ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Ερντογάν: Η Τουρκία είναι η τελευταία έξοδος πριν τη γέφυρα για την Ευρώπη

Ερντογάν: Η Τουρκία είναι η τελευταία έξοδος πριν τη γέφυρα για την Ευρώπη

«Το Ιμραλί συνεχίζει να παρέχει πλήρη στήριξη – έρχεται πρόοδος στο κοινοβουλευτικό πεδίο»

Τη βούλησή του για μια Τουρκία «χωρίς τρομοκρατία» και την πρόθεσή του να προχωρήσει νομοθετικά τη σχετική διαδικασία, ανακοίνωσε ο Ερντογάν, δηλώνοντας ότι το Ιμραλί –όπου κρατείται ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν– «παρείχε και συνεχίζει να παρέχει κάθε είδους στήριξη». Από το αεροπλάνο επιστρέφοντας από την “ΤΔΒΚ,” αναφέρθηκε επίσης στην Κύπρο, στη Συρία, στη Γάζα, στον Διάδρομο Ζανγκεζούρ, αλλά και στις σχέσεις με την Ε.Ε., προαναγγέλλοντας κινήσεις που –όπως είπε– θα ενισχύσουν τη θέση της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο.

Αναλυτικά ο Τούρκος πρόεδρος δηλωσε: «Το Ιμραλί παρείχε κάθε είδους στήριξη και συνεχίζει να παρέχει – σύντομα θα δείτε πρόοδο στο κοινοβουλευτικό πεδίο»

Για τη συνάντηση Τουρκοκυπρίων πολιτικών με τον ηγέτη των Ελληνοκυπρίων:

Δύο κόμματα στην “ΤΔΒΚ”, το «Νέο Κόμμα Κύπρου» και το «Ενωμένο Κόμμα Κύπρου», επισκέφθηκαν τον Ελληνοκύπριο ηγέτη στην επέτειο των γεγονότων του 1958, ζητώντας απογραφή υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, διεθνείς παρατηρητές για τις εκλογές του Οκτωβρίου, και καταγγελίες της Τουρκίας σε διεθνείς οργανισμούς. Ο Ερντογάν δήλωσε:

«Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να επισκεφθώ τη Νότια Κύπρο. Όπως εκείνοι δεν αναγνωρίζουν την “ΤΔΒΚ”ως κράτος, έτσι κι εμείς δεν αναγνωρίζουμε τη Νότια Κύπρο. Αυτές οι ενέργειες δεν εκπροσωπούν τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού. Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι κομμάτι της ψυχής μας. Κανείς δεν μπορεί να βλάψει τον συναισθηματικό δεσμό μας. Η λύση στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση των δύο κρατών και δεν πρόκειται να κάνουμε καμία υποχώρηση.»

Για τις εξελίξεις στη Συρία o Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε:

«Παρά την εύθραυστη κατάσταση, επιτεύχθηκε εκεχειρία, στην οποία η Τουρκία συνέβαλε καθοριστικά. Ο Σύρος πρόεδρος Άχμεντ Σάραα είχε μία σταθερή στάση. Η Δαμασκός έχει πλέον τον έλεγχο στην περιοχή με περίπου 2.500 στρατιώτες. Οι Δρούζοι έχουν έρθει σε συμφωνία μεταξύ τους, εκτός από μία φράξια που ευθυγραμμίζεται με το Ισραήλ και προκαλεί αναταραχές. Στις διαπραγματεύσεις στο Αμμάν, όλοι οι άλλοι δήλωσαν ότι θα τηρήσουν την εκεχειρία. Δεν θα αφήσουμε μόνο του τον Σάραα. Θέλουμε μια ενοποιημένη Συρία που θα έχει θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις μας.»

Για τη διαδικασία “Τουρκία χωρίς τρομοκρατία”:

«Είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε ένα μέλλον χωρίς τρομοκρατία. Ήδη ξεκίνησε η παράδοση των όπλων. Οι σχετικές επιτροπές είναι στο τελικό στάδιο. Σύντομα θα δείτε πρόοδο στο κοινοβουλευτικό πεδίο. Το Ιμραλί (εννοώντας τον Οτσαλάν) παρείχε κάθε είδους στήριξη και συνεχίζει να παρέχει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η στάση της YPG μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Το ίδιο ισχύει και για τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Υποστηρίζουμε τις εθελοντικές επιστροφές των Σύρων στην πατρίδα τους.»

Για τη βιομηχανία άμυνας της Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν:

«Από τότε που αναλάβαμε την εξουσία, καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες για την εγχώρια παραγωγή οπλικών συστημάτων. Έχουμε κατασκευάσει πολλά όπως το KAAN, το AKINCI, το ALTAY, το HÜRJET, το ATAK, το TCG ANADOLU. Έχουμε πολλές παραγγελίες, ακόμη και από το Πακιστάν. Προετοιμαζόμαστε για την κατασκευή ενός δεύτερου αμφίβιου επιθετικού πλοίου με την Ισπανία. Στις συνομιλίες μου με τον Ισπανό Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε.»

Για την ΕΕ και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις:

«Η διαδικασία προς την “Τουρκία χωρίς τρομοκρατία” αν προχωρήσει επιτυχώς, θα εξουδετερώσει πολλά προσκόμματα στην ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι για πλήρη ένταξη. Οι πολιτικοί φραγμοί πρέπει να αρθούν. Η Τουρκία είναι ο πιο δυναμικός – και λύσεων – προσανατολισμένος εταίρος που μπορεί να αποκτήσει η ΕΕ. Το έχουμε πει: η Τουρκία είναι η τελευταία έξοδος πριν τη γέφυρα για την Ευρώπη.»

Για τη Γάζα:

«Ο λαός της Γάζας δεν παραδόθηκε και δεν θα παραδοθεί. Το Ισραήλ λειτουργεί σαν μανιασμένο θηρίο και θα πληρώσει το τίμημα. Οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία έχουν τρία σημεία τριβής: η τοποθέτηση των Ισραηλινών στρατευμάτων μετά την εκεχειρία, η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, και η απαίτηση της Χαμάς για δέσμευση του Ισραήλ ότι δεν θα ξαναρχίσει τις επιθέσεις μετά τη λήξη της εκεχειρίας. Αν δεν υπάρξει τέτοια δέσμευση, η Χαμάς δεν έχει λόγο να συμφωνήσει.»

Για τον Διάδρομο Ζανγκεζούρ:

«Ο Διάδρομος Ζανγκεζούρ δεν είναι σημαντικός μόνο για την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, αλλά και για όλη την περιοχή. Αντί να αποτελεί σημείο διαμάχης, πρέπει να γίνει σύμβολο συμφωνίας. Ο Αλίεφ επιθυμεί να ολοκληρωθεί το έργο το συντομότερο δυνατόν.»

Για το εσωτερικό μέτωπο:

«Η ισχυρή εσωτερική συνοχή θα επιταχύνει την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Η τρομοκρατία έχει κοστίσει στη χώρα πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτοί οι πόροι θα κατευθυνθούν πλέον στην παραγωγή, στην τεχνολογία, στους εργαζόμενους και στις υποδομές.»

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx