ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Με 157 ψήφους η παραπομπή Καραμανλή για πλημμέλημα – Θυελλώδης συζήτηση με αποχωρήσεις (video)

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για την παραπομπή Καραμανλή – Εκρηκτική συζήτηση με επεισόδια και τραγούδια! (video)

Σε κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης διεξάχθηκε στη Βουλή η συζήτηση για την παραπομπή του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, με την απόφαση για άσκηση δίωξης για παράβαση καθήκοντος να έχει ολοκληρωθεί.

Ολοκληρώθηκε στην Βουλή η μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο για την υπόθεση των Τεμπών. Ο Κώστας Καραμανλής παραπέμπεται με 157 ψήφους υπέρ. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν συνολικά 164 βουλευτές, καθώς απείχαν έξι κόμματα της αντιπολίτευσης. Επέλεξαν να απέχουν 133 βουλευτές από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση Νίκη και αρκετοί ανεξάρτητοι.

Οι 154 της ΝΔ (δεν συμμετέχει ο κ. Καραμανλής), 6 από την Πλεύση Ελευθερίας και 4 ανεξάρτητοι (Μ. Γαυγιωτάκης, Γ. Ασπιώτης, Δ. Κυριαζίδης, Χ. Κατσιβαρδάς). Να σημειωθεί πως ο κ. Κυριαζίδης έχει διαγραφεί από την ΚΟ της ΝΔ και οι προερχόμενοι από τους Σπαρτιάτες Ασπιώτης και Κατσιβαρδάς, ψηφίζουν τελευταία νομοσχέδια της κυβέρνησης.

Η συζήτηση διεξάχθηκε με υψηλούς τόνους, αποχωρήσεις και ενστάσεις περί συνταγματικότητας, αναδεικνύοντας τις βαθιές πολιτικές διαφορές γύρω από την υπόθεση. Η κυβερνητική πλειοψηφία επέλεξε τη λεγόμενη «λύση Τριαντόπουλου», δηλαδή την παραπομπή του πρώην υπουργού στο φυσικό του δικαστή για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την ύπαρξη βαρύτερων ποινικών ευθυνών. Η στάση αυτή προκαλεί αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, που καταγγέλλει απόπειρα συγκάλυψης και έχει προαναγγείλει αποχώρηση από την αίθουσα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νίκη, αποχώρησαν. Στην Βουλή έχει μείνει μόνο η Πλεύση Ελευθερίας.

Με παράσταση που ετοιμάζεται να ρίξει αυλαία παρομοίωσε την συνεδρίαση της Ολομέλειας για την συζήτηση του πορίσματος για τα Τέμπη η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Τζώρτζια Κεφαλά, τραγουδίστρια του συγκροτήματος “Μπλε”, επιλέγοντας να κλείσει την δική της ομιλία με τραγούδι.

“Στην δική μου δουλειά η αλήθεια και η ειλικρίνεια είναι το παν αλλιώς πας σπίτι σου. Αν δεν είσαι αληθινός δεν στέκεσαι πουθενά. Δεν συνομιλείς με το κοινό. Θα ήθελα λοιπόν να σας πω ότι δεν θα μπορούσε να είναι ο κάθε ένας μέσα στο τρένο. Η ελίτ δεν θα μπορούσε να είναι στο τρένο. Οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές που είναι εξαρτήματα της μηχανής ήταν στο τρένο. Υπάρχει ένα ωραίο τραγούδι που τοπ λέει ο λαός μέσω της κυρίας Ελένης Βιτάλη και θα μου επιτρέψετε να σας το τραγουδήσω. Επειδή είναι παράσταση όλο αυτό και πέφτει η αυλαία θα μου επιτρέψετε να σας το τραγουδήσω” είπε. Πάντως, εισέπραξε χειροκρότημα για την ερμηνεία της και το σχόλιο «εξαιρετικά» από το προεδρείο…

Το ΠΑΣΟΚ

Σκληρή προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τόσο για την αντισυνταγματική και αντιθεσμική διαδικασία παραπομπής του Κώστα Αχ. Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο, όσο και για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ανακοινώνοντας παράλληλα την αποχώρηση των βουλευτών του κόμματος από την συζήτηση στην Βουλή.

«Η αποχώρηση για το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη επιλογή ευθύνης και αξιοπρέπειας και όχι μόνο για το κατασκευασμένο κατηγορητήριο αλλά και για την αντισυνταγματικότητα της διαδικασίας» είπε ο κ. Ανδρουλάκης και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης είπε: «Θα μείνετε εδώ μόνοι σας, με τα ψέματά σας, εμείς δεν νομιμοποιούμε τις αντιθεσμικές και αντισυνταγματικές σας διαδικασίες».

Είπε ακόμη ο Νίκος Ανδρουλάκης: «Δυόμισι χρόνια μετά το δυστύχημα δεν υπάρχει καμία λογοδοσία, πρόκειται για μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης που καταλήγει σήμερα σε ένα πόρισμα παρωδία, παρωδία επάνω σε μία τραγωδία με 57 νεκρούς. Ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί την πλειοψηφία με έναν τρόπο προσβλητικό για την κοινή λογική, για τον σεβασμό στους θεσμούς, για αυτό που ζητά ο πολίτης που είναι δικαιοσύνη. Χρησιμοποιεί την πλειοψηφία για να σφραγίσει την συγκάλυψη και την προστασία πολιτικών στελεχών της ΝΔ, σήμερα του κ. Καραμανλή. Το θράσος τους είναι μνημείο απαξίας».

Αναφορικά με το δυστύχημα των Τεμπών είπε ότι είναι τεράστια και ακέραια η πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού που γνώριζε τα κενά ασφαλείας των σιδηροδρόμων, όπως γνώριζε και ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Γενικεύοντας ρώτησε: «Πού πάει η χώρα στα χέρια σας κύριοι της ΝΔ; Που επενδύετε; Στη κόπωση της κοινής γνώμης. Σκάνδαλα, ε θα περάσει ο καιρός θα έλθει η ΔΕΘ θα ρίξουμε το υπερπλεόνασμα, όλα καλά, θα ξεχαστούν. Το σπιράλ της φθοράς και της παρακμής δεν θα το ξεπεράσετε. Το λέτε ευθαρσώς, “έχουμε πάνω από 151 άρα δεν μας ελέγχει κανείς”. Και νομίζετε ότι με αυτό το θράσος θα σας δώσει ξανά ο ελληνικός λαός πάνω από 151. Τον υποτιμάται τον ελληνικό λαό. Κάθε λεπτό που παραμένετε στην εξουσία είναι επιζήμιο για το δημόσιο συμφέρον. Παραγραφή αθώωση, αθώωση παραγραφή είναι το μότο της ΝΔ για όλους τους υπουργούς. Παρακμή, ανυποληψία, αθλιότητα.

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ

Αναφέρθηκε στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ λέγοντας ότι είναι «ένα ακόμη θέμα που θέλετε να θάψετε. Έχετε αποφασίσει να εμποδίσετε την έρευνα της δικαιοσύνης για τους πρώην υπουργούς Βορίδη και Αυγενάκη. Έχετε αποφασίσει να εμποδίσετε τον έλεγχο. Στον κ. Βορίδη κάνετε δώρο την παραγραφή και στον κ. Αυγενάκη την αμνήστευση».

Ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε και στην προσπάθεια συμψηφισμού της ΝΔ – που προβάλλει την περίπτωση του προέδρου της Νομαρχιακής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ- και επιτέθηκε και στην κατηγορία των μέσων ενημέρωσης που συμπλέει μαζί της. Είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «Θέλετε να σηκώσετε το έργο του συμψηφισμού. Παρακολουθώ εσάς και τους μιντιακού πραίτορες του κ. Μητσοτάκη, τους πραιτωριανούς του που δεν έχουν μέτρο που είναι ικανοί να επιτεθούν να λασπώσουν να διαστρεβλώσουν. Εδώ τους στείλατε τα χαλκευμένα στοιχεία -για το δυστύχημα των Τεμπών – και έσπευσαν να τα σηκώσουν.

Τι προσπαθείτε να συμψηφίσετε; Την εγκληματική οργάνωση όπως την ονοματίζει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελια, με καθετοποιημένη δομή καμόρας που διασπάθισε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, με γενικούς γραμματείς, πολιτικά στελέχη και δεξιά χέρια υπουργών; Τι προσπαθείτε να συμψηφίσετε; Τις επιστολές Σημανδράκου και την γνώση του πρωθυπουργού να ξεμπλοκαριστούν χιλιάδες ΑΦΜ; Ότι όποιος προσπαθούσε να καθαρίσει τον ΟΠΕΚΕΠ τον κυνηγούσατε;».

Για το κομμάτι που αφορά το ΠΑΣΟΚ εξήγησε: «Πριν από πέντε χρόνια ένα τοπικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ πήρε μία παράνομη επιδότηση την οποία επέστρεψε και τον οποίο αποπέμψαμε».

Για την στάση των “πραιτοριανών” ΜΜΕ πρόσθεσε: «Το έχω νιώσει στο πετσί μου. Αντί να κυνηγούν τον Μητσοτάκη και το παρακράτος που έκανε παρακολουθήσεις, θέλανε να απολήγουμε εγώ με σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Πριν από μερικές μέρες είπα ότι δεν γνωρίζω εάν εμπλέκεται κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά εάν εμπλέκεται μέσα σε λίγη ώρα θα είναι παρελθόν για το κόμμα μας. Το είπα και το έκανα κύριοι της ΝΔ. Και θέλω να μας πείτε, τι έχετε κάνει εσείς;».

Κορυφώνοντας την επίθεση κατά του πρωθυπουργού είπε: « Ποιοι μου κουνούν το δάχτυλο; O πρωθυπουργός της παρακμής, της διαπλοκής, της αναξιοπιστίας, που λέει τα πάντα φως και πάντα βρίσκει παράθυρο για να απαλλάξει τους υπουργούς του; Που ετοιμάζετε να παρεμποδίσει την έρευνα για τους δύο υπουργούς; Ο πρωθυπουργούς της αδιαφάνειας; Πόση υποκρισία και αδιαντροπιά. Για να πείτε ότι δεν είναι γαλάζιο σκάνδαλο; Η Δικογραφία που περιγράφει εγκληματική οργάνωση είναι εδώ στη Βουλή. Γι αυτό σας λέμε ψηφίστε την Προανακριτική για τις ευθύνες των υπουργών και εμείς να ψηφίσουμε Εξεταστική και από το 1821. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Όταν αντιμετωπίζουμε φαινόμενα παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις. Επιλέγεται τον λερωμένο δρόμο του κ. Μητσοτάκη της συγκάλυψης και της ατιμωρησίας».

Οι πρώτες αποχωρήσεις και οι συγκρούσεις

Πρώτοι στον «χορό» των αποχωρήσεων μπήκαν η Ελληνική Λύση και η Νίκη. Ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Δημήτριος Νατσιός προανήγγειλαν τις κινήσεις τους, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για το χειρισμό της διαδικασίας. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, επέλεξε να παραμείνει στη συζήτηση, καταγγέλλοντας «κοινοβουλευτικό εκτροχιασμό» και ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Από το ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Μάντζος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι προχώρησε σε έκδοση πορίσματος σε χρόνο-ρεκόρ, προκειμένου να κλείσει την υπόθεση χωρίς πλήρη διερεύνηση. Παρόμοια ρητορική υιοθέτησαν ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (Νέα Αριστερά), κάνοντας λόγο για διαδικασία «fast track» που υπονομεύει τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη.

Το παρασκήνιο της διαδικασίας

Η έναρξη της συζήτησης έγινε στις 9 το πρωί, με παρεμβάσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων. Οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές επέμειναν στην ανάγκη πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης, ενώ κατήγγειλαν την άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να καλέσει κρίσιμους μάρτυρες για κατάθεση στην Προανακριτική.

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας που προανήγγειλε η Ζωή Κωνσταντοπούλου απορρίφθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νότη Μηταράκη, ως αβάσιμη, καθώς –όπως εξήγησε– τέτοιες ενστάσεις επιτρέπονται μόνο για νομοσχέδια ή προτάσεις νόμων, όχι για πορίσματα εξεταστικών ή προανακριτικών επιτροπών.

Επεισόδιο Κωνσταντοπούλου-Λαμπρούλη

«Κόκκινο» χτύπησε το θερμόμετρο στην Ολομέλεια της Βουλής με τη Ζωή Κωνσταντοπουλου να μετατρέπει τη διαδικασία σε προσωπικό σόου καταγγέλλοντας τους πάντες και τον προεδρεύοντα Γιώργο Λαμπρούλη να αναγκάζεται να διακόψει τη συνεδρίαση, καταγγέλλοντάς την ως «πολιτικά ανήθικη».

Η φράση της Προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας που πυροδότησε την ένταση αφορούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο αποκάλεσε «κατ’ ευφημισμό κύριο».

Λαμπρούλης: Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής όταν αναφερόμαστε στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν αναφερόμαστε με αυτό τον τρόπο που αναφερθήκατε εσείς. Ανεξάρτητα από την πολιτική διαφωνία που μπορεί να έχουμε…

Κωνσταντοπούλου: Εμείς έχουμε μείνει στην αίθουσα. Το δικό σας κόμμα αποχώρησε. Ζητάω το λόγο επί προσωπικού

Λαμπρούλης: Δεν υπάρχει προσωπικό σε αυτό

Κωνσταντοπούλου: Επί προσωπικού

Λαμπρούλης: Εξήγησε το προσωπικό

Κωνσταντοπούλου: Μη μιλάτε πάνω μου κύριε

Λαμπρούλης: Εξηγήστε το προσωπικό

Κωνσταντοπούλου: Τι ύφος είναι αυτό κύριε Λαμπρούλη; Υπάρχει ένα είδος λεγόμενης αντιπολίτευσης

Λαμπρούλης: Πρέπει να αιτιολογήσετε το προσωπικό…

Κωνσταντοπούλου: Σταματήστε να μιλάτε για ένα λεπτό.

Λαμπρούλης: Δεν θα μου πείτε εσείς πότε θα μιλάω…

Κωνσταντοπούλου: Τι ύφος είναι αυτό;

Λαμπρούλης: Διακόπτω τη συνεδρίαση, είστε απαράδεκτη ανήθικη πολιτικά και σας παραδίδω στη χλεύη του ελληνικού λαού.

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας η Κωνσταντοπούλου

Για ακτιβισμό χωρίς πολιτική ουσία κατήγγειλε την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης κηρύσσοντας την επανέναρξη των εργασιών της Ολομέλειας.

Η συζήτηση στη Βουλή είχε διακοπεί μετά τις απόπειρες της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας να μετατρέψει την διαδικασία σε σόου εξαπολύοντας προσωπικές επιθέσεις στους πολιτικούς της αντιπάλους.

Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι με προσωπική του απόφαση στέλνει τα πρακτικά με όλες τις παρεμβάσεις της κυρίας Κωνσταντοπούλου στην Επιτροπή Δεοντολογίας προκειμένου τα μέλη της να αποφασίσουν και να εισηγηθούν αν πρέπει να επιβληθούν ποινές κατά της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας.

«Όταν κάποιος δεν έχει να μιλήσει για την πολιτική ουσία κάνει ακτιβισμό. Η αίθουσα της Ολομέλειας δεν είναι για τέτοια πράγματα» είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Βουλής αρνούμενος να δώσει τον λόγο στην κα Κωνσταντοπούλου.

Κωνσταντοπούλου: το λόγο κ. Πρόεδρε

Κακλαμάνης: δεν έχετε το λόγο.

Κωνσταντοπούλου: … (φωνές)

Κακλαμάνης: έχω μάθει να απαντώ μόνο σε σοβαρές παρατηρήσεις

Κόντρα Φλωρίδη-Φάμελλου

Ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στην Ολομέλεια της Βουλής με τον Σωκράτη Φάμελλο να ασκεί δριμύτατη κριτική προς την κυβέρνηση.

«Το επιτελικό κράτος ευθύνεται για την κλοπή των κοινοτικών επιδοτήσεων. Έπαιξαν με τα λεφτά των αγροτών για να ντιλάρουν με τον φραπέ και των χασάπη για να ταΐσετε τα δικά σας παιδιά», είπε ο κ. Φάμελλος για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Είστε κανονική καμόρα, μαφία και παρακράτος Μητσοτάκη. απαιτείται παραίτηση αυτής της διεφθαρμένης κυβέρνησης για να στηθούν κάλπες. Κάτι το οποίο στηρίζει διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ, να είναι ο πυλώνας της δημοκρατικής διακυβέρνησης. Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερα», πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας την αντίδραση του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη.

«Πριν από 2 μέρες ένας ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε με απαράδεκτες εκφράσεις. Η κυβέρνηση ζήτησε – όπως αποδείχθηκε αφελώς – την διαγραφή του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα μίλησε με χειρότερες εκφράσεις από ότι ο ευρωβουλευτής του. Συνεχίστε έτσι. Βρίσκεστε στο 5% οδεύετε προς το 3% και στην εξάτμιση. Συνεχίστε έτσι» είπε ο κ. Φλωρίδης με τον κ. Φάμελλο να επανέρχεται και να τον χαρακτηρίζει «υπουργό για τα μπάζα».

Ειδικότερα σημείωσε: «αν έχουμε ένα υπουργό που δεν έχει διαβάσει την δικογραφία της ευρωπαίας εισαγγελέα, τότε αυτός ο υπουργός είναι για τα μπάζα και δεν μπορεί να έρχεται και να γελάει. Μην γελάτε να ντρέπεστε, μιλάμε για ένα έγκλημα σήμερα. Σαφέστατα και υποστηρίζω κάθε λέξη που έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν θα μιλήσει ο Κώστας Καραμανλής

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η απόφαση του Κώστα Καραμανλή να μην λάβει τον λόγο στη συνεδρίαση, παρότι έχει τη δυνατότητα βάσει του Κανονισμού της Βουλής. Η επιλογή του ερμηνεύεται από πολλούς ως ένδειξη αποστασιοποίησης, αλλά και απόπειρα αποφυγής περαιτέρω όξυνσης.

Αντίθετα, παρουσία στην Ολομέλεια αναμένεται να δώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξαπολύσει δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για επιχείρηση συγκάλυψης και για πολιτική ατολμία στην αναζήτηση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών. Πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει ιδιαίτερα στην άρνηση της ΝΔ να δεχθεί κατάθεση μαρτύρων, την οποία θεωρεί κομβικό στοιχείο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Αλέξης Χαρίτσης

Για «Άθλια παράσταση και θεσμική φάρσα, πλήρη καταρράκωση των θεσμών και ευτελισμό των κοινοβουλευτικής διαδικασίας» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, αναφερόμενος στην διαδικασία που ακολούθησε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την παραπομπή του Κώστα Αχ. Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο.

Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε μία παραπομπή για τα μάτια του κόσμου. Εμείς είπαμε ότι δεν μπούμε στο παιχνίδι της κομματικής πλειοδοσίας, δεν θα επιτρέψουμε την μετατροπή της Βουλής σε ένα θεσμικό εργαλείο αμνήστευσης και παγίωσης της ατιμωρησίας.

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Σήμερα πέφτει η αυλαία της ντροπής, και δεν ταιριάζει αυτό το κακοπαιγμένο στην ελληνική κοινωνία. Είναι θέατρο και αποτελεί ύβρη στην μνήμη των 57 νεκρών. Η τραγωδία που συγκλονίζει ακόμη την κοινή γνώμη και δοκιμάζει την αξιοπιστία της βουλής. Η διαδικασία που ακολούθησε η κοινοβουλευτική διαδικασία, εξαφάνισε και το τελευταίο ψήγμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης και του επιτελικού κράτους.

Παράλληλα αναδείχθηκε η χυδαιότητα της κυβέρνησης που ομνύει κατά τα άλλα στην ασφάλεια, αλλά βλέπει τους νέους ανθρώπους σαν αναλώσιμους. Με το έγκλημα των Τεμπών έχουμε την διάρρηξη της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη κυβέρνηση. Γιατί μετά την φονική σύγκρουση των δύο τραίνων, μετά το ξεχαρβάλωμα του σιδηροδρομικού δικτύου, μετά τα τεράστια κενά στο προσωπικό, είχαμε ένα ακόμη έγκλημα, το έγκλημα της συγκάλυψης. Που το ενορχήστρωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

Υποστήριξε ακόμη ότι «H κυβέρνηση νομίζει ότι οι πολίτες έχουν μνήμη χρυσόψαρου. Όμως οι πολίτες της χώρας δεν ξεχνούν το δυστύχημα, δεν ξεχνούν τους 57 νεκρούς. Όπως δεν ξεχνούν τις υποκλοπές, την Πύλο, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι για τους μεγαλόσχημους της κυβέρνησης και τους φίλους τους επικρατεί η ατιμωρησία.

Κλείνοντας ανακοίνωσε την αποχώρηση της Νέας Αριστεράς από την διαδικασία .Είπε ο κ. Χαρίτσης: «Η Βουλή των Ελλήνων σήμερα παραβιάζει το Σύνταγμα, τον κανονισμό της Βουλής, τον κώδικα ποινικής δικονομίας. Ας αναμετρηθεί ο κάθε βουλευτής με την συνείδηση του. Η Βουλή μετατρέπεται σε πλυντήριο ξεπλύματος ποινικών ευθυνών, σε μηχανισμό απορρύθμισης του κράτους δικαίου. Οι βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης έχετε μεγάλη ευθύνη. Εμείς, οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς, δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε μία διαδικασία αντισυνταγματική και ανήθικη διαδικασία. Αποχωρούμε ως πράξη ευθύνης απέναντι στην δημοκρατία και τους θεσμούς και ως πράξη σεβασμού στους νεκρούς. Αφήνουμε τους βουλευτές της πλειοψηφίας να αναμετρηθούν με την δική τους συνείδηση».

Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης είπε: «Τα καθεστώτα της διαφθοράς και της κοινωνικής αδικίας πάντα πέφτουν και πέφτουν με κρότο».

Η διαδικασία της ψηφοφορίας

Η τελική απόφαση θα ληφθεί με μυστική ψηφοφορία, η οποία –όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Γεωργαντάς– θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ και θα ολοκληρωθεί περίπου μία ώρα αργότερα. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, στην ψηφοφορία δεν μετέχει το πρόσωπο κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση – εν προκειμένω, ο Κώστας Καραμανλής.

Για να γίνει δεκτή η πρόταση της πλειοψηφίας απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 151 θετικές ψήφοι. Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο και λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ.

Έντονη αναστάτωση επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μετά την παραίτηση του Λάμπρου Αντωνόπουλου, γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος στο Ηράκλειο Κρήτης και στενού συνεργάτη του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο ίδιος ανακοίνωσε την αποχώρησή του και την επιστροφή χρηματικής ενίσχυσης ύψους 15.668 ευρώ, που είχε λάβει το 2020, επικαλούμενος λόγους ευθιξίας. Ωστόσο, η παραίτησή του πυροδότησε έντονες αντιδράσεις και ερωτήματα για πιθανή εμπλοκή κι άλλων στελεχών του κόμματος.

Παρά τις διαβεβαιώσεις από την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη ότι δεν υπάρχει συγκάλυψη, στελέχη του ΠΑΣΟΚ –ειδικά από την Κρήτη– εκφράζουν ανησυχία για την εικόνα του κόμματος και ζητούν άμεσες, ξεκάθαρες κινήσεις, μεταξύ των οποίων και διαγραφές. Θεωρούν ότι η απλή δήλωση του προέδρου πως «όποιος εμπλέκεται δεν έχει θέση στο ΠΑΣΟΚ» δεν επαρκεί, όταν οι φήμες για εμπλοκή και άλλων «πράσινων» στελεχών πυκνώνουν.

Η υπόθεση απέκτησε έντονη πολιτική διάσταση όταν κυβερνητικά στελέχη, όπως η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Αλεξάνδρα Σδούκου, επιτέθηκαν στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το για υποκρισία και απόπειρα συμψηφισμού. Υπενθύμισε μάλιστα δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο εμπλοκής στελεχών του κόμματος. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, πέρασε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας την κυβέρνηση για συστηματική συγκάλυψη και αδιαφάνεια, ειδικά όσον αφορά τους υπουργούς Βορίδη και Αυγενάκη.

Από την Κρήτη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντωνόπουλος είχε αιτηθεί επιδότηση μέσω του «γαλάζιου» αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργου Ξυλούρη, ενώ τοπικά στελέχη μιλούν για επιπλέον εμπλοκή πολιτικού προσώπου που σήμερα κατέχει υψηλή θέση στην Περιφέρεια. Το ΠΑΣΟΚ καλείται πλέον να απαντήσει με σαφήνεια και ταχύτητα, ώστε να διασώσει την πολιτική του αξιοπιστία ενόψει και της περαιτέρω διερεύνησης του σκανδάλου από τη Δικαιοσύνη και τη Βουλή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Εϊναι απίστευτη η παρακμή που βρισκόμαστε. Αν πριν 20 χρόνια έλεγες πως θα ζούμε σε τέτοια κατάσταση, θα σε έβγαζαν τρελό. Και το χειρότερο δεν είναι αυτό. Είναι πως για να αλλάξει αυτή η κατάσταση πρέπει να γίνει κάτι τόσο χειρότερο ώστε να υπάρξει μαζική αλλαγή νοοτροπίας. Ακόμη και αν… Διαβάστε περισσότερα »

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx