης να διερευνήσει εάν ομάδες που συνδέονται με τον Σίνγκχαμ έχουν παραβιάσει τον Νόμο περί Εγγραφής Ξένων Πρακτόρων (FARA) – ο νόμος επιτρέπει σε Αμερικανούς πολίτες να παρέχουν υπηρεσίες σε ξένα κράτη, αρκεί αυτές να είναι δηλωμένες και να μην εμπίπτουν σε κολάσιμα πλαίσια. Ο Γκράχαμ, αν και υποστηρικτής του Τραμπ, είναι εκπρόσωπος του “βαθέος κράτος”, πιέζοντας και για σκληρότερη στάση έναντι της Ρωσίας, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμα και εντός του κινήματος “MAGA”.
Κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων της Γερουσίας, οι νομοθέτες κατέθεσαν αναφορές που συνδέουν το δίκτυο με αντι-ισραηλινές διαμαρτυρίες και «αντισημιτικές διαδηλώσεις» σε πόλεις των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί νομοθέτες – με την υποστήριξη εποπτικών αρχών, όπως το Network Contagion Research Institute (NCRI) – ισχυρίζονται ότι αυτές οι ομάδες ακτιβιστών υπηρετούν τα συμφέροντα του ΚΚΚ, υπό το πρόσχημα του κοινωνικού ακτιβισμού! Σύμφωνα με το NCRI, το SID4P είναι ένα «αντικαπιταλιστικό, αντικυβερνητικό και εχθρικό στην αστυνομία κίνημα».
Μία ακτινογραφία των κινημάτων
Το μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με τον Σίνγκχαμ καλύπτουν εκτενώς το Παλαιστινιακό, προβάλλοντας μεταξύ άλλων τις καταλήψεις από φιλο-παλαιστινιακά κινήματα στο Κολούμπια και άλλες πανεπιστημιουπόλεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το BreakThrough News, που υποστηρίζει το “Κόμμα για τον Σοσιαλισμό και την Απελευθέρωση” (PSL), το οποίο συνδέεται με τον Σίνγκχαμ μέσω της συζύγου του Τζόντι Έβανς (η οποία μέχρι τον γάμο τους το 2017, ήταν άκρως επικριτική έναντι της Κίνας, μέσω του δικτύου της Code Pink).
Ορισμένοι ακτιβιστές αυτών των δικτύων φέρονται να έχουν διασυνδέσεις με ομάδες, όπως το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) το οποίο ΗΠΑ και ΕΕ χαρακτηρίζουν “τρομοκρατική οργάνωση” (να σημειωθεί ότι πρόκειται για κοσμική οργάνωση και όχι ισλαμική, όπως η Χαμάς).
Ο δράστης της θανατηφόρας-ένοπλης επίθεσης κατά ζεύγους Ισραηλινών διπλωματών στο Εβραϊκό Μουσείο στην Ουάσινγκτον το 2025 Ελάιας Ροντρίγκεζ, κατηγορήθηκε για διασυνδέσεις με το PSL, προκαλώντας ανησυχίες στους Ρεπουμπλικάνους για το αν ο ακροαριστερός ριζοσπαστισμός του κόμματος μπορεί να οδηγήσει μέλη του ακόμα και στην τρομοκρατία. Να σημειωθεί πως το PSL αρνήθηκε ότι ο Ροντρίγκεζ είναι μέλος του, μιλώντας για παλιές και περιστασιακές επαφές που είχε ο δράστης με κάποιο παρακλάδι του.
Σύμφωνα με το Network Contagion Research Institute, αυτά τα δίκτυα ακτιβιστών εργαλειοποιούνται από το Πεκίνο, εξυπηρετώντας ευρύτερα συμφέροντα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Πάντως, η ρητορική αυτή δεν είναι διόλου καινούργια: Θυμίζει την αντίστοιχη επί Ψυχρού Πολέμου, απλώς τότε η ΕΣΣΔ είχε την θέση του “πάτρωνα” των κινημάτων ειρήνης εκείνης της εποχής στα μάτια των Αμερικανών Συντηρητικών. Επιπλέον, αυτή η ψυχροπολεμική λογική παραβλέπει την πλατιά κοινωνική στήριξη που έχουν προσωπικότητες που παλαιότερα θα χαρακτηρίζονταν περιθωριακές, όπως ο Μπέρνι Σάντερς, ο άτυπος επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος.
Το γεγονός ότι υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την Δημαρχία της Νέας Υόρκης, αναδείχτηκε ένας 30χρονος σοσιαλιστής, παιδί μουσουλμάνων μεταναστών (και όχι ο εκλεκτός του κομματικού μηχανισμού, πρώην Κυβερνήτης, Άντριου Κουόμο) δείχνει ότι υπάρχουν ευρύτερα κοινωνικά ρεύματα στο εσωτερικό των ΗΠΑ που δεν μπορούν να αποδοθούν σε κινεζική στήριξη (για παράδειγμα έχουν τις ρίζες τους στο κίνημα “Occupy Wall Street” ή στο “Black Lives Matter”). Επιπλέον, η στήριξη στους Παλαιστινίους δεν είναι πλέον κάτι τόσο παράδοξο στις σημερινές ΗΠΑ, καθώς εκφράζεται μέχρι και από πρότυπα της μαζικής κουλτούρας, όπως αστέρες του Χόλιγουντ, οι οποίοι προφανώς και δεν στρατολογούνται από το Πεκίνο.
Τέλος, η Κίνα δραστηριοποιείται ήδη διπλωματικά στην Μέση Ανατολή – είχε μεσολαβήσει για την εξομάλυνση των σχέσεων του Ιράν με την Σαουδική Αραβία, όπως και για την ενότητα των κυριότερων παλαιστινιακών οργανώσεων (Χαμάς και Φατάχ) με την Διακήρυξη του Πεκίνου του 2024 – ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο ήδη την παγκόσμια εικόνα της, χωρίς να χρειάζεται να στηρίζει ακροαριστερούς ακτιβιστές στις ΗΠΑ για να το πετύχει.
Η έκθεση του Πανεπιστημίου George Washington καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό που εμφανίζεται ως αυθεντικός ακτιβισμός υπέρ των Παλαιστινίων, σε αρκετές περιπτώσεις ενισχύεται και διευκολύνεται από δίκτυα που συνδέονται με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, μέσω οικονομικής υποστήριξης, φιλοκινεζικών μέσων ενημέρωσης και οργανώσεων “βιτρίνα”, με σκοπό την υπονόμευση της αξιοπιστίας των ΗΠΑ και την ενίσχυση της επιρροής του Πεκίνου. Όπως προαναφέραμε, αν διαβάζαμε μία αντίστοιχη Έκθεση την δεκαετία του ’60 θα βλέπαμε το ίδιο συμπέρασμα, μόνο που αντί για Κίνα θα έγραφε ΕΣΣΔ.