Μπάρακ: «Όλες οι ομάδες πρέπει να καταθέσουν τα όπλα»
21/07/2025
Στη Σουέιντα επικρατεί εκεχειρία, Βεδουίνοι άμαχοι εγκαταλείπουν την πόλη: Ο συνολικός αριθμός νεκρών ξεπέρασε τους 500.
Οι ένοπλες Δρούζικες δυνάμεις που πρόσκεινται στον Χικρί και υποστηρίζονται από το Ισραήλ, αν και παραβίασαν για τέταρτη φορά την εκεχειρία, τελικά πείστηκαν να προχωρήσουν σε ανταλλαγή αιχμαλώτων. Ασθενοφόρα εισήλθαν στη Σουέιντα. Οι ένοπλες Βεδουίνικες ομάδες συμφώνησαν να αποσυρθούν από την πόλη. Μερικοί άμαχοι που ανήκουν στις βεδουίνικες φυλές αποχώρησαν από την πόλη με λεωφορεία. Οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις της κυβέρνησης της Δαμασκού ελέγχουν τις εισόδους και τις εξόδους της πόλης.
Ο Αμερικανός Ειδικός Εκπρόσωπος για τη Συρία, Τομ Μπάρακ, δήλωσε:
«Η παρέμβαση του Ισραήλ στη Συρία έγινε σε πολύ άσχημη χρονική συγκυρία. Οι φόνοι και τα αντίποινα και από τις δύο πλευρές είχαν φτάσει σε αφόρητο επίπεδο, αλλά η συριακή κυβέρνηση έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της.»
Οι συγκρούσεις που ξεκίνησαν στις 13 Ιουλίου και κορυφώθηκαν στις 19, έφτασαν στο τέλος τους με την επιστροφή των δυνάμεων της Δαμασκού στη Σουέιντα, από όπου είχαν αποσυρθεί εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων.
Χθες (20 Ιουλίου), οι Βεδουίνοι Άραβες μαχητές και οι συμμάχοι τους από άλλες επαρχίες, ανακοίνωσαν ότι αποδέχονται τις εκκλήσεις της Δαμασκού υπό τον όρο της διασφάλισης της ζωής και της περιουσίας των οικογενειών τους εντός της Σουέιντα. Μέχρι τις πρωινές ώρες, αποσύρθηκαν από το κέντρο της πόλης.
Η αστυνομία της Δαμασκού αναλαμβάνει τον έλεγχο της υπαίθρου
Η αποχώρηση των Βεδουίνων Αράβων μαχητών και των ενισχύσεων από τις φυλές συνεχίζεται σταδιακά στην ύπαιθρο. Οι αστυνομικές δυνάμεις της κυβέρνησης της Δαμασκού δεν έχουν εισέλθει ακόμη στο κέντρο της πόλης, αλλά σταδιακά αναλαμβάνουν τον έλεγχο της υπαίθρου.
Η αστυνομία ελέγχει τις οδούς πρόσβασης προς την επαρχία της Σουέιντα και τις κύριες εισόδους της με σημεία ελέγχου και οδοφράγματα. Δεν επιτρέπεται η είσοδος στην πόλη, επιτρέπεται μόνο η έξοδος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών μέσω του καναλιού του στο Telegram, η ανάπτυξη αυτή συνέβαλε στην εφαρμογή της εκεχειρίας στην πόλη και άνοιξε τον δρόμο για την ανταλλαγή αιχμαλώτων και την αποκατάσταση της γενικής σταθερότητας.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Η ανάπτυξη των εσωτερικών δυνάμεων ασφαλείας στην επαρχία της Σουέιντα αποτελεί εγγύηση για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Είναι το πρώτο βήμα για την κατάσχεση των όπλων και τη διασφάλιση της ασφάλειας.»
Ο υπουργός Εσωτερικών Χατάμπ τόνισε ότι ο τελικός στόχος είναι η πλήρης εκεχειρία και η επιστροφή της ζωής στην κανονικότητα, πρωτίστως στη Σουέιντα και συνολικά στην επαρχία.
Το Συμβούλιο Φυλών και Φυλετικών Ομάδων της Συρίας (SKAM): «Αν παραβιαστεί η εκεχειρία, θα απαντήσουμε σκληρά»
Το Συριακό Συμβούλιο Φυλών και Φυλετικών Ομάδων (SKAM), μετά τις συγκρούσεις στην επαρχία της Σουέιντα, ανακοίνωσε ότι αν παραβιαστεί η εκεχειρία που επετεύχθη με τη διαμεσολάβηση της Δαμασκού και τρίτων χωρών, θα απαντήσει με σφοδρότητα.
Στην ανακοίνωση γίνεται έκκληση για διατήρηση της εκεχειρίας που κήρυξε η κυβέρνηση της Δαμασκού σε συνεργασία με τις τοπικές ομάδες και αναφέρεται:
«Οποιαδήποτε παραβίαση της συμφωνίας από παράνομες ομάδες θα αντιμετωπιστεί σκληρά από τα μέλη των φυλών.»
Από την πλευρά του, το γκρουπ του Δρούζου ηγέτη Χικμέτ αλ-Χικρί που βρίσκεται στο επίκεντρο των συγκρούσεων στη Σουέιντα, κάλεσε για πλήρη αποχώρηση των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας και των φυλετικών ενόπλων από όλες τις περιοχές.
Μπάρακ: «Όλες οι ομάδες πρέπει να καταθέσουν τα όπλα»
Ο Αμερικανός Ειδικός Εκπρόσωπος για τη Συρία, Τομ Μπάρακ, σε δήλωσή του την Κυριακή, είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε «κρίσιμο στάδιο» και κάλεσε να κυριαρχήσει η ειρήνη και ο διάλογος.
Στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), έγραψε:
«Όλες οι ομάδες πρέπει να καταθέσουν τα όπλα.»
SNHR: Ο αριθμός των τεκμηριωμένων θανάτων στη Σουέιντα έφτασε τους 426
Σύμφωνα με τη Συριακή Δικτύωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SNHR), από τις 13 έως τις 20 Ιουλίου, ο αριθμός των τεκμηριωμένων θανάτων στις συγκρούσεις στη Σουέιντα έφτασε τους 426. Μεταξύ αυτών, 7 παιδιά, 10 γυναίκες, 6 εργαζόμενοι στην υγεία και 2 εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης.
Η ίδια οργάνωση είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι, από τις 13 έως τις 18 Ιουλίου, είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 321 άτομα – ανάμεσά τους 6 παιδιά και 9 γυναίκες – και ότι είχαν τραυματιστεί πάνω από 436.
Οι συγκρούσεις στη Σουέιντα
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στις 13 Ιουλίου μεταξύ Βεδουίνων Αράβων και ορισμένων Δρούζικων ομάδων. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας που επενέβησαν, έπεσαν σε ενέδρα.
Οι κλιμακούμενες συγκρούσεις ανεστάλησαν προσωρινά με εκεχειρία. Ωστόσο, οι Δρούζικες δυνάμεις υπό τον Χικμέτ αλ-Χικρί παραβίασαν την εκεχειρία.
Στις 16 Ιουλίου, ο ισραηλινός στρατός έπληξε το προεδρικό συγκρότημα, το Γενικό Επιτελείο και το Υπουργείο Άμυνας της Συρίας.
Καθώς ο συριακός στρατός αποχωρούσε από τη Σουέιντα, οι δυνάμεις του Χικρί ξεκίνησαν την εκδίωξη και εκτέλεση Βεδουίνων οικογενειών. Χιλιάδες πολεμιστές από φυλές κατέφθασαν εξωτερικά για να στηρίξουν τους Βεδουίνους Άραβες.
Στις 19 Ιουλίου, η κυβέρνηση της Δαμασκού άρχισε να αναπτύσσει ξανά δυνάμεις ασφαλείας στη Σουέιντα, οδηγώντας στην αποχώρηση των Βεδουίνων και των φυλετικών μαχητών από την πόλη.
Αμέσως μετά, ανακοινώθηκε η παύση των συγκρούσεων.