Ουκρανία: Δοκιμάζουν διάφορα σχήματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς – Διαφωνούν οι Ευρωπαίοι

Ουκρανία: Δοκιμάζουν διάφορα σχήματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς – Διαφωνούν οι Ευρωπαίοι

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα νομοσχέδιο που θέτει υπό αυστηρότερο έλεγχο τις υπηρεσίες καταπολέμησης της διαφθοράς καταργώντας την αυτονομία τους.

Η εξάλειψη της ενδημικής διαφθοράς αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ένταξη του Κιέβου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και για την εξασφάλιση δισεκατομμυρίων σε δυτική βοήθεια. Ανεξάρτητοι ερευνητές έχουν φέρει τους τελευταίους μήνες σε δύσκολη θέση ανώτερους αξιωματούχους που κατηγορούνται για διαφθορά.

Η σημερινή ψηφοφορία ανοίγει τον δρόμο για τον γενικό εισαγγελέα που διορίσθηκε από τον πρόεδρο, να ελέγχει περισσότερο το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας και το Ειδικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Εισαγγελίας, δήλωσαν αρκετοί βουλευτές.

Κανένας ανώτερος αξιωματούχος δεν σχολίασε δημόσια την συλλογιστική του νομοσχεδίου, που θα επιτρέπει στον γενικό εισαγγελέα να μεταφέρει υποθέσεις από τις υπηρεσίες και να τις αναθέτει σε άλλους εισαγγελείς. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο , ο διευθυντής του μέχρι τώρα αυτόνομου γραφείου καταπολέμησης της Διαφθοράς, Σεμιόν Κριβανός, κάλεσε τον Ζελένσκι να μην υπογράψει τον νόμο, τον οποίο  χαρακτήρισε ως «καταστροφικό για τις υποδομές καταπολέμησης της διαφθοράς στην Ουκρανία».

Πριν από την ψηφοφορία, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γκιγιόμ Μερσιέ εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξανόμενη πίεση που ασκείται στις υπηρεσίες. «Αυτοί οι θεσμοί είναι κρίσιμης σημασίας για την μεταρρυθμιστική ατζέντα της Ουκρανίας και πρέπει να ενεργούν ανεξάρτητα για να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης», είπε ο Μερσιέ, ουσιαστικά επικρίνοντας την κατάργηση της αυτονομίας τους.

Οι υπηρεσίες αυτές ιδρύθηκαν μετά το Μαϊντάν του 2014 που ανέτρεψε τον σχετικά φιλορώσο πρόεδρο και έκανε το Κίεβο να στραφεί προς τη Δύση. Και οι δύο υπηρεσίες έχουν εντείνει το έργο τους μετά την έναρξη του πολέμου, απαγγέλλοντας κατηγορίες εναντίον βουλευτών, υπουργών και ενός πρώην αντιπροέδρου της ουκρανικής κυβέρνησης. Οι ακτιβιστές που μετέχουν σε μη κυβερνητικές οργανώσεις κατά της διαφθοράς έχουν αναστατωθεί επειδή πρόσφατα απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απάτη και αποφυγή στρατιωτικής θητείας σε ένα κορυφαίο ακτιβιστή. Χαρακτήρισαν τις κατηγορίες αυτές ως πολιτικά αντίποινα «επειδή οι ακτιβιστές κάνουν αποκαλύψεις για διεφθαρμένους αξιωματούχους».

Δυτικός διπλωμάτης που παρακολουθεί τις σχετικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας, περιέγραψε τις αλλαγές αυτές ως την «πιο επικίνδυνη στιγμή» μέχρι σήμερα για την ανεξαρτησία των αρχών καταπολέμησης της διαφθοράς. «Η ουκρανική πλευρά δοκιμάζει τα όρια της υπομονής των συμμάχων της όλο και πιο πολύ», δήλωσε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση επίσης έχει επικριθεί επειδή απέρριψε την υποψηφιότητα ενός διευθυντή για θέματα οικονομικής ασφαλείας και νυν αστυνομικό παρότι αυτός είχε υποστηριχθεί ομόφωνα από μια διεθνώς εποπτευόμενη επιτροπή. Πολλοί Ουκρανοί που διαθέτουν επιρροή εξαπέλυσαν επιθέσεις μετά τη σημερινή ψηφοφορία, χαρακτηρίζοντάς την προδοσία. «Για τι είδους ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μπορούμε να μιλάμε τώρα;!!!» έγραψε στην πλατφόρμα Χ, ο Σέρχιι Πρίτουλα , σημαντικός χρηματοδότης των ενόπλων δυνάμεων και πρώην πολιτικός. «Κρίμα», συμπλήρωσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx